Uutiset

Fennovoima on purkanut Rosatomin kanssa solmitun Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen – työt työmaalla päättyvät

Toimitusjohtaja Specht: Merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin.
Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla Rosatomin tytäryhtiön RAOS Projectin kanssa päättyvät, Fennovoima kertoo. Lehtikuva/Vesa Moilanen

Fennovoima on purkanut Rosatomin kanssa solmitun Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Fennovoima kertoo syiksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset, yhtiön kyvyttömyyden toteuttaa hanke ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit.

Käytännössä laitostoimitussopimuksen päättäminen tarkoittaa, että sekä suunnittelu- ja lisensointityö että työt Hanhikivi 1 -työmaalla RAOS Projectin kanssa päättyvät, Fennovoima kertoo.

Rosatomin Suomeen rekisteröity tytäryhtiö RAOS Voima omistaa 34 prosenttia Fennovoimasta.

–  Valitettavasti laitostoimituksen päättämisellä arvioidaan olevan merkittäviä vaikutuksia Fennovoiman työntekijöihin. Vaikutusten arvioidaan koskevan lisäksi kaikkia toimitusketjun toimijoita ja Pyhäjoen aluetta, sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht tiedotteessa.

–  Päätavoitteenamme on tukea henkilöstöä pitämällä heidät ajan tasalla tilanteesta ja toimia tiiviissä yhteistyössä henkilöstömme ja luottamushenkilöiden kanssa. Lisäksi ylläpidämme työmaa-aluetta.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Esa Härmälän mukaan laitostoimituksen päättämistä ei ole tehty kevyin perustein.

–  Näin suuressa hankkeessa on merkittäviä ja monisyisiä näkökulmia, ja hankkeeseen liittyvät päätökset tehdään aina huolellisen harkinnan perusteella. Ymmärrämme täysin päätöksen vaikutukset, ja teemme parhaamme niiden hallitsemiseksi, hän sanoo tiedotteessa.

Fennovoima kertoo asiasta lisää tiedotustilaisuudessa kello 12.

Projektin jatko ollut hämäränä

Fennovoiman ydinvoimalahanke on koko Venäjän aloittaman laajamittaisen hyökkäyssodan ajan näyttänyt ajavan päin seinää, mutta aiemmin selkeää päätöstä yhteistyön lopettamisesta venäläisen Rosatomin kanssa ei ollut tehty.

Muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.) olivat ilmoittaneet jo aiemmin, että hanke ei voi nykyisessä tilanteessa edetä enää maaliin. Tähän saakka oli kuitenkin näyttänyt siltä, että poliitikot odottavat Säteilyturvakeskukselta riippumatonta viranomaislausuntoa hankkeen turvallisuudesta ja hanke kaatuisi virallisesti vasta rakennusluvan myöntämisvaiheessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on ydinenergialain mukaan asiassa lupaviranomainen. Fennovoiman oma päätös kuitenkin muutti tilanteen.

Lintilä: Selkeä päätös

Lintilä sanoo Twitterissä, että Fennovoiman päätös lopettaa yhteistyö Rosatomin kanssa on selkeä ja ratkaisuun on syytä olla tyytyväinen.

–  Projektin eteenpäin vieminen olisi ollut käytännössä mahdotonta.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo omassa tiedotteessaan, että se selvittää ja arvioi uuden tiedon pohjalta lähiaikoina laitostoimitussopimuksen päättämisen ja yhtiön toimenpiteiden vaikutukset.

Lintilä ei tuoreeltaan ehtinyt kommentoida asiaa työmatkan takia STT:lle.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) pitää uutista laitostoimitussopimuksen päättämisestä hyvänä. Hänen mielestään yhteistyötä ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa.

–  Energia on ollut jo pitkään Putinin valtapolitiikan väline. Venäjän raaka sota vei viimeisenkin pohjan yhteistyöltä, jota ei olisi pitänyt alun alkaenkaan aloittaa, Kari tviittasi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen (kok.) mielestä seuraava oikea päätös olisi tarjota vahvalle suomalaiselle tai läntiselle toimijalle mahdollisuus hakea periaatelupa uuden ydinvoimalan rakentamiseksi.

Hän sanoo Twitterissä, että ydinvoimalan voisi rakentaa joko Hanhikiveen tehtyjä perustuksia hyödyntäen tai esimerkiksi Loviisaan.

Fortum: Ydinvoimalaprojektilla ei perusteita jatkaa

Fortum katsoo, että Fennovoiman päätös on ensimmäinen askel projektin hallitulle päättämiselle.

Yhtiö sanoo lausunnossaan, että ydinvoiman rakentaminen tarvitsee kaikissa olosuhteissa yhteiskunnallisen ja poliittisen hyväksynnän, eikä Fennovoiman hankkeella tätä hyväksyntää enää Suomessa ole.

Fortum kertoo, että sillä on 6,6 prosentin epäsuora omistusosuus Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitosprojektissa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 2.5. kello 15.42.

Uusimmat

Fingerpori

comic