Uutiset

Facebookin Mark Zuckerberg kiersi pahimmat kysymykset meppien tentissä – "Emme halua sanoa, mikä on totta"

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg joutui tiistai-iltana vastaamaan Euroopan parlamentin ryhmien esittämiin tiukkoihin kysymyksiin.

Tilaisuus oli rakennettu tavalla, jota oli meppienkin hieman vaikea seurata. Ensin poliitikot esittivät kysymyksensä peräkkäin, ennen kuin Zuckerberg pääsi ääneen. Tämä kysymysten tulva kesti lähes tunnin, ja Zuckerbergille jäi vastausaikaa parisenkymmentä minuuttia.

Lisäksi monet kysymykset olivat yleisellä tasolla, eivätkä puuttuneet Facebookin yksityiskohtiin. Zuckerberg valikoikin kysymysten joukosta helpoimmin vastattavia, mikä tuohdutti meppejä tilaisuuden loputtua.

Vaille järkevää vastausta jäi esimerkiksi yksi perehtyneemmistä kysymyksistä, eli säilöökö Facebook käyttäjistään tietoa varjoprofiileihin ja kerääkö se jopa tietoa ihmisistä, jotka eivät ole Facebookissa.

-Meistä on tärkeää, että omat historiatiedot voi poistaa, sanoi Zuckerberg.

Hän ei kuitenkaan vastannut itse kysymykseen. Historiatietojen poisto-ominaisuus paranee EU:n perjantaina voimaan tulevan tietosuoja-asetuksen myötä.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani ehdotti tilaisuuden lopussa, että vaille vastausta jääneet kysymykset saisi lähettää kirjallisesti Zuckerbergille, joka vastaisi niihin muutaman päivän kuluessa.

Tilaisuuden rakenteen vuoksi Zuckerberg pääsi puhumaan valitsemistaan aiheista.

Vihapuheen, kiusaamisen ja terrorismin kitkeminen on korkealla Facebookin listalla. Näitä asioita valvovat tuhannet työntekijät, mutta sen lisäksi niihin kehitetään tekoälyä, joka on ihmistä nopeampi vääränlaisen sisällön poistamisessa.

-Tekoäly tunnistaa 99 prosenttia Isis- ja terrorismiviesteistä. Siirrymme reagoivasta järjestelmästä ennakoivaan, kertoi Zuckerberg.

Hän kertoi myös kylmäävän tiedon siitä, että moni yrittää lähettää itsemurhansa suorana lähetyksenä Facebookissa. Tämän lähetyksen Facebook pyrkii katkaisemaan havaitessaan.

Facebookiin yritetään jatkuvasti avata valetilejä ja levittää valeuutisia. Useimmiten motiivina on raha, mutta myös poliittinen motiivi on joskus kyseessä.

Valetilien avaamisen tekoäly tunnistaa ja sulkee ne muutamien minuuttien kuluessa avaamisesta. Valetilien avausyrityksiä on Zuckerbergin mukaan satoja miljoonia.

Lisäksi on vaikein joukko käsitellä, eli oikeat ihmiset, jotka levittävät valheita.

-Emme halua sanoa, mikä on totta. Aiomme työskennellä faktantarkistajien kanssa, jotta voimme tuoda näkyville myös varmistettua sisältöä, kertoo Zuckerberg.

Faktantarkistajia olisi tarkoitus olla joka maasta ja kieliryhmästä.

Zuckerbegin mukaan tärkeitä koetinkiviä Facebookin luotettavuudesta ovat tulevat vaalit, kuten Europarlamenttivaalit. Hän myönsi Facebookin virheen USA:n presidentinvaaleissa.

-Haluamme estää sen, miten Venäjä pääsi vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Zuckerberg näkee, että jonkinlaista sääntelyä on oltava. Hän kuitenkin sanoi, ettei tekoälyn kehitystä saa estää tai uusia nettistartupeja.

Zuckerbergilta tivattiin myös, onko Facebook monopoli. Hänen näkemyksensä mukaan se on kaukana siitä. Ihmiset voivat valita useiden media-, viestintä- ja some-palveluiden väliltä, kuten voivat mainostajatkin.

Mark Zuckerberg selitti ongelmia Facebookissa

Cambridge Analytica -yhtiön entinen työntekijä paljasti maaliskuussa, että yhtiö on kerännyt kymmenien miljoonien ihmisten tietoja Facebookista.
Tietoja vuoti noin 87 miljoonasta ihmisestä, joista 2,7 miljoonaa on Euroopan unionista ja 20 000 suomalaisia. Tietoja käytettiin vaalimainonnan kohdentamisessa Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.
Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli Yhdysvaltain kongressin kuulusteltavana asiasta huhtikuun alkupuolella.
Zuckerberg pyysi tiistaina EU:lta anteeksi, ettei hän pystynyt tarpeeksi laajasti näkemään yhtiönsä vastuuta valeuutisissa, ulkomaisessa vaalivaikuttamisessa tai henkilötietojen väärinkäytössä.
EU:n tietosuoja-asetus tulee voimaan perjantaina 25. toukokuuta. Siinä henkilötietoja väärinkäyttävät yhtiöt voivat saada sakon, joka on enintään 4 prosenttia yhtiön maailmanlaajuisista tuloista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic