Uutiset

Filippiinien Duterten huumeiden vastaisessa sodassa tapettu jo yli 20 000 ihmistä

Maan ihmisoikeuskomissio varoittaa sodan muodostuvan "kuoleman kentiksi", ellei presidentin toimia saada kuriin.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte (vas.) aikoo jatkaa huumeiden vastaista sotaansa koko virkakautensa ajan. Kuva: CERILO EBRANO

Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten huumeiden vastainen sota uhkaa muodostua ”kuoleman kentiksi”, mikäli presidentin sallitaan jatkavan kovaa politiikkaansa, varoittaa maan ihmisoikeuskomissio (CHR).

Uutiskanava Al Jazeera kertoo CHR:n esittäneen varoituksensa Marokon Marrakechissa pidettävän YK:n konferenssin aikana.

Filippiinien viranomaiset kertovat poliisin surmanneen noin 5 000 epäiltyä huumekauppiasta sen jälkeen kun Duterte tuli valtaan vuonna 2016. Ihmisoikeusryhmät ja oppositiopoliitikot sanovat luvun olevan yli 20 000.

– Me kyseenalaistamme huumeiden vastaisen sodan koko viitekehyksen ja sen takana olevan tarkoituksen, sanoi CHR:n komissaari Gwendolyn Pimentel-Gana Al Jazeeralle.

– Kaikkia ei voi vain tappaa. Jo yksi elämä on liikaa. Mikäli tämä jatkuu näin, siitä tulee kuoleman kenttä. Kun presidentti tuli valtaan, hän sanoi tämän olevan ohi kuudessa kuukaudessa. Myöhemmin hän sanoi sen jatkuvan koko hänen kautensa ajan.

Syyttömiä ihmisiä tapetaan

Erityisen paha tilanne on Cebun maakunnassa, missä asukkaat pelkäävät huumeisiin liittyvien murhien jatkuvan ja poliisi sanoo yrittävänsä jatkaa periksi antamatta presidentin missiota.

– Jopa syyttömät ihmiset ovat uhreja, sanoo Royina Garma, Cebun kaupungin poliisijohtaja.

CHR vaatii viranomaisia ryhtymään oikeusprosessiin epäiltyjen kanssa heidän tappamisensa sijaan.

– Epäillyt pitää pidättää ja viedä oikeusprosessin läpi, heitä ei pidä tappaa, sanoi Pimentel-Gana.

Aiemmin tänä vuonna Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) käynnisti tutkimuksen Duterten huumeiden vastaisesta sodasta. ICC selvittää, ovatko epäiltyjen tappamiset tarpeeksi raskaita rikoksia, jotta tuomioistuin voisi ottaa ne hoitaakseen.

Duterte ilmoitti välittömästi maansa vetäytyvän Haagissa sijaitsevasta ICC:stä. Hänen mukaansa tuomioistuimella ei ole tuomiovaltaa häneen.

Elokuussa aktivistit ja kahdeksan surmatun omaiset veivät valituksen ICC:hen vaatien Duterten tuomitsemista tuhansien laittomien surmien vuoksi.

Syyskuussa Duterte näytti ottavan vastuun surmista sanoessaan, että ”ainoa syntini ovat laittomat tappamiset”.

Uusimmat

Fingerpori

comic