Uutiset

Göteborgissa riehuu tuhkarokkoepidemia – tilannetta seurataan Suomessakin

Göteborgissa ainakin kahdeksan ihmistä on sairastunut tuhkarokkoon joulukuun aikana, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter. Ensimmäinen tartunta havaittiin joulukuun alkupuolella aikuisella miehellä, jonka epäillään saaneen taudin Etelä-Euroopasta. Uusimpien tartunnan saaneiden joukossa on myös lapsia.

 

Erikoistutkija Satu Murtopuro kertoo, ettei Ruotsin terveysviranomainen ole ollut yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen Ruotsissa tässä kuussa ilmenneiden tuhkarokkotartuntojen tiimoilta, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

Eri maiden viranomaiset ovat Murtopuron mukaan tyypillisesti toisiinsa yhteydessä silloin, kun tartunnan saanut on esimerkiksi toisen maan kansalainen tai hänen tiedetään matkustaneen toiseen maahan jo tartunnan saatuaan ja altistaneen mahdollisesti muita ihmisiä matkustaessaan.

-Kansainvälisiä ilmoituksia liittyen näihin tapauksiin ei ole tullut, mutta seuraamme toki tilannetta. Se on yksi THL:n tehtävistä, Murtopuro toteaa.

Viime kesänä tuhkarokkoon sairastui Itä-Savon alueella kuusi ihmistä, kun kotimaassaan sairastuneen italialaisen kautta tauti tarttui viiteen muuhun henkilöön. Henkilöiden liikkeitä ja matkustelua selvitettiin tuolloin myös kansainvälisesti.

-Suomessa tämmöiset tautirypäät ovat mahdollisia, mutta yleinen tauti tuhkarokko ei kuitenkaan ole.

 

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartunta sekä ilmateitse.Taudin itämisaika on 7–21 päivää.Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Tuhkarokkotapauksia on diagnosoitu Suomessa viime vuonna neljä kappaletta ja toissavuonna kaksi kappaletta. Tartunnat on tyypillisesti saatu ulkomailla.

Rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan on Suomessa noin 95 prosenttia. Viimeisimpien, vuoden 2014 tietojen mukaan heikoin rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan on Pohjanmaalla (91,8 prosenttia) ja Ahvenanmaalla (91,9 prosenttia).

Murtopuro luonnehtii tautia harvinaiseksi tartuntataudiksi.

-Silti on tärkeää pitää mielessä, että erityisesti rokottamattomien keskuudessa tauti voi levitä helposti: ihmiset matkustelevat ja liikkuvat paljon, Murtopuro muistuttaa.

 

Omat rokotetiedot ajan tasalle
Tuhkarokkorokote on osa MPR-yhdistelmärokotetta, joka suojaa lisäksi sikotautia ja vihurirokkoa vasteen. Rokotteen ovat saaneet neuvolan rokotusohjelman kautta kaikki vuoden 1975 jälkeen syntyneet. Perusrokotteet vaihtelevat syntymävuosien mukaan.Rokotetiedot löytyvät paperisesta rokotekortista. Jos kortti on hävinnyt, tiedot annetuista rokotteista on yleensä saatavilla sinua hoitaneesta neuvolasta, terveysasemalta tai työterveyshuollosta.Rokotetiedot kirjataan nykyisin myös tietojärjestelmiin, mutta kaikkien rokotetiedot eivät välttämättä ole järjestelmissä ajan tasalla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti