Uutiset

Filmtownin tilanne jo hälyttävä

 

Videovuokraamoketju Filmtownin tilanne alkaa olla hälyttävä. Elokuvia katsotaan koko ajan enemmän verkkopalvelujen, kuten Netflixin kautta. Yhä harvempi hakee elokuvansa kivijalkavuokraamosta.

-Jaa-a. Tässä taistellaan markkinaosuuksista. Puolet asiakkaista on lähtenyt viimeisen kahden vuoden aikana, Filmtownin toimitusjohtaja Tero Nurminen vastaa vaisusti yrityksen tilanteesta kysyttäessä.

Tilanne ei ole Forssan Kartanonkadulla sijaitsevalla liikkeellä sen parempi.

-Jos Forssan liike olisi yksityisen yrittäjän pitämä, tilanne olisi jo katastrofaalinen. Siinä suhteessa Forssassa on hyvä tilanne, että toimimme kiinteistössä, jonka omistaa Filmtownin tytäryhtiö, jolloin kulut ovat pienemmät kuin vuokralla ollessa, sanoo Forssassa asuva Filmtownin projektipäällikkö Marek Warnicki.

Makeismyynti on Forssassa, kuten koko Suomessa, ollut ketjulla nousevaa, mutta elokuvien vuokraus ja myyminen on laskenut. Kokonaisuudessaan tulos on ollut viime vuosina tappiollista.

-Olemme tarkoituksella pienentäneet tiloja, koska elokuvien vuokraaminen on vähentynyt niin paljon, että enää ei tarvitse niin isoa tilaa kuin ennen, Warnicki sanoo.

Makeisosastoon on myös satsattu Filmtowneissa. Makeismyynnin osuus on yrityksen tuloista jo noin puolet, kun elokuvien osuus on enää noin 40 prosenttia. Nurminen ja Warnicki laskevatkin Filmtownin suuriksi vahvuuksiksi makeiset sekä elokuvapuolen laajan valikoiman ja uudet ensi-iltaelokuvat.

-Tulevaisuuden näkymistämme kysyttäessä olen vastannut, että en ole internet-guru, mutta veikkaan, että elinaikanani karkit eivät tule laajakaistaa pitkin, Warnicki hymähtää.

Ketju myy makeisten lisäksi myös elokuvia, mutta kirjoja Filmtownista ei enää saa. Elokuvien myynti on Warnickin mukaan ”huonoa bisnestä”.

Ketju joutuu tilaamaan myyntielokuvia ison määrän kerrallaan, mutta kate myydyistä elokuvista jää pieneksi. Myyntielokuvan arvo myös tipahtaa muutamassa kuukaudessa murto-osaan alkuperäisestä, jolloin myynnin tulisi käydä nopeasti ja tehokkaasti, jotta se olisi kannattavaa.

Koko ketjun heikkoon tilanteeseen Filmtown hakee parannusta huhtikuun alussa lanseeraamallaan EasyRent-palvelulla. Palvelussa asiakas maksaa vajaa 20 euroa kuukaudessa ja vuokraa niin monta elokuvaa kuin haluaa. Vuokralla voi olla kerrallaan kaksi elokuvaa, jotka palautettuaan voi vuokrata kaksi uutta.

-Laskimme vuokrahintoja kuudesta eurosta jopa 30 senttiin EasyRent-palvelulla, muutimme siis koko vuokrauspalvelua. En tiedä, millainen merkitys tällä on tulevaisuuden kannalta. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, Nurminen toteaa.

Uuden palvelun menestys määrittelee paljon yrityksen kohtaloa.

-Paljon EasyRent kertoo Forssankin liikkeen tulevaisuudesta. Jos se menee reisille, niin ei Forssan liikkeen säilymiselle uskalla kovin montaa vuotta taata, Warnicki kertoo.

Ennustamaan hän ei silti suostu.

-Olen 21 vuotta ollut Filmtownilla töissä, eikä minulla ole koko aikana ollut kristallipalloa käytössä. En mielelläni veikkaa mitään. EasyRent saattaa mennä pieleen, olla huippumenestys tai jotain siltä väliltä. Ei minun uskomisellani ole mitään väliä asiaan. FL

 

Alaspäin tullaan kohisten
Video FilmTown Oy:n tilikausi 2014 oli tappiollinen mutta yhdistettyjen säästö- ja investointitoimien ansiosta vuosi 2015 oli jälleen voitollinen.Parhaimmillaan Filmtowneja on ollut Suomessa 76 kappaletta ja vielä pari vuotta sitten 66 kappaletta. Tällä hetkellä liikkeitä on 56.Työntekijöitä Video FilmTown Oy:lla on kaikkiaan noin 280.Liikkeitä on lopetettu Helsingin alueella huomattavasti enemmän kuin muualla.OIKAISU 16.4. klo 17Elokuvien vuokraamisesta ja Filmtownista kertovassa jutussa (FL 15.4.) oli virheitä.Video FilmTown Oy:n tilikausi 2014 oli tappiollinen mutta yhdistettyjen säästö- ja investointitoimien ansiosta vuosi 2015 oli jälleen voitollinen. Fyysisen elokuvan vuokraaminen on laskussa., joten yhtiö on panostanut lisäksi oheistuotteisiin. Työntekijöitä Video FilmTown Oy:lla on kaikkiaan noin 280, ei 94, kuten jutussa todettiin. 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti