Uutiset

Gibraltar vapautti iranilaistankkerin, vaikka USA vastusti – Aluksesta on tullut pelinappula Britannian ja Iranin diplomaattisessa kiistassa

Gibraltar on pitänyt tankkeria hallussaan heinäkuun alusta lähtien. Iran kaappasi Britannian lipun alla kulkevan tankkerin Hormuzinsalmella pian iranilaistankkerin haltuunoton jälkeen.
Britannian kommandot ottivat Iranin lipun alla seilaavan tankkerialuksen haltuunsa Välimerellä Gibraltarin edustalla heinäkuun alussa. Tankkerin epäiltiin vievän öljyä Syyriaan, mikä on vastoin EU-maiden asettamia pakotteita. Kuva: A.CARRASCO RAGEL
Britannian kommandot ottivat Iranin lipun alla seilaavan tankkerialuksen haltuunsa Välimerellä Gibraltarin edustalla heinäkuun alussa. Tankkerin epäiltiin vievän öljyä Syyriaan, mikä on vastoin EU-maiden asettamia pakotteita. Kuva: A.CARRASCO RAGEL

Gibraltar on vapauttanut iranilaisen öljytankkerin, jota se on pitänyt hallussa heinäkuun alusta lähtien.

Vapauttamista vastustanut Yhdysvallat pyrkii yhä pysäyttämään tankkerin. Vapautuspäätöstä puitiin Gibraltarin korkeimmassa oikeudessa, jolle Yhdysvallat esitti pyynnön hallussapidon jatkamisesta.

– Aluksen haltuunoton jatkamiselle ei enää ole laillisia perusteita saamiemme vakuutusten valossa, Gibraltarin pääministeri Fabian Picardo sanoo.

Gibraltar päätyi vapauttamisen kannalle, kun Iran esitti vakuutuksen, ettei alus vie lastiaan Syyriaan.

Britannian kommandot pysäyttivät aluksen Välimerellä heinäkuun 4. päivä, koska sen epäiltiin rikkovan EU-pakotteita ja kuljettavan öljyä Syyriaan.

Tankkerin omistajan mukaan aluksen on tarkoitus suunnata Välimeren satamiin, iranilainen merivoimien upseeri kertoo. Upseeri ei kertonut tankkerin omistajan henkilöllisyyttä.

Gibraltarin viranomaiset eivät kommentoineet sitä, milloin tankkeri vapautetaan.

– Yhdysvaltojen oikeusministeriö on esittänyt pyynnön, että aluksen hallussapitoa jatketaan. Asian ratkaisevat oikeusviranomaisemme, jotka tekevät siitä objektiivisen ja laillisen päätöksen, pääministeri Picardo sanoo.

Britannian ja Iranin välille syntyi diplomaattinen kiista

Iranilaistankkeri on muodostunut pelinappulaksi Iranin ja Britannian välille syttyneessä diplomaattisessa kiistassa.

Toisena pelinappulana on Britannian lipun alla kulkeva ruotsalainen tankkeri, jonka Iranin vallankumouskaarti kaappasi Hormuzinsalmella pian sen jälkeen, kun Britannia oli ottanut Iranin tankkerin haltuunsa Välimerellä.

Haltuunottoa on pidetty kostona iranilaistankkerin kiinniotolle.

Iran vihjasi aiemmin, että se olisi valmis vaihtokauppaan Britannian kanssa, jos molemmat osapuolet vapauttavat toistensa tankkerit.

Iranin ja länsimaiden välit ovat olleet viime kuukausina kireät Iranin ydinsopimuksen heikentymisen ja öljytankkerien kaappausten vuoksi.

Yhdysvaltojen ja Iranin välille oli vähällä käynnistyä aseellinen konflikti juhannuksen tienoolla.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif saapuu vierailulle Suomeen ensi maanantaina 19. elokuuta.

– Odotan mielenkiinnolla keskustelua Iranin ulkoministeri Zarifin kanssa. Jännitteet Persianlahdella heijastuvat koko maailmaan. Tässä tilanteessa dialogin ylläpitämisen tärkeys korostuu, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Keskustelunaiheina ovat muun muassa kahdenväliset suhteet, kansainväliset ja alueelliset kysymykset, ihmisoikeudet sekä Suomen EU-puheenjohtajakausi.

Uusimmat

Fingerpori

comic