Uutiset

Georgian senaatin uusintavaalien ääntenlaskenta etenee lähes tasatilanteessa – molemmat äänestysparit ovat lähes tasoissa

Vaaliuurnat sulkeutuivat Georgian osavaltiossa Yhdysvalloissa Suomen aikaan aamuyöllä. Äänistä on laskettu noin 97 prosenttia.
Demokraattipuoluetta edustava baptistipappi Raphael Warnock puhui kannattajilleen 4. tammikuuta Riverdalessa Georgiassa. Kuva: TANNEN MAURY / EPA
Demokraattipuoluetta edustava baptistipappi Raphael Warnock puhui kannattajilleen 4. tammikuuta Riverdalessa Georgiassa. Kuva: TANNEN MAURY / EPA

Yhdysvaltain senaatin uusintavaalit Georgiassa ovat erittäin tasaiset, eikä kumpikaan vaalipari ole vielä ratkennut.

Kun äänistä on laskettu CNN:n mukaan 97 prosenttia, republikaaniehdokas David Perdue ja demokraatti Jon Ossoff ovat lähes tasoissa.

Molemmilla ehdokkailla on tässä vaiheessa kerättynä 50 prosenttia lasketuista äänistä. Perdue johto on vain alle kaksi tuhatta ääntä, joten kumpi tahansa voi voittaa vaalin.

Myös Raphael Warnockin ja Kelly Loeffler äänestysparissa tilanne on erittäin tasainen. Demokraatti Warnock johtaa republikaani Loeffleria 0,8 prosenttiyksiköllä, kun ääniä on laskettu CNN:n mukaan 97 prosenttia. Tässäkin vaalissa tilanne voi vielä muuttua, koska aikaisemmin istuva senaattori Loeffler oli johdossa.

Georian senaatin uusintavaalien vaaliuurnat sulkeutuivat aamuyöllä Suomen aikaan. Tutkimuslaitos Edisoninin arvion mukaan noin 4,4 miljoonaa ääntä on annettu. Jo ennakkoon vaaleissa äänesti yli kolme miljoonaa georgialaista.

Bidenin presidenttikauden kannalta tärkeät vaalit

Georgian senaattorivaalien uusinnan panokset ovat kovat.

Vaalien lopputulos vaikuttaa pitkälti presidentiksi nousevan demokraattipuolueen Joe Bidenin mahdollisuuksiin ajaa läpi vaalilupauksiaan, koska lakialoitteiden pitää saada niin edustajainhuoneen kuin senaatin hyväksyntä. Myös monet presidentin nimitykset vaativat senaatin vahvistuksen.

Demokraatit säilyttivät enemmistönsä edustajainhuoneessa marraskuun vaaleissa, joten senaatin kohtalo on ratkaiseva Bidenin ajaman politiikan kannalta.

Saadakseen enemmistön itselleen demokraattien on voitettava Georgian molemmat senaattoripaikat. Tässä tapauksessa senaatin voimasuhde demokraattien ja republikaanien kesken olisi 50–50.

Tasatilanteessa ratkaiseva ääni on senaatin puheenjohtajana toimivalla varapresidentillä. Virkaan nousee 20. tammikuuta demokraattien Kamala Harris.

Tällä hetkellä senaatissa on republikaanienemmistö.

Vaalien tärkeydestä molemmille puolueille kertoo se, että vaalimainontaa on käytetty valtavia summia Georgiassa. Uutistoimisto Reutersin mukaan mainontaan on käytetty noin puoli miljardia dollaria marraskuun vaalien jälkeen. Ennen tiistain vaaleja mielipidetiedustelut kertoivat, että ehdokkaat ovat melko tasoissa.

Georgian senaattorivaalit menivät toiselle kierrokselle, kun kukaan ehdokkaista ei voittanut äänienemmistöä 3. marraskuun vaaleissa. Georgian osavaltion vaalilain mukaan voittajan pitää saada yli puolet äänistä. Jos näin ei käy, suoritetaan uusintavaalit.

Republikaanien ehdokkaat saivat marraskuun vaaleissa enemmän ääniä kuin demokraattiehdokkaat, mutta kumpikaan ei ylittänyt 50 prosentin rajaa.

Edessä voi olla jälleen uusintalaskenta

Marraskuun presidentinvaaleissa Georgian ääntenlaskenta kesti kolme päivää. Tiistain uusintavaaleissa äänten laskennassa voi käydä samalla tavalla, mikäli tulos on tasainen.

– Kyseeseen voi tulla useampi päivä, sanoi Georgian ylimmän vaalivirkailijan Brad Raffenspergerin tiedottaja Walter Jones ennen vaaleja Reutersin mukaan.

Viivästys johtuu todennäköisesti postiäänistä, jotka saapuvat vasta vaalipäivänä. Virallinen tulos saadaan vasta muutaman päivän päästä, koska joitain ulkomailta tulevia ääniä odotetaan perjantaihin asti.

Georgin osavaltiossa voidaan joutua myös laskemaan äänet uudelleen, kuten kävi marraskuun presidentinvaaleissa. Silloin äänet tarkastettiin kaksi kertaa.

Georgian vaalilain mukaan hävinnyt ehdokas voi vaatia äänten uudelleen laskemista, jos voittomarginaali on puoli prosenttia tai sen alle. Ehdokkaalla on oikeus äänten tarkistuslaskentaa myös, jos tämä epäilee virhettä äänestysprosessissa.

Yhdysvaltain senaatissa on sata paikkaa. Senaattoreja on kaksi jokaisesta osavaltiosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic