Uutiset

Floridassa yli miljoona tartuntaa – Osavaltio on jo kolmas, jossa synkkä rajapyykki on ylittynyt

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina yli 2 500 uudesta koronavirustartunnasta. Sairaalahoitoa vaativien määrä jatkaa kasvuaan ja määrä nousi jälleen ennätyksellisen korkeaksi.
Floridassa on kolmantena Yhdysvaltain osavaltiona ylittynyt miljoonan koronavirustartunnan raja, kertovat muun muassa uutiskanavat CNN ja CBS News. Kuva: EPA

Floridassa on kolmantena Yhdysvaltain osavaltiona ylittynyt miljoonan koronavirustartunnan raja, kertovat muun muassa uutiskanavat CNN ja CBS News.

Osavaltion terveysviranomaisten mukaan Florida ilmoitti tiistaina yli 8  800 uudesta tartunnasta, mikä vei osavaltion synkän rajapyykin ylitse, kertoo CNN. Miljoonan tartunnan raja on ylittynyt myös Texasissa ja Kaliforniassa.

CBS:n mukaan Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantis piti vain päivää ennen rajapyykin ylittymistä eli maanantaina ensimmäisen lehdistötilaisuutensa lähes kuukauteen. Synkentyvästä koronatilanteesta huolimatta kuvernööri vakuutteli, että koulujen tulisi jatkaa lähiopetusta.

Kuvernööri kuvaili koulujen sulkemisen koronaviruksen vuoksi olleen ”suurin kansanterveydellinen kämmi Yhdysvaltain lähihistoriassa”.
DeSantis sanoi myös vastustavansa maskipakkoja.

–  Olen pakkoja vastaan, piste. En usko niiden toimivan, hän sanoi.

Lisäksi republikaani painotti, ettei sakkoja tai koronasulkuja ole suunnitteilla.

Yhdysvalloissa jo yli 270 000 koronakuolemaa

Yhdysvalloissa on kirjattu edellisen vuorokauden ajalta yli 2  500 uutta koronaan liittyvää kuolemaa, kertoo uutistoimisto AFP viitaten Johns Hopkins -yliopiston seurantaan. Koronakuolemien lukumäärä on päivittynyt Suomen aikaa keskiviikkona aamuyöstä.

Yhteensä kuolemantapauksia on Yhdysvalloissa kirjattu Johns Hopkinsin mukaan jo yli 270  000.

AFP:n mukaan maassa varmistettiin yhteensä yli 180  000 uutta tartuntaa. Kaiken kaikkiaan Yhdysvalloissa on varmistettu pandemian alettua yli 13,7 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa.

Myös uutiskanava CNN on kertonut uusista koronaan liittyvistä kuolemantapauksista perustaen tietonsa niin ikään Johns Hopksinin seurantaan, mutta sen luvut ovat jonkin verran AFP:n vastaavia maltillisempia. Kuolemien osalta CNN muun muassa kertoo maassa kirjatun 2  324 uutta koronakuolemaa.

Uutiskanava kertoo tiistain olleen yhteensä 22. päivä, jona Yhdysvallat on ilmoittanut yli 2  000 uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta.

Uutiskanavan mukaan Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla kahtena erillisenä päivänä yli 2  000 uudesta kuolemantapauksesta. Tuota ennen vastaavia lukuja oli nähty toukokuun alkupuolella, CNN kertoo.

Sairaalahoidossa jo lähes 100 000 koronapotilasta

Sairaalahoitoa vaativien määrä on kasvanut entisestään Yhdysvalloissa. Maan koronatilannetta seuraavan Covid Tracking Projectin tiistaisten tietojen perusteella maassa on jo lähes 100  000 sairaalahoidossa olevaa koronapotilasta.

Sairaalahoidossa olevien määrä kasvoi edellispäivältä yli 2  600:lla ollen tiistaina 98  691. Tehohoidossa olevien osuus kasvoi sekin, ja jäi vain hieman alle 19  000:n. Niin sairaalahoitoa kuin tehohoitoakin vaativien lukumäärät ovat Yhdysvalloissa korkeammalla kuin koskaan aiemmin tämän pandemian aikana.

Lisäksi Covid Tracking Projectin tiedoista selviää, että hengityskoneessa oli tiistaina yli 6  600 koronasairasta.

Asiantuntijat pelkäävät, että Yhdysvalloissa on tiedossa uusia tartuntapiikkejä kiitospäivän juhlinnan vuoksi. Miljoonat yhdysvaltalaiset matkustivat viettämään juhlapyhiä läheistensä kanssa viranomaisten suosituksista huolimatta.

Maan tautikeskus CDC oli juhlapyhän alla ohjeistanut ihmisiä välttämään matkustamista. Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump sen sijaan kehotti yhdysvaltalaisia kokoontumaan kiitospäivän viettoon koteihinsa ja uskonnollisiin tilaisuuksiin.

Myös sairaalahoitoa vaativien sekä kuolemantapausten määrän on odotettu jatkavan kasvuaan kiitospäivän jälkimainingeissa.

Tautikeskus: Hoitohenkilöstö rokotejonon kärkeen

Viime viikkoina useampi lääkeyhtiö on tarjonnut hyviä uutisia kehittelyssä olevien koronarokotteiden tehosta. Euroopan lääkeviraston (EMA) tietojenkin perusteella ensimmäisiä myyntilupia koronarokotteelle voisi olla odotettavissa jo joulun ja uudenvuoden tienoilla.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n asiantuntijapaneeli antoi tiistaina paikallista aikaa suosituksen siitä, että terveydenhuollon henkilökunta ja pitkäaikaishoitolaitosten asukkaat tulisi asettaa etusijalle koronarokotusten ensimmäisessä vaiheessa.

Keskuksen neuvoa-antava komitea äänesti tiistaina lähestulkoon yksimielisesti rokotteiden ensimmäisiin toimituksiin liittyvien suositusten puolesta. Komitean suositukset eivät ole kuitenkaan sitovia.

Komitean etusijalle asettamissa ryhmissä on yhteensä noin 24 miljoonaa ihmistä.

Tämä on kutakuinkin maksimimäärä ihmisiä, joita joulukuussa voitaisiin edes rokottaa, mikäli Pfizerin ja Biontechin kehittelemä rokote sekä lääkeyhtiö Modernan rokote saavat myyntiluvat ja yritykset toimittavat Yhdysvalloille lupaamansa 40 miljoonaa annosta.
Kumpaakin rokotetta annetaan kaksi annosta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic