Uutiset

FAO: Paniikkiostaminen voi johtaa maailmanlaajuiseen ruokakriisiin – "Huoli on siitä, että ruokaa olisi oikeaan aikaan oikeassa paikassa"

Kun koronakriisi jatkuu, elintarvikehuolto on kovilla. Asiantuntijat pelkäävät, että ruuan hinta saattaa nousta, jos esimerkiksi suuret maahantuojat lähtevät mukaan paniikkiostamiseen. Suomessa elintarvikeketju toimii tällä hetkellä hyvin, eikä viennissä ja tuonnissa ole vielä ollut ongelmia.
Torstaina Tesco-supermarktetin hyllyt ammottivat tyhjyyttään Lontoossa. Britannian ruokakaupat ovat pyytäneet poliisilta suojelua, koska koronavirukseen liittyvän paniikkiostamisen ja hamstraamisen pelätään johtavan mellakoihin. Suomessa kauppojen ruokahyllyjä on vielä pystytty täydentämään normaalisti. Kuva: epa08307061
Torstaina Tesco-supermarktetin hyllyt ammottivat tyhjyyttään Lontoossa. Britannian ruokakaupat ovat pyytäneet poliisilta suojelua, koska koronavirukseen liittyvän paniikkiostamisen ja hamstraamisen pelätään johtavan mellakoihin. Suomessa kauppojen ruokahyllyjä on vielä pystytty täydentämään normaalisti. Kuva: epa08307061

Kun koronaepidemia jyllää ja rajoittaa ihmisten elämää, ruokakauppojen hyllyt ovat tyhjentyneet niin Suomessa kuin maailmalla. Kuluttajat ovat hamstranneet esimerkiksi riisiä, säilykkeitä ja vessapaperia.

Jos suuret maahantuojat tai hallitukset lähtevät mukaan paniikkiostamiseen edessä voi olla ruokakriisi, varoittaa uutistoimisto Reutersin haastattelema YK:n Ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n ekonomisti Abdolreza Abbassian. Elintarvikkeiden hinnat saattavat nousta.

Abbassian korostaa, ettei kyse ole ruuan hankinnasta vaan käyttäytymisen muutoksesta elintarviketurvallisuuden suhteen.

– Entä jos tukkuostajat uskovat, etteivät he voi saada vehnä- tai riisilähetyksiä touko- tai kesäkuussa? Se voi johtaa maailmanlaajuiseen elintarvikehuollon kriisiin.

Suomessa Elintarviketeollisuusliitto on korostanut, ettei hamstraamiseen ole tarvetta ja että elintarvikeketju toimii tällä hetkellä hyvin.

Elintarvikehuolto, eli alkutuotanto, elintarviketeollisuus ja -jakelu sekä kauppa, on määritelty valtioneuvoston toimesta yhteiskunnan kannalta kriittisiksi aloiksi. Niiden toimivuuteen poikkeustilanteissa panostetaan siis erityisesti.

Suomeen tuodaan elintarvikkeita ja maataloustuotteita noin 4,7 miljardin euron edestä. Elintarviketeollisuusliiton mukaan suomalainen elintarvikeketju on monelta osin riippuvainen tuonnista esimerkiksi rehuissa käytettävän valkuaisen osalta, mutta toistaiseksi tuonnissa ja viennissä ei ole ollut häiriöitä.

Vienti ja varastot kasvavat

Asiantuntijoiden mukaan ruokainflaation vaara on olemassa, vaikka tällä hetkellä tärkeimpien vientimaiden jyvä- ja öljysiemenvarastot ovat runsaat.

Chicagon vehnäfutuurien maailmanlaajuinen vertailuindeksi nousi yli 6 prosenttia tällä viikolla, eniten yhdeksään kuukauteen. Maailman toiseksi suurimman viljan viejän Thaimaan riisihinnat ovat nousseet korkeimmiksi sitten vuoden 2013 elokuun.

Ranskan viljateollisuus taas yrittää löytää tarpeeksi kuorma-autoja ja henkilöstöä pitämään tehtaita ja satamia toiminnassa, koska pasta ja jauhojen paniikkiostaminen osuu samaan aikaan vehnän viennin kasvun kanssa.

Elintarvikkeiden toimittamista häiritsevät myös joidenkin EU-maiden rajoitukset muiden jäsenvaltioiden rajoilla, kertovat teollisuuden edustajat ja maanviljelijät.

Yhdysvaltain maatalousministeriön arvioiden mukaan vehnän maailmanmarkkinan odotetaan kuitenkin kasvavan kesäkuun lopussa 287,14 miljoonaan tonniin, kun se vuotta aiemmin oli 277,57 miljoonaa tonnia. Maailman riisivarastojen ennustetaan olevan 182,3 miljoonaa tonnia, kun se vuotta aiemmin oli 175,3 miljoonaa tonnia.

Logistiikkaongelmia ja epävarmuutta

Elintarvikkeiden logistiikasta tulee todennäköisesti maailmanlaajuinen ongelma, sanoo australialainen maatalousanalyytikko Ole Hue.

– Yhdysvalloissa on noin 140 miljoonaa tonnia maissia, joka menee etanoliin, ja osa siitä voidaan käyttää elintarvikkeissa, koska sitä ei tarvita polttoaineeksi öljynhintojen laskun vuoksi, Houe sanoo Reutersille.

– Huoli on siitä, että ruokaa olisi oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Erityisesti Aasiassa elintarvikemarkkinoilla on ollut epävarmuutta. Kysynnän tulevaisuutta ei tiedetä, koska ravintolaliiketoiminta on heikentynyt. Aasian vehnäntuojat ovat nyt hankkineet suurimman osan lastista Mustanmeren alueelta globaalin ylitarjonnan keskellä.

Talousahdinko on todennäköisesti isompi Lähi-idän öljynviejämaissa, jotka ovat myös viljojen nettotuottajia, koska raakaöljy menettää yli 60 prosenttia arvostaan tänä vuonna.

– Öljynviejien nettovarakyky ostaa viljoja on laskenut öljynhintojen laskun ja valuuttojen arvon alenemisen vuoksi. Mahdollisuuksia ryhtyä toimiin talouden vauhdittamiseksi on vähemmän., sanoo FAO: n Abbassian.

Uusimmat

Fingerpori

comic