Uutiset

Floridaan julistettiin hätätila hurrikaaniksi yltyneen Dorianin takia

Yhdysvalloissa Floridassa on julistettu hätätila Dorian-hurrikaanin takia. Kuva: EPA

Yhdysvalloissa Floridassa on julistettu hätätila Dorian-hurrikaanin takia.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis julisti hätätilan, jotta osavaltio voi valmistautua kunnolla lähenevään myrskyyn.

–  On tärkeää, että itärannikon floridalaiset tarkkailevat myrskyä tiiviisti. Kaikilla Floridan asukkailla pitäisi olla tarvikkeet seitsemäksi päiväksi, kuten ruokaa, vettä ja lääkkeitä, ja heillä pitäisi olla suunnitelma katastrofin varalta, DeSantis totesi lausunnossaan.

Hurrikaanin ennustetaan iskeytyvän Floridan tai Georgian rannikolle viikon loppuun mennessä. Dorianin on jopa ennustettu voimistuvan kolmosluokan hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla.

Hurrikaaniksi Dorian yltyi ensi kertaa keskiviikkona Neitsytsaariin kuuluvan Saint Thomasin kohdalla. Kovimmillaan puuskatuuli puhalsi lähes 50 metriä sekunnissa. Korkeimmat tasaiset tuulennopeudet ovat olleet noin 37 metriä sekunnissa.

Puerto Rico näyttää välttyneen pahimmalta

Dorianin pelättiin keskiviikkona moukaroivan Puerto Ricoa, mutta saari näyttää säästyvän pahimmilta tuhoilta. Hurrikaani etenee saarelta poispäin kohti Atlanttia.

Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan trooppisen myrskyn varoitus Puerto Ricosta on poistettu.

–  Uhka on jo ohittanut Puerto Ricon, kuvernööri Wanda Vazquez sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vazquezin mukaan koulut avataan uudelleen ja ihmisten tulisi palata töihin torstaina. Hänen mukaansa myrsky antoi hyvän mahdollisuuden Puerto Ricolle arvioida hurrikaanivalmiutta.

–  Viime päivät ovat olleet todellinen harjoitus, jonka aikana olemme voineet uudelleen arvioida ja viilata valmiuttamme suojella Puerto Ricon ihmisiä, Vazquez totesi.

Vazquez arvioi aiemmin, että Puerto Rico on nyt huomattavasti paremmin valmistautunut kuin vuonna 2017, kun hirmumyrsky Maria ruhjoi osavaltiota.

Yhdysvaltain liittovaltion pelastustoimesta vastaavan viraston Feman lehdistösihteeri Elizabeth Litzow kertoi CNN:lle, että virastolla on Puerto Ricossa enemmän tarpeistoa kuin tuhoisan hurrikaani Marian aikoihin.

– Saarella olevassa kalustossa on vuoteen 2017 verrattuna kolme kertaa enemmän generaattoreita, yhdeksänkertainen määrä aterioita, viisinkertainen määrä vettä ja 16 kertaa enemmän sinisiä pressuja, hän kertoi.

CNN:n mukaan paikalliset valmistautuivat myrskyn tuloon muun muassa suojaamalla kotiensa ikkunoita vanerilla ja ikkunaluukuilla. Viranomaiset kertoivat yhden miehen kuolleen hänen valmistautuessaan hurrikaanin tuloon. 80-vuotias mies putosi kotinsa katolta putsatessaan rännejä.

CNN:n mukaan Saint Thomasilla Dorian jätti jälkeensä irti repeytyneitä kattoja ja puunoksia. Eräs asukas kuvaili Dorianian tuhoja lieviksi verrattuna esimerkiksi hurrikaani Mariaan.

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat