Uutiset

Gabonin sotilasvallankaappausyritys kuivui kokoon

Päiväntasaajan Afrikassa sijaitsevassa maassa sotilaat ovat tyytymättömiä sairaaseen presidenttiin.
Gabonin presidentti Ali Bongo Ondimba osallistui viime heinäkuussa Etelä-Afrikan Johannesburgissa BRICS-maiden kokoukseen. Kuva: MIKE HUTCHINGS / POOL

Päiväntasaajan Afrikassa sijaitsevassa Gabonissa maanantaina tehty sotilasvallankaappausyritys näytti kuivuvan kokoon. Hallitus kertoi pidättäneensä useimmat vallankaappausta yrittäneistä.

Hallituksen tiedottaja Guy-Bertrand Mapangou kertoi uustoimisto Reutersille, että neljä viidestä radioaseman vallanneesta upseerista on pidätetty pääkaupungissa Librevillessä. Viides pakeni paikalta ja häntä etsitään.

Hän kertoi valtion hallituksen ja instituutioiden toimivan entiseen malliin.

Sotilaslähteen mukaan kaappausyrityksen suunnittelijoita ei ole kuitenkaan vielä pidätetty. Radioaseman luo oli kokoontunut noin 300 ihmistä kannattamaan vallankaappaajia. Sotilaat käyttivät kyynelkaasua joukon hajottamiseen.

Aiemmin maanantaina joukko sotilaita otti hallintaansa paikallisen radiokanavan ja julisti tyytymättömyyttään presidentti Ali Bongoon, joka on toipumassa aivohalvauksesta Marokossa.

Luutnantti Kelly Ondo Obiang kertoi radiossa, että presidentin uudenvuodenpuhe oli ”vahvistanut epäilyjä presidentin kyvystä jatkaa virkansa velvollisuuksia”. Ondo Obiang kuvasi itseään kansalliskaartin upseeriksi ja sanoi johtavansa Gabonin puolustus- ja turvallisuusjoukkojen isänmaallista liikettä.

Sosiaalisessa mediassa kiertävä video näytti Ondo Obiangin radiostudiossa sotilaspuvussa ja vihreässä baretissa lukemassa tiedotetta. Hänen vierellään seisoi kaksi sotilasta rynnäkkökivääreiden kanssa.

Ondo Obiang kertoi vallankaappauksen olevan suunnattu ”niitä vastaan, jotka pelkurimaisesti salamurhasivat nuoria maanmiehiämme yöllä 31. elokuuta 2016”. Tuona yönä puhkesi väkivaltaisuuksia, kun Bongo oli julistautunut voittajaksi kiistanalaisissa vaaleissa.

Hallitusta lähellä oleva lähde kertoi paikallisen tv-aseman lähellä kuullun laukauksia. Vallankaappaajina näytti olevan pieni määrä sotilaita.

Presidentti sai aivohalvauksen lokakuussa

Presidentti Bongo, 59, joutui sairaalaan lokakuussa Saudi-Arabiassa aivohalvauksen jälkeen. Hän on ollut Marokossa marraskuusta asti saamassa hoitoa.

Uudenvuodenpuheessaan Bongo myönsi terveysongelmansa, mutta hän sanoi olevansa toipumassa. Hän puhui epäselvästi eikä liikuttanut oikeaa kättään. Muuten hän vaikutti terveeltä.

Bongon perhe on hallinnut öljyntuottajamaata liki puoli vuosisataa. Bongo seurasi presidenttinä isäänsä Omaria, joka kuoli vuonna 2009. Hänen uudelleenvalintaansa vuonna 2016 varjostivat väitteet vaalipetoksesta ja maassa oli väkivaltaisia protesteja.

Bongo valittiin uudelleen vain alle 6 000 äänen erolla. Väkivaltaisuuksien aikana kuoli ihmisiä ja parlamenttitalo poltettiin.

EU:n mukaan vaaliepäselvyyksiä oli Bongolle myötämielisessä Haut-Ogoouen maakunnassa, missä hän sai äänistä 95 prosenttia ja vaaleihin osallistui 99,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Uusimmat

Fingerpori

comic