Uutiset

Gazassa elämä on köyhää – jopa neljä viidestä asukkaasta tarvitsee humanitaarista apua

Israel vetäytyi palestiinalaisten asuttamalta Gazan kaistalta vuonna 2005, mutta väkivalta ei loppunut siihen.

Viimeksi eilen Gazan ja Israelin rajalla kuoli 60 ihmistä, viimeisimpänä kahdeksan kuukauden ikäinen vauva, joka oli hengittänyt kyynelkaasua. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Palestiinalaiset ovat protestoineet Israelia vastaan Gazan rajalla jo maaliskuun lopusta lähtien, ja Israelin joukot ovat vastanneet tulittamalla rajalle tulleita. Israel sanoo armeijansa suojelevan rajaa ja toimivan itsepuolustuksena.

Jo ennen maanantaita ainakin 47 palestiinalaista oli kuollut Israelin tulituksessa viikkoja kestäneen protestin aikana.

Maanantai oli verisin Gazassa sitten heinäkuun 2014 Israelin hyökkäyksen, jolloin kuoli yli 2 200 palestiinalaista sekä 66 israelilaista sotilasta ja seitsemän siviiiliä.

Tänään palestiinalaiset viettävät nakbaa eli katastrofia, jonka he kokivat Israelin valtion perustamisessa. Arviolta 700 000 palestiinalaista joutui lähtemään pakolaiseksi vuonna 1948.

Gazaa valvotaan tarkasti

Gaza on Espoon kokoinen alue Israelin kainalossa. Gazassa asuu noin 1,8 miljoonaa palestiinalaista.

Gazan kaistan rajat määriteltiin Israelin ja Egyptin solmimassa tulitaukosopimuksessa 1948-49 käydyn sodan jälkeen.

Gaza oli Egyptin hallinnassa seuraavat 19 vuotta ennen kuin Israel valtasi alueen vuoden 1967 sodassa.

Vaikka Israel vetäytyi Gazasta vuonna 2005, YK pitää aluetta yhä miehitettynä, koska Israel hallinnoi alueen ilmatilaa, rannikkovesiä ja yhteistä rajaa.

Gazan ja Egyptin välillä on yksi rajanylityspaikka.

Ihmisten liikkumista ja tavaroiden kuljettamista Gazaan ja sieltä ulos valvotaan tarkasti. Ruokaa voi tuoda, mutta BBC:n mukaan paikalliset perheet eivät syö niin paljon lihaa ja tuoreita vihanneksia kuin aiemmin.

Suurelle osalle elämä Gazassa on vaikeaa ja köyhää. Jopa neljä viidestä asukkaasta tarvitsee humanitaarista apua selviytyäkseen.

Alle 30-vuotiaista jopa 60 prosenttia on työttömiä. Koko väestön työttömyysprosentti on 27. Asiasta kertovat Maailmanpankki ja YK:n kehitysohjelma UNDP.

Gazan ohella palestiinalaiset asuvat Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa, joita Israel kansainvälisen oikeuden mukaan on miehittänyt vuodesta 1967. Länsirannalla palestiinalaishallinto pitää valtaa Israelin määräämissä rajoissa.

Israel rakentaa juutalaisille tarkoitettuja siirtokuntia Länsirannalle.

Hamas pitää valtaa

Gazaa on hallinnut vuoden 2006 vaalien jälkeen Hamas, jonka muun muassa EU ja Yhdysvallat luokittelevat terrorijärjestöksi.

Vuonna 1987 perustettu Hamas ei tunnusta Israelin valtiota ja haluaa palestiinalaisten pystyvän palamaan entisiin koteihinsa. Järjestö ei kaihda väkivallan käyttämistä.

Hamas ampuu usein raketteja Israelin puolelle. Lähellä Gazaa asuvat israelilaiset joutuvat suojautumaan tulelta.

Sitten vuoden 2005 Israel on hyökännyt Gazaan monesti. Hyökkäyksillä Israel on halunnut pysäyttää Gazasta tulevan rakettitulen. Vuonna 2008 arviolta 1 300 palestiinalaista ja kuusi israelilaista kuolivat hyökkäyksessä. Vuonna 2012 puolestaan ainakin 167 palestiinalaista ja kuusi israelilaista

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic