Uutiset

Filippiinien entinen ensimmäinen nainen Imelda Marcos sai tuomion korruptiosta

89-vuotias nainen voi joutua loppuiäkseen vankilaan, mutta hänet on aiemminkin vapautettu vastaavasta tuomiosta korkeimmassa oikeudessa.
Imelda Marcos, 89, tuli tunnetuksi ylellisestä elämäntyylistään ollessaan Filippiinien ensimmäinen nainen.

Filippiinien entinen ensimmäinen nainen, tuhansista kengistään tunnettu Imelda Marcos on saanut tuomion korruptiosta.

Marcos, 89, sai tuomion kaikkiaan seitsemästä eri korruptiojutusta, joista kukin tietäisi hänelle kuudesta 11 vuoteen pitkää vankeustuomiota.

Häntä vastaan nostetut korruptiojutut ehtivät olla oikeudessa pari vuosikymmentä. Ne liittyvät yksityisiin säätiöihin, jotka hän perusti Sveitsiin ollessaan julkisessa virassa vuosina 1968–1986.

Hänen todettiin siirtäneen 200 miljoonan dollarin edestä varoja sveitsiläisille säätiöilleen ollessaan Manilan kuvernöörinä.

Marcos ei ollut läsnä oikeuden istunnossa. Hänet määrättiin välittömästi pidätettäväksi. Hän saanee kuitenkin olla vapaalla sen ajan, kun hänen puolustuksensa vetoaa jutuissa korkeampaan oikeusasteeseen.

Marcosit haalivat yli 10 miljardin dollarin omaisuuden

Marcosin aviomies Ferdinand Marcos hallitsi Filippiinejä kovalla kädellä parikymmentä vuotta. Hän asetti vuonna 1972 maan poikkeustilaan, jonka aikana tuhansia hallinnon vastustajia pidätettiin, tapettiin tai he yksinkertaisesti vain katosivat.

Hänen sanotaan haalineen itselleen yli 10 miljardin dollarin omaisuuden. Hän kuoli maanpaossa Havaijilla vuonna 1989.

Presidentin rouvana ollessaan Imelda Marcos tuli tunnetuksi ylellisestä elämäntyylistään samaan aikaan kun iso osa kansaa eli köyhyydessä ja kurjuudessa.

Tuona aikana hän toimi asutusministerinä ja Manilan kuvernöörinä.

Perhe pakeni Havaijille vuonna 1986 armeijan kaapattua vallan. Heidän pakonsa jälkeen Imelda Marcosin 1 100 kengän kokoelma asetettiin kaiken kansan nähtäväksi presidentin palatsissa.

Imelda Marcos palasi Manilaan vuonna 1991 miehensä kuoltua. Hän on aiemminkin saanut tuomion korruptiosta, mutta korkein oikeus vapautti hänet vuonna 1998.

Hän on ollut kolme kautta maan kongressissa. Tuomion myötä häneltä otettiin oikeus toimia julkisessa virassa.

Marcosin dynastia on yhä erittäin suosittu Filippiineillä. Imeldan poika Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr oli vähällä tulla valituksi presidentiksi vuonna 2016. Moni näkee Marcos juniorin, 61, luonnollisena seuraajana nykyiselle presidentille Rodrigo Dutertelle.

Dutertella on hyvät suhteet Marcosin perheeseen ja hän on usein ylistänyt edesmennyttä Ferdinand Marcosia.

Marcosien tytär Imee Marcos, 62, on Ilocos Norten kuvernööri.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti