Uutiset

Google saa ennätyssakot EU:lta – syynä laittomat rajoitukset teleoperaattoreille ja Android-kännyköiden valmistajille

Amerikkalainen hakukoneyhtiö Google saa ennätysmäiset 4,3 miljardin euron sakot Euroopan komissiolta.

Komission mukaan Google on laittomasti rajoittanut Android-käyttöjärjestelmää käyttävien älypuhelinten valmistajia ja teleoperaattoreita.

Komissio määräsi keskiviikkona Googlen lopettamaan laittoman toimintansa 90 päivän kuluessa tai se saa lisää sakkoja.

Valtaosa, noin 80 prosenttia, maailman älypuhelimista käyttää Androidia käyttöjärjestelmänään. Uutistoimisto Reuters pohjaa tietonsa Strategy Analyticsin tietoihin.

Google osti Androidin vuonna 2005.

Kyseessä ovat suurimmat sakot, jotka komissio on langettanut yksittäiselle yhtiölle. Google kertoi tiistaina valittavansa sakoista.

Google sai sakkoja EU:lta jo viime vuonna. EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager sakotti yhtiötä 2,4 miljardia euroa siitä, että Google on ohjannut verkkohakunsa käyttäjiä sen omaan verkkokauppapalveluun vastoin kilpailusääntöjä.

Google teki valituksen viime vuoden sakoista, ja prosessi on yhä kesken.

Tuoreimmat sakot merkitsisivät Googlen emoyhtiölle Alphabet Inc:lle reilun kahden viikon tuottoa.

Vestagerilla on käynnissä lisäksi kolmas tutkinta Googlesta: komissio tutkii yhtiön mainossijoittelua AdSensea. Kilpailuviranomaisten mukaan Google esti näyttämästä Googlen kilpailijoiden mainoksia.

Juncker tapaa Trumpin

Myös muut amerikkalaiset yhtiöt ovat joutuneet EU:n hampaisiin: Vestager on kiinnittänyt huomioita siihen, miten jotkin EU-maat kohtelevat niitä verotuksessa. Kaksi vuotta sitten Vestager vaati Irlannin hallitusta perimään jopa 13 miljardia euroa Applelta.

Jotkin amerikkalaiset virkamiehet ovat valittaneet, että komission linjasta on tullut yhä protektionistisempi. Vestager, joka on entinen ministeri Tanskasta, kuitenkin vakuuttaa, että hän panee lakeja toimeen suojellakseen kuluttajia.

Vestagerin esimies, komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin tapaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ensi viikolla Valkoisessa talossa. Junckerin on määrä yrittää torjua uudet tullimaksut EU:ssa tehtyihin autoihin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti