Uutiset

Fortum hankkii osake-enemmistön saksalaisyritys Uniperista

Fortum on sopinut hankkivansa Elliottin ja Knight Vinken Uniper-omistukset noin 2,3 miljardin euron kokonaishintaan. Kaupan jälkeen Fortumin omistusosuus Uniperissa nousee yli 70,5 prosenttiin.
Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo ymmärtävänsä Uniperin työntekijöiden huolia. Arkistokuva. Kuva: MEERI UTTI
Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoo ymmärtävänsä Uniperin työntekijöiden huolia. Arkistokuva. Kuva: MEERI UTTI

Energiajätti Fortum hankkii osake-enemmistön saksalaisesta Uniperistä. Fortum on sopinut hankkivansa Elliottin ja Knight Vinken yhteensä yli 20,5 prosentin Uniper-omistukset noin 2,3 miljardin euron kokonaishintaan. Kaupan jälkeen Fortumin omistusosuus Uniperissa nousee yli 70,5 prosenttiin ja Uniper-kokonaisinvestointi noin 6,2 miljardiin euroon.

Järjestelyn loppuun saattaminen edellyttää viranomaishyväksyntöjä Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Fortum edellyttää, että Uniperin hallintoneuvoston kokoonpano muutetaan viipymättä Fortumin omistusosuutta vastaavaksi, Fortum kertoo tiedotteessaan.

Fortum on päättänyt, ettei se tee Uniperin kanssa määräysvaltasopimusta tai lunasta vähemmistöosakkeita ainakaan seuraavan kahden vuoden aikana

Fortumin mukaan sen ensisijaisena tavoitteena on ollut sopia yhteisestä kehityssuunnasta Uniperin johdon kanssa, mutta keskustelut ovat päättyneet kerta toisensa jälkeen tuloksettomina. Fortum uskoo, että Uniperin nykyisen omistusrakenteen ja osapuolten välisten suhteiden selkiyttäminen vakauttaa Uniperin tilanteen ja palauttaa huomion Uniperin liiketoimintaan ja tarjolla oleviin mahdollisuuksiin.

Osakejärjestely rahoitetaan olemassa olevilla kassavaroilla ja Barclays Bank PLC:n myöntämällä rahoituksella.

– Olen tyytyväinen, että olemme tänään edenneet merkittävästi tavoitteessamme luoda johtava toimija Euroopan energiamuutokseen. Olen vakuuttunut, että yhdessä voimme tarjota houkuttelevia mahdollisuuksia molemmille yhtiöille ja niiden työntekijöille.

– Fortumin osakkeenomistajille järjestely tarkoittaa osakekohtaisen tuloksen kasvua. Tässäkin järjestelyssä noudatamme investointiperiaatteitamme, jotka tähtäävät omistaja-arvon kasvattamiseen hallittavalla riskitasolla, sanoo tiedotteessa Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Fortum lupaa henkilöstölle, että yhtiö ei aio edellyttää irtisanomisia Uniperissa kaupan seurauksena tai edellyttää Uniperin pääkonttorin siirtämistä pois Düsseldorfista. Fortum haluaa keskustella henkilöstösitoumusten yksityiskohdista ja kestosta yhtiön ja sen henkilöstön edustajien kanssa mahdollisimman pian.

– Ymmärrän hyvin Uniperin työntekijöiden viimeaikaisia huolia. Vakuutan, että Fortum aikoo olla vahva ja luotettava omistaja, joka tarjoaa Uniperille ja sen henkilöstölle monipuolisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Pystymme tähän yhteistyössä ja yhdistämällä Uniperin ja Fortumin osaamiset ja resurssit, Lundmark sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic