Uutiset

Fortumin havittelema Uniper teki vakaan tuloksen – yhtiö vie sähköä Ranskaan, jonka ydinvoima seisoo

Fortumin havittelema saksalainen energiayhtiö Uniper on tahkonnut tänä vuonna vakaata tulosta.

Uniperin tiistaina julkistaman osavuosikatsauksen mukaan yhtiö teki tammi-syyskuussa 952 miljoonaa euroa vertailukelpoista liikevoittoa. Uniper ennustaa, että koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousee 1–1,2 miljardiin euroon.

Uniperin vertailukelpoinen liikevoitto on tänä vuonna pienentynyt hieman viime vuodesta, mutta yhtiön mukaan se saikin viime vuonna poikkeuksellisen hyvää tuottoa kaasuliiketoiminnastaan.

Uniperin talousjohtaja Christopher Delbrück kuvailee Uniperin tämän vuoden suoritusta ”vakaaksi”.

-Uniperin menestyminen itsenäisenä yhtiönä heijastuu osakkeemme kurssin hyvään kehitykseen ja vahvaan taseeseemme, Delbrück sanoo Uniperin tiedotteessa.

Uniper pystyi vähentämään nettovelkaansa hieman tammi-syyskuun aikana.

Fortum julkaisi tiistaina tarjousasiakirjansa Uniperin osakkeista. Fortum on ostamassa Uniperin pääomistajan E.Onin 46,65 prosentin osuuden yhtiöstä, mutta tarjous koskee kaikkia Uniperin osakkeita.

Fortum tarjoaa 22 euroa jokaisesta Uniperin osakkeesta. Niiden hinta pörssissä on tällä hetkellä jo vajaat 24 euroa.

-Päätavoitteemme on hankkia E.ONin osuus Uniperista, mutta ostamme mielellämme myös muut meille tarjottavat osakkeet. Emme näe mitään syytä korottaa tarjoushintaa, eikä meillä ole pienintäkään aikomusta tehdä niin, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi Fortumin tiedotteessa.

E.Onin osakkeiden osto maksaa Fortumille vajaat neljä miljardia euroa. Kaupan lopullinen hinta riippuu siitä, kuinka moni muu osakkeenomistaja myy Fortumille omistuksensa.

Nykyisellä tuloskunnollaan Uniperin liiketoiminta toisi mukavasti rahaa Fortumin osakkeenomistajille.

Uniperin tiistaina julkistamien tulostietojen mukaan yhtiön osakkeenomistajille kuuluva osuus tammi-syyskuun nettotuloksesta oli 683 miljoonaa euroa, eli 1,87 euroa osaketta kohti.

Fortum näyttää kaikella todennäköisyydellä saavan ainakin E.Onin osuuden Uniperista, mikä tarkoittaisi noin 319 miljoonan euron osuutta tammi-syyskuun nettotuloksesta. Se tekisi noin 0,36 euroa jokaista Fortumin osaketta kohti.

Fortumin oma liiketoiminta tuotti tammi-syyskuussa 0,47 euroa vertailukelpoisista eristä puhdistettua osakekohtaista tulosta.

Fortumin Uniper-kauppaa on kritisoitu, koska Uniper omistaa paljon fossiilista energiantuotantoa, eli hiili- ja kaasuvoimaloita.

Fortum on vastannut kritiikkiin perustelemalla, että käynnissä olevan energiamurroksen aikana on varmistettava, että eurooppalaiset saavat sähköä kaikissa tilanteissa ja kohtuuhintaan.

Uniperin voimalat näyttävät toimineen tänä vuonna juuri Fortumin esittämässä roolissa. Uniperin tulostiedotteen mukaan Länsi-Euroopan sähkömarkkinoilla on ollut tänä vuonna vaikea tilanne, kun Ranskan ydinvoimaloista ei ole saatu entiseen malliin energiaa.

Uniperin voimaloiden käyttöä lisättiin tänä vuonna, jotta sähkön toimitusvarmuus paranisi Ranskassa.

Ylimääräisten, voimaloiden turvallisuuteen liittyvien tutkimusten ja huoltotoimien vuoksi monet ranskalaiset ydinvoimalat ovat olleet tänä vuonna suljettuina, ja Ranska on tuottanut vähemmän ydinvoimaa kuin kertaakaan tällä vuosituhannella.

Reuters kertoi tiistaina, että 21 Ranskan 58:sta ydinreaktorista on tälläkin hetkellä suljettuina, mikä on saanut sähkön hinnan nousuun Ranskan lisäksi myös Saksassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti