Uutiset

Facebook maksoi nuorille pienen taskurahan kännykkätietojensa avaamisesta tutkijoille – Applen laitteet nopeasti pois tutkimuksesta

Sosiaalinen median applikaatiot ovat yleensä kätevästi kännykän näytöllä. Kuva: RITCHIE B. TONGO

Yhteisöpalvelu Facebook on harjoittanut tutkimusta, jossa kerätään henkilökohtaisia tietoja nuorilta kännykänkäyttäjiltä.

Kohderyhmänä on ollut 13–35-vuotiaita vapaaehtoisia, jotka pientä korvausta vastaan ovat avanneet kännykkänsä Facebookin tutkijoille.

Tutkimukseen osallistuneille on maksettu enimmillään 20 dollaria kuukaudessa.

Tutkimuksen paljasti keskiviikon vastaisena yönä teknologiabloki TechCrunch. Sen tiedot levisivät sitten suurten uutistoimiston ja mediatalojen kautta.

Facebookin tutkimusohjelma ”Project Atlas” on pyörinyt vuodesta 2016. Tietoja on kerätty kännykkäapplikaatiolla, jonka nimi on Facebook Research App.

Vanhemmilta kysytty lupa

Yhtiö vakuuttaa, että kaikki tutkimukseen osallistuneet ovat olleet mukana täysin vapaaehtoisesti ja että kyse on ollut normaalista markkinatutkimuksesta.

Alle 18-vuotiailta se sanoo kysyneensä vanhempien suostumuksen. Facebookin mukaan lopulta vain viisi prosenttia tutkimukseen osallistuneista oli alle 18-vuotiaita.

Facebookin mukaan kyse ei ollut mistään ”salaisesta” tai ”vakoilusta”. Yhtiö vakuuttaa, ettei kerättyjä tietoja jaeta eteenpäin.

Mistä sitten sosiaalisen median jättiläinen on kiinnostunut?

Facebookin applikaatio paljastaa kännykän käyttäjän verkkoselailun aktiivisuuden, mitä sovelluksia on avattu ja sen mitä sovellusten sisällä on tehty.

Kädenvääntö Applen kanssa

Tietotekniikan turvallisuusekspertti Will Strafach sanoo TechCrunchin blokille, että applikaatiolla saadaan selville muun muassa kännykän käyttäjän vierailut chattipalveluissa, lähetetyt kuvat ja videot sekä verkkosivujen osoitteet joissa on vierailtu.

Facebookilla on ollut vuodesta 2013 toinen tutkimusapplikaatio, jonka nimi on ”Onavo”.

Viime elokuussa Facebook poisti sen App Storesta sen jälkeen, kun Apple oli kieltänyt tietojen keräämisen sen laitteilla. App Store on verkkokauppa, jossa myydään Applen laitteisiin kehitettyjä sovelluksia.

Uudempaan tutkimusapplikaatioon Apple ei ole ottanut vielä kantaa, mutta pari tuntia TechCrunchin raportin julkistamisen jälkeen Facebook ilmoitti lopettavansa tutkimusohjelman jatkamisen Applen laitteilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic