Uutiset

FBI:n pomo pelkäsi olla kahden Trumpin kanssa

Entinen FBI:n johtaja James Comey pyysi oikeusministeri Jeff Sessionsilta, ettei tämä koskaan jättäisi häntä kahden kesken presidentti Donald Trumpin kanssa. Comey oli torstaina Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean kuultavana.

Trumpin irtisanoma Comey saapui tyynen ja itsevarman oloisena senaatin komitean eteen. Useat demokraatti- että republikaanisenaattorit tahtoivat kuulemisen aluksi kiittää Comeyta hänen tinkimättömästä työstään FBI:ssä. Itse kuulemisessa pääosassa oli Trumpin toiminta hänen yrittäessään suostutella FBI:tä luopumaan turvallisuusneuvonantaja Michael Flynniä koskevasta tutkinnasta. Tiedustelukomitean tehtävänä on selvittää, yrittikö Trump häiritä tutkintaa.

Comey sai toistella senaattoreille useita kertoja, miten presidentti Trump pyysi häntä päästämään Flynnin pälkähästä. Comeyn mukaan eräässä Valkoisen talon tapaamisessa Trump pyysi kaikkia muita poistumaan huoneesta ja otti Comeyn puhutteluun. Trump sanoi toivovansa, että Comey antaa Flynnin olla. Tämän jälkeen Comey pyysi oikeusministeri Sessionsilta, ettei joutuisi enää yksin Trumpin kanssa.

-Hän sanoi: Toivon sinun päästävän Flynnin menemään, hän on hyvä mies, Comey muisteli.

Tässä kohdin republikaanit panivat Comeyn koville ja muistuttivat, ettei presidentti suinkaan antanut määräystä vaan esitti vain toiveensa.

-Sellaisessa tilanteessa otin sen ohjeistuksena, Comey selitti komitealle ja kertoi olleensa hämmästynyt ja huolissaan presidentin painostuksesta.

Republikaanisenaattorit hiillostivat Comeyta siitä, ettei hän kuitenkaan sanonut vastaan presidentille.

-En yritä väittää olevani mikään Kapteeni Rohkea. Ehkä jos olisin rohkeampi, olisin voinutkin sanoa jotain. Mutta olin niin häkeltynyt, vilpittömän oloinen Comey myönsi.

Comey tunnusti myös vuotaneensa lehdistölle muistiinpanojaan keskusteluista presidentin kanssa. Hän antoi ne professoriystävälleen, joka toimitti paperit lehdille. Comey sanoi päätyneensä ratkaisuun sen jälkeen, kun Trump oli Twitterissä vihjaillut, että keskusteluista on olemassa nauhoituksia.

Hän myös kertoi ryhtyneensä kirjaamaan muistiin keskusteluja Trumpin kanssa heti ensitapaamisesta lähtien. Hän sanoi arvanneensa, että jossain vaiheessa Trumpin toimet tulisivat tutkinnan kohteeksi.

Kuulustelun loppua kohti Comey selvästi rentoutui ja yltyi jopa vitsailemaan muutamissa kohdin. Eräs senaattori kysyi, miksei Comey antanut muistiinpanojaan itse lehdistölle.

-Siinä vaihessa lehtimiehet olivat leiriytyneet pihatielleni ja minä olin vaimoni kanssa lähdössä pakoon heitä pois kaupungista. Se olisi tuntunut siltä kuin ruokkisi lokkilaumaa rannalla, Comey tokaisi. (Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic