Uutiset

Finnair saattaa pitää vaakaa kentällä vielä ensi keväällä – katso video

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaula on tiistaina alkuiltapäivästä rauhallinen. Moni matkaan lähtevä teippaa valoisassa aulassa matkalaukkuihinsa automaatista tulostamaansa laukkutarraa, mutta turvatarkastukseen pyyhältää myös moni pelkillä käsimatkatavaroilla.

Turvatarkastuksen toisella puolella voivat tällä viikolla Finnairilla matkustavat pistäytyä tax free -ostosten lomassa vaikka punnittavaksi, jos siltä tuntuu.

Lentoyhtiö Finnair tiedotti nimittäin maanantaina käynnistävänsä matkustajiensa vapaaehtoiset punnitukset. Yhtiön mediasuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että tiistain ja keskiviikon aikana yhtiö pyrkii saamaan noin 150 ihmistä punnittua.

Tiistaina New Yorkiin poikansa kanssa lomamatkalle lähtevä Soile Leino ei hätkähtänyt punnitusuutista. Leino työskentelee itse lentoemäntänä, ja hän kertoi olevansa punnitukseen tarvittaessa valmis.

-Jos kukaan ei kerro eteenpäin, paljonko painaa, Leino toteaa ja nauraa.

Hän on työssään huomannut, että moni matkustaja lähtee matkaan melko usein suurilla käsimatkatavaroilla. Leino kertoo itse jättävänsä ruumaan tavaraa vasta, kun mennään Skandinaviaa laajemmalle.

Asiakaspalvelija näkee painon

Tiedot kerätään yhtiön mukaan nimettömästi, mutta punnituksen yhteydessä kerätään esimerkiksi matkustajan sukupuoli, ikä, matkustusluokka ja lentoreitti. Painotiedon näkee yhtiön mukaan asiakaspalvelija, joka hoitaa vaakaa.

Varsinaisia vaakoja on yksi, ja punnitukset käynnistyivät tiistaina. Nyt tehtävien punnitusten tarkoituksena on määritellä punnitusten otoksen suuruus. Kaikkiaan Tallqvist arvioi nyt, että yhtiön voi joutua tekemään noin parituhatta punnitusta talven ja kevään aikana.

Vaakaa pidetään esillä vielä keväällä siksi, että silloin ihmisillä on yleensä yllään talvea kevyempiä matkavaatteita.

-Useampi ihminen on jo vaa’alla käynyt, Tallqvist totesi Lännen Medialle iltapäivällä.

Lentoyhtiö kertoo päivittävänsä punnitusten avulla tiedot siitä, miten paljon matkustajat ja heidän matkatavaransa eri reiteillä keskimäärin painavat. Tietoa käytetään esimerkiksi lentojen rahti- ja kerosiinimäärien ennakointia varten, kertoo Tallqvist.

Yhtiö on usean vuoden ajan käyttänyt Euroopan lentoturvallisuusviraston EASA:n standardipainoja, mutta nyt Finnair haluaa tarkkaa tietoa liikennöimiensä reittien matkustajien ja niiden matkatavaroiden painoista.

-Esimerkiksi Tukholmaan päiväseltään menevällä on mukanaan ehkä Ipad tai läppärilaukku. Sitten taas Malagaan syyslomalle lähtevällä perheellä on mukanaan ihan erilainen varustus, hän sanoo.

Lentoyhtiöiden punnitukset eivät ole Tallqvistin mukaan tavattomia, ja Finnair on hänen mukaansa punninnut edellisen kerran matkustajiaan 1980-luvulla.

-Talosta löytyy vielä vaaka, jota silloin on käytetty.

Tieto otettiin vastaan rauhallisesti

Helsinki-Vantaalla matkustajien pariin tehdyn pikaisen kyselyn perusteella Finnairin punnituksia kohtaan on ymmärrystä.

New Yorkiin Finnairilla matkustavia tamperelaisia Roni Brandia ja Matias Niemistä ei punnitus vaivaisi. Myös Rovaniemelle Leo-poikansa kanssa lentävä Maija Laukka kertoo ymmärtävänsä lentoyhtiön tarkoituksen.

Hän on lentänyt vuoden aikana usein poikansa kanssa, ja tavaraa kulkee lapsen vuoksi mukana useamman laukun verran.

-Sitä on aina monta kassia ja reppua. Ymmärrän täysin perusteen, Finnairillakin, Laukka kuvailee.

 

Katso videolta, mitä Maija Laukka ajattelee lentoyhtiön punnituksista.

 

Näitä Finnair on käyttänyt tähän saakka
Finnair alkoi tällä viikolla päivittää matkustajien ja niiden matkatavaroiden painoja eri reiteillä punnituksin.Toistaiseksi lentoyhtiö on käyttänyt EASA:n standardipainoja, jotka ovat olleet käytössä vuodesta 2009.Lentoyhtiön keskimääräinen paino miesmatkustajalle on 88 kiloa. Naiselle paino on keskimäärin 70 kiloa ja alle 12-vuotiaalle lapselle 35 kiloa.Laskennalliset painot ovat vaihdelleet vuodenajan mukaan.Finnairin käynnistämät punnitukset jatkuvat keväälle 2018 saakka.Lähde: Finnair

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic