Uutiset

Feministi kitkisi eriarvoistumista - Katso Tuula Haataisen videohaastattelu

Presidenttiehdokas Tuula Haataisen (sd.) mielestä turvallisuuspoliittisessa keskustelussa on keskitytty pelaamaan hiekkalaatikkoleikkiä Itämeren ympärillä: Kuka hyökkää kenenkin kimppuun?

Haatainen kyllä kannattaa omaa vahvaa puolustusta. Hänestä on myös järkevää jatkaa rauhankumppanuusyhteistyötä Naton kanssa, vaikka Nato-jäsenyyttä hän ei kannatakaan. Samoin hänestä on hyvä, että EU:n puolustusyhteistyötä vahvistetaan. Hän vain haluaa puhua turvallisuudesta laajemmin.

-Pitää keskustella, mistä turvallisuus syntyy. Se syntyy ihmisten kokemuksesta, että he tulevat tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti kohdelluiksi.

Siksi Suomen pitää Haataisen mielestä muiden EU-maiden kanssa koordinoida kehitysyhteistyömäärärahoja paremmin ja kohdentaa ne Afrikkaan.

-Afrikan väestömäärä tulee kaksinkertaistumaan 2,5 miljardiin 30 vuodessa ja noin puolet on alle 25-vuotiaita. Meidän pitää tukea siellä koulutusta, nuorten työllistymistä ja kehityshankkeita, jotka vahvistavat taloutta ja yhteiskuntaa. Niin ihmiset pystyvät näkemään tulevaisuuden omassa maassaan ja paine lähteä pakolaiseksi tai hakea parempaa elämää Euroopasta vähenee.

-Puhun tästä turvallisuuskysymyksenä, koska satsaaminen näiden maiden elämän edellytyksiin, näkyy myös Euroopan turvallisuuden parantumisena.

Suomi on viime vuosina leikannut kehitysyhteistyörahoista 40 prosenttia. Presidentti ei rahoituksesta päätä, mutta hän voi puhua kehitysyhteistyön puolesta voimakkaasti.

-On lyhytnäköistä leikata kehitysyhteistyöstä. Ihmisten olosuhteet pahenevat, tulee sotia ja ääriliikkeet saavat jalansijaa. Se näkyy myös meillä heikentyvänä turvallisuustilanteena.

Ehdokkaista myös Matti Vanhanen (kesk.) on pitänyt Afrikka-kysymystä vahvasti esillä. Haataisella perusta Afrikan auttamisessa lähtee valtion kehitysyhteistyörahoituksesta. Kylkeen pitää kytkeä mukaan yritykset, jotka luovat työpaikkoja.

 

Muita ehdokkaita enemmän Haatainen painottaa naisten ja nuorten roolia ja on feministisen ulkopolitiikan kannattaja. Siinä hän palaa presidentti Tarja Halosen perinteeseen, Halosen jälkeen feministinen ulkopolitiikka ei ole Haataisen mielestä ollut esillä.

-Myös Ruotsin hallitus ajaa feminististä ulkopolitiikkaa. Päämäärä on, että kaikista erilaisista alistavista rakenteista pyritään eroon.

Naisten ja tyttöjen oikeudet otetaan keskiöön ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja kehitysyhteistyössä.

-Tämä on toki ollut Suomen pitkäaikainen linja, että tyttöjen asema on kehityspolitiikassa keskiössä. Se pitää olla vielä voimakkaammin. Yhteiskunnat, joissa naiset ovat miesten rinnalla opiskelemassa ja tekemässä töitä, kukoistavat vahvemmin.

Hän pitäisi esillä myös Ilmastonmuutoksen uhkia. Ympäristöasiat olisivat ykkösteema, kun hän tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin.

 

Haatainen on profiloitunut enemmän sote- ja koulutusosaajana kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijana. Riittääkö hänen kokemuksensa hoitamaan presidentin ydintehtäviä?

-Kansainväliset asiat ovat olleet toimintani osa koko ajan. Olen ollut YK-liiton varapuheenjohtajana, Kirkon ulkomaanavun hallituksessa ja Paasikivi-seuran valtuuskunnassa. Olen osallistunut YK-kokouksiin ja ollut sosialidemokraattien maailmanlaajuisen naisjärjestön varapuheenjohtaja.

Haatainen sanoo, että hänen kansainvälinen kokemuksensa on arkilähtöistä ja kansalaisjärjestötaustaista.

-Tämä on minun tapani lähestyä asiaa. Pitää ymmärtää, mitä ihmisille maailmassa tapahtuu. Olen kiertänyt Intiassa maaseudun savimajakylät ja Bombayn slummit. Kokouksissa olen tavannut keskeisiä valtionjohtajia.

 

Laajennetun turvallisuuden käsite soveltuu myös kotimaahan.

-Emme ole rokotettuja ikäviä kehityskulkuja vastaan. Syrjäytymisuhassa on noin 70 000 nuorta ja heistä enemmistö nuoria miehiä. Tämä antaa pohjaa populismille ja ääriliikkeiden nousulle.

-Presidenttinä nostaisin syrjäytymisen ehkäisyn voimakkaasti esiin ja kutsuisin eri tahoja, myös nuoria, keskustelemaan eriarvoistumisesta.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic