Uutiset

G20-kokous alkoi. Trump heristi sormeaan Putinille: "Älä sekaannu vaaleihimme!"

Trumpin on määrä tavata Kiinan presidentti lauantaina. Aasian pörssikurssit laskivat kun huoli neuvotteluista kasvoi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (oik.) keskusteli Japanin pääministerin Zhinzo Aben (vas.) kanssa ennen työlounasta Osakan G20-kokouksessa perjantaina. Kuva: Kiyoshi Ota / POOL
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (oik.) keskusteli Japanin pääministerin Zhinzo Aben (vas.) kanssa ennen työlounasta Osakan G20-kokouksessa perjantaina. Kuva: Kiyoshi Ota / POOL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia perjantaina olemaan sekaantumatta Yhdysvaltain vaaleihin. Trump sanoi tämän leikkimielellä viitaten kaksi vuotta kestäneisiin tutkimuksiin hänen kampanjatiiminsä yhteyksistä Venäjään vuoden 2016 vaalien alla.

Toimittajat kysyivät Osakan G20-kokouksessa Trumpilta, aikooko hän ottaa esille Venäjän mahdollisen sekaantumisen Yhdysvaltain vaaleihin.

Trump nauroi ja kehotti hymyillen Venäjän presidenttiä pysymään pois vuoden 2020 vaaleista:

– Älä sekaannu vaaleihin, Trump sanoi heristäen sormeaan vieressä istuvalle Venäjän johtajalle.

Putin puolestaan sanoi toimittajille, että hänen kahdenkeskinen tapaamisensa Trumpin kanssa on hyvä mahdollisuus jatkaa johtajien välistä dialogia, joka alkoi heidän huippukokouksessaan Helsingissä viime vuonna.

– Meillä on keskusteltavia asioita, hän sanoi lyhyesti ennen tapaamistaan Trumpin kanssa.

Aiemmin Putin sanoi Maailman kauppajärjestön WTO:n olevan tuhoamisyritysten kohteena.

– Pidämme haitallisina kaikkia yrityksiä tuhota WTO tai alentaa sen roolia, Putin sanoi.

Trump: Kauppa pääasia kokouksessa

Trump teki perjantaina selväksi, että kauppa on hänen mielestään pääasia kokouksessa. Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan varoitti protektionismin vaaroista, Intian, Japanin ja Venäjän johtajat taas puolustivat monenkeskisen kaupan sääntöjä.

Trump tapaa monet johtajista kuten Japanin Zhinzo Aben ja Intian Narendra Modin kahden kesken kokouksen aikana. Hän sanoi Yhdysvaltain kauppanäkymien olevan paranemassa. Päivää aiemmin hän oli kritisoinut Yhdysvaltain ja Japanin turvallisuussopimusta ja vaatinut Delhiä vetämään vastatullinsa pois.

– Uskon että meillä on ilmoitettavana joitakin todella suuria asioita. Oikein iso sopimus. Me teemme joitakin todella suuria asioita Intian kanssa mitä tulee kauppaan ja tuotantoon, Trump sanoi Intian pääministerin kanssa käytävien neuvottelujen edellä.

Myös Huawei esillä

Trumpin on määrä keskustella kaupasta Kiinan Xin kanssa lauantaina. Hän aikoo keskustella tämän kanssa myös Yhdysvaltain huolista, jotka koskevat kiinalaista telekommunikaatiofirmaa Huaweita.

Washington on painostanut liittolaisiaan välttämään 5G-verkkojen rakentamisessa Huaweita turvallisuussyiden takia. Hän sanoi asian olevan myös mukana kauppasopimuksesta puhuttaessa Xin kanssa.

– Me itse asiassa myymme Huaweille monia sen osista, Trum sanoi tavatessaan Modin.

– Joten me aiomme keskustella siitä ja myös siitä miten Intia sopii mukaan. Ja me keskustelemme Huaweista.

Aasian pörssikurssit laskivat kun huolet kasvoivat siitä, miten käy paljon odotetuissa neuvotteluissa Trumpin ja Xin välillä koskien kauppakiistaa.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junker valitteli Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistaa.

– Kauppasuhteet Kiinan ja Yhdysvaltain välillä ovat vaikeat, ne vaikuttavat maailman talouden hidastumiseen, hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

Myös Xi varoitti protektionismista, johon jotkut kehittyneet valtiot ovat turvautuneet.

– Kaikki tämä tuhoaa maailman kaupan järjestyksen… Tämä vaikuttaa myös maidemme yhteisiin intresseihin, varjostaa rauhaa ja vakautta maailman laajuisesti, Xi kertoi BRICS-maiden ryhmälle G20-kokouksen yhteydessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic