Uutiset

Finnair teki uuden matkustajaennätyksen – 13,3 miljoonaa lentomatkustajaa viime vuonna

Nordealta siirtynyt toimitusjohtaja Topi Manner aloitti Finnairin johdossa tämän vuoden alussa. Alkuvuosi oli Finnairille hyvä, loppuvuosi vaikea.
Topi Manner aloitti Finnairin toimitusjohtajana tämän vuoden alussa. Kuva: Joel Maisalmi

Finnairin viime vuosi oli toimitusjohtaja Topi Mantereen mukaan kaksijakoinen. Alkuvuonna sekä matkustajaliikenne että matkapalvelut kasvoivat, loppuvuonna kilpailu kiristyi erityisesti Pohjoismaiden ja Välimeren liikenteessä, polttoaineen hinnassa nähtiin hintapiikki ja epävarmuus maailmantalouden tulevasta kasvuvauhdista lisääntyi.

Loka-joulukuun liiketulos pieneni 9,2 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2017 oli 22,9 miljoonaa euroa. Koko vuoden liiketulos säilyi ennallaan.

Nordeassa parinkymmenen vuoden uran tehnyt turkulaislähtöinen Manner aloitti Finnairin toimitusjohtajana tämän vuoden alussa, kun edellinen toimitusjohtaja Pekka Vauramo lähti konepajayhtiö Metson johtajaksi. Vauramo jätti toimitusjohtajan tehtävät syyskuun alussa ja loppuvuoden toimitusjohtajan sijaisena toimi talousjohtaja Pekka Vähähyyppä.

Kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan kasvavan myös tänä vuonna. Finnair odottaa, että kilpailu lisääntyy erityisesti Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä ja Euroopan liikenteessä, kun alan kapasiteetti kasvaa.

Mantereen mukaan Finnairin pitkän aikavälin tavoitteena on edelleen kannattava, kestävä kasvu, vaikka tulos heikkeni loppuvuonna. Mantereen mukaan tänä vuonna toimintaympäristössä on enemmän epävarmuutta kuin viime vuonna.

Lapin-lentoja lisättiin

Tällä talvikaudella Aasian lentoja on viikossa enimmillään 101, kun niitä edellistalvena oli 89. Kasvu kohdistui etenkin Hongkongin, Tokion ja Osakan lisävuoroille ja uuteen ympärivuotiseen kohteeseen Nanjingiin.

Koko viime vuonna Pohjois-Amerikan-liikenteen kapasiteetti kasvoi 13 prosenttia. Finnair lensi ympäri vuoden New Yorkiin ja operoi talvikausina lentoja Miamiin, Puerto Vallartaan, Puerto Plataan ja Havannaan. Kesäkauden kohteisiin Chicagoon ja San Franciscoon lennettiin joulukuun alkupuolelle asti.

Finnairin markkinaosuus laski Euroopan-liikenteessä 55,4 prosenttiin (58,2) vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Kotimaan liikenteen kapasiteetti kasvoi loppuvuonna 12,5 prosenttia ja koko vuonna 15,9 prosenttia, koska Helsingin ja Pohjois-Suomen kohteiden välisiä vuoroja lisättiin. Finnair varautui näin kansainvälisen, Lappiin kohdistuvan kysynnän kasvuun. Kesäkaudella tarjontaa kasvatettiin koko kotimaan verkostossa.

Suomessa toimivien suurimpien matkanjärjestäjien matkapakettien tarjonta pysyi loka–joulukuussa ennallaan edellisvuoteen verrattuna. Matkanjärjestäjät aloittivat kuuden vuoden tauon jälkeen matkapakettien tarjonnan Egyptiin. Matkojen kysyntä oli tosin Suomen poikkeuksellisen kuuman kesän jälkeen edellisvuotta heikompaa.

Finnairin omistama Aurinkomatkat oli edelleen matkustajamäärällä mitattuna Suomen suurin matkanjärjestäjä. Aurinkomatkojen asiakasmäärä kasvoi koko vuonna 10,7 prosenttia 237 000 matkustajaan.

Finnairilla käytössä 57 lentokonetta

Finnairin investoinnit kohdistuivat viime vuonna pääasiassa laivastouudistukseen, istuinten lisäämiseen osaan nykyisiä Airbus-kapearunkokoneita, WiFi-yhteyden asentamiseen A320-laivastoon ja digitaalisten ratkaisujen ja palvelujen kehittämiseen asiakkaille ja henkilöstölle.

Vuoden lopussa Finnair operoi itse 57 lentokonetta, joista 20 oli laajarunkokoneita ja 37 kapearunkokoneita. Koneista 27 oli Finnairin kokonaan omistaman tytäryhtiön Finnair Aircraft Financen omistamia, 22 lentokonetta oli vuokrattu operatiivisella vuokrasopimuksella ja kahdeksan konetta oli hankittu rahoitusleasing-sopimuksella.

Finnair

Vertailukelpoinen liiketulos oli 169,4 miljoonaa euroa eli vuoden 2017 tasolla.

Liikevaihto 2,8 miljardia euroa eli kasvoi 10,4 prosenttia vuodesta 2017.

Matkustajakäyttöaste 81,8 prosenttia, laski 1,5 prosenttiyksikköä.

Matkustajamäärässä uusi ennätys 13,3 miljoonaa matkustajaa, nousi 11,6 prosentilla.

6 360 työntekijää eli 15,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Loka–joulukuu 2018

Vertailukelpoinen liiketulos pieneni 9,2 miljoonaa euroon, kun se vuonna 2017 oli 22,9 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 5,8 prosenttia ja oli 683,1 miljoonaa euroa.

Matkustajakäyttöaste oli 76,9 prosenttia eli laski edellisvuodesta 3,4 prosenttiyksikköä.

Uusimmat

Fingerpori

comic