Uutiset

Filippiinien taifuuni jättänyt jälkeensä yli 200 kuolonuhria – uhriluku on kasvanut kovaa tahtia

Noin 50 ihmisen kerrotaan olevan edelleen kateissa.
Raiksi nimetty taifuuni osui vahvimmin maan etelä- ja keskiosiin, joissa se katkoi voimalinjoja ja riuhtoi irti talojen kattoja. Tuulet yltyivät jopa yli 50 metriin sekunnissa. Lehtikuva// AFP / DAVE RESPONTE

Kaakkois-Aasiassa Filippiinien taifuunin kovaa vauhtia kasvanut uhriluku on noussut jälleen. Viranomaisten mukaan ainakin 208 ihmistä on kuollut tämän vuoden voimakkaimman pyörremyrskyn seurauksena. Myrsky iski maahan torstaina.

Myrskyn jäljiltä on edelleen kateissa viitisenkymmentä ihmistä. Lisäksi viranomaiset kertovat ainakin yli 200 ihmisen loukkaantuneen.

Raiksi nimetty taifuuni osui vahvimmin maan etelä- ja keskiosiin, joissa se katkoi voimalinjoja ja riuhtoi irti talojen kattoja. Tuulet yltyivät jopa yli 50 metriin sekunnissa. Yli 300  000 ihmistä pakeni myrskyn vuoksi kodeistaan ja rantalomakohteista.

Filippiinien Punainen Risti on kuvaillut taifuunin jättäneen rannikkoalueilla jälkeensä täyden verilöylyn. Punaisen ristin edustajan Richard Gordonin mukaan myrsky repi riekaleiksi muun muassa koteja, sairaaloita ja koulurakennuksia.

Rain mukanaan tuomat rankkasateet aiheuttivat tuhoa maassa myös laajemmin.

Uhriluku on kasvanut nopeasti. Vielä lauantaina uutisoitiin joistakin kymmenistä kuolonuhreista ja Suomen aikaa sunnuntaina uhriluku oli noussut yli sadan.

Yhteyskatkokset vaikeuttavat tuhojen arviointia

Yksi pahiten myrskytuhoista kärsineistä alueista on Boholin provinssi, joka tunnetaan rannoistaan, suklaakukkuloista ja pienistä kummituseläimistä. Turistien suosiossa olevan Boholin kuvernööri Arthur Yap kertoi Facebookissa paikallista aikaa sunnuntaina alkuillasta, että ainakin 74 ihmistä on kuollut taifuunin jäljiltä Boholissa.

Rai on kylvänyt laaja-alaista tuhoa myös Siargaon, Dinagatin ja Mindanaon saarilla.

Myrskyn runtelemilla alueilla on laajoja katkoja kommunikaatioyhteyksissä, mikä vaikeuttaa entisestään pelastusviranomaisten pyrkimyksiä arvioida myrskytuhojen todellista laajuutta.

Tuhansia sotilaita, poliiseja, palomiehiä ja rannikkovartiostoon kuuluvia on lähetetty pelastustehtäviin pahiten kärsineille alueille.

Rannikkovartiosto ja laivasto ovat lähettäneet matkaan aluksia, jotka vievät tuhoalueille ruokaa, vettä ja lääkintätarpeita. Teiden avaamiseksi on puolestaan lähetetty raskasta kalustoa.

Pyörremyrskyistä voi tulla entistä voimakkaampia

Filippiineillä koetaan vuosittain keskimäärin 20 myrskyä ja taifuunia. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto ilmoitti, että Rai oli voimakkaimpia myrskyjä, joita Filippiineillä on joulukuussa koettu viimeisimmän vuosikymmenen aikana.

Rai iski taifuunikautta ajatellen varsin myöhäisessä vaiheessa. Valtaosa pyörremyrskyistä kehittyy heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana.

Tutkijat ovat jo kauan varoittaneet, että pyörremyrskyistä on tulossa entistä voimakkaampia.

Vuonna 2013 maahan iski supertaifuuni Haiyan, jota kutsutaan Filippiineillä Yolandaksi. Haiyan oli maan tilastohistorian tuhoisin pyörremyrsky. Sen jäljiltä kuoli tai katosi yli 7  300 ihmistä.

Fingerpori

comic