Uutiset

Finnair peruu kaikki Manner-Kiinaan suuntaavat lentonsa – Lapin keskussairaalassa ei uusia koronavirustapauksia

Lentoyhtiö Finnair ei lennä Manner-Kiinaan 6.–29. helmikuuta. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronan kansainväliseksi terveysuhaksi. Virus jatkaa nopeaa leviämistään Kiinassa ja maailmalla. Suurin osa tapauksista on vielä Hubein maakunnassa.
British Airways on yksi lentoyhtiöistä, joka lopettaa lennot Kiinaan toistaiseksi. Britit evakuoivat parhaillaan kansalaisiaan Wuhanista. Myös Finnair lopetti lennot Kiinaan. Kuva: ANDY RAIN
British Airways on yksi lentoyhtiöistä, joka lopettaa lennot Kiinaan toistaiseksi. Britit evakuoivat parhaillaan kansalaisiaan Wuhanista. Myös Finnair lopetti lennot Kiinaan. Kuva: ANDY RAIN

Lentoyhtiö Finnair on perunut kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 6.–29. helmikuuta. Siihen asti Finnair lentää asiakkaitaan kotiin Kiinasta.

Lennot Kiinan kaupunkiin Guangzhouhun on peruttu 5.2.–29.3. Uusia varauksia Kiinan-lennoille ei oteta. Ainoastaan Hongkongin-lennot jatkuvat normaalisti.

Lennot 31.1.–5.2. on tarkoitettu ainoastaan asiakkaiden ja henkilökunnan tuomiseksi Kiinasta Suomeen.

Päätökset lentojen aloittamisesta 29.2. jälkeen tehdään Finnairin mukaan myöhemmin.

Päätökseen vaikuttivat Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeet. Finnair kertoo, että alkuvuoden lentojen perumisen vaikutus taloudelliseen tulokseen on vain rajallinen.

Ei uusia koronavirustapauksia Suomessa

Suomessa ei toistaiseksi ole todettu uusia koronavirustapauksia, tiedottaa Lapin keskussairaala.

Kahdelta karanteenissa olevalta henkilöltä otettiin näytteet keskiviikkona. Ne osoittautuivat negatiivisiksi. Henkilöt ovat altistuneet pitkän aikaa koronavirukselle (2019-nCoV). Tulokset saatiin myöhään torstai-iltana.

Lapin keskussairaalassa on hoidettavana yksi kiinalainen koronaviruspotilas, jonka vointi on hyvä.

Muutamia altistuneita henkilöitä on karanteenissa keskussairaalassa. Heidän näytteensä ovat parhaillaan analysoitavana.

WHO julisti terveysuhan

Maailmanlaajuiset toimet koronaviruksen hillitsemiseksi tiukentuvat, kun Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronan kansainväliseksi terveysuhaksi. WHO on kehunut Kiinan avoimutta ja toimenpiteitä viruksen hallitsemiseksi.

Virus on todettu 9 820 ihmisellä, kun mukaan lasketaan Kiinassa ja maailmalla sairastuneet. Eniten tautitapauksia on yhä Wuhanin kaupungissa ja Hubein maakunnassa Kiinassa.

Tauti on alkanut kuitenkin levitä myös ulkomailla ihmisestä ihmiseen, joten sen hillintä on yhä vaikeampaa. Kiinan ulkopuolella koronavirus on todettu 129 ihmisellä 22 eri maassa.

Koronavirukseen kuolleita on tällä hetkellä 213 Kiinan ilmoituksen mukaan. Kaikki kuolleet ovat Kiinassa. Näiden todettujen lukujen perusteella kuolleisuus virukseen olisi reilun kahden prosentin luokkaa, mutta tilanne elää koko ajan.

Matkustusrajoituksia ja evakuointeja

Yhdysvallat kehottaa kansalaisiaan välttämään matkustamista Kiinaan. Italia päätti lopettaa lentämisen Kiinaan.

Air France KLM, British Airways, Lufthansa ja Virgin Atlantic ovat kokonaan lopettaneet lennot Manner-Kiinaan. Google ja Ikea ovat sulkeneet Kiinan-toimintonsa.

Monet maat evakuoivat kansalaisiaan Wuhanista. Britannian evakuointilento Wuhanista lähti yöllä. Eteläkorealaisten ensimmäinen lento laskeutui kotimaahan, ja evakuoidut joutuivat heti karanteeniin. Myös Japani jatkaa evakuointilentoja.

Kiina on hillinnyt viruksen leviämistä tiukoilla matkustusrajoituksilla, joilla estetään ihmisiä liikkumasta maan sisällä.

Vaikutukset talouteen suuret

Osakemarkkinat ovat heilahdelleet koronaviruksen takia. Talousvaikutukset ovat suuret ainakin Kiinassa, jossa jo nyt joudutaan rajoittamaan teollisuustuotantoa viruksen matkustusrajoitusten takia.

Sars-viruksen talousvaikutukset olivat karkeasti arvioituna 30 miljardin euron luokkaa. Sarsiin kuoli 800 ihmistä, ja se oli nykyistä koronavirusta tappavampi yksittäiselle potilaalle.

Koronavirus tarttuu kuitenkin helpommin kuin Sars, joten koronaviruksen maailmanlaajuiset talousvaikutukset ja kuolonuhrien määrät todennäköisesti kasvavat Sarsia suuremmiksi.

Länsimaiset tutkijat ovat päässeet jo perehtymään koronavirukseen vastatoimien kehittämiseksi. Australialaisinstituutti onnistui kasvattamaan virusta koronaviruspotilaan näytteestä.

Uusimmat

Fingerpori

comic