Uutiset

GPS-häiriköinnistä Venäjää huomauttanut Suomi odottaa vastuullista käyttäytymistä – "Haluamme varmistaa, ettei tällaista tapahdu tulevaisuudessa"

Ulkoministeriön valtiosihteeri keskusteli alkuviikosta Venäjän suurlähettilään kanssa Lapissa tapahtuneesta GPS-signaalin häirinnästä.
Suomi osallistui Trident Juncture -sotaharjoitukseen muun muassa Hornet-lentokalustollaan. Arkistokuva.

GPS-häirinnästä käyty keskustelu Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin kanssa oli tärkeä, toteaa ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikönpäällikkö Sari Rautio.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen keskusteli maanantaina Kuznetsovin kanssa pari viikkoa sitten tapahtuneesta GPS-signaalin häirinnästä Suomessa pidetyn Naton sotaharjoituksen aikana.

Ulkoministeriö on todennut, että häirintä tuli Venäjän alueelta. Venäjä on kiistänyt häirinnän.

– Ilmaisimme huolemme ja edellytimme lisätietoja sekä sitä, että tällaista ei tulevaisuudessa tapahtuisi. Venäjä tietää nyt, mitkä ovat meidän näkemyksemme ja odotuksemme, Rautio kertoo keskustelusta Lännen Medialle.

Suomen viesti Venäjän suuntaan oli hänen mukaansa hyvin selvä. Keskustelun sisältöä hän ei pysty avaamaan sen enempää.

Rautio ei osaa sanoa, koska Venäjä antaa asiasta pyydettyjä lisätietoja. Se jää nähtäväksi.

Jääkö asian käsittely nyt tähän?

– Tämä on meille tärkeä asia ja haluamme varmistaa, että tällaista ei tulevaisuudessa tapahdu. Ei maanantainen keskustelu mikään päätepiste ollut.

Miten varmistetaan, ettei tällaista enää tapahdu?

– Meidän puolestamme teemme mitä voimme. Viestimme eivät ainakaan ole jääneet epäselviksi. Toki odotamme kaikilta muiltakin toimijoilta, mukaan lukien Venäjältä, vastuullista käyttäytymistä, Rautio toteaa.

Keskustelu GPS-signaalista, sen häiriöistä ja häirinnästä jatkuu hänen mukaansa varmasti eri yhteyksissä.

– Ei keskustelu tästä aiheesta yleisesti mihinkään lopu.

Voidaanko tällaista häirintää edelleen tehdä Suomen suuntaan?

– Kyllä se käytännössä on mahdollista. Eiväthän tällaiset signaalit kunnioita valtioiden rajoja, mutta meillä on selkeästi todettu, että se ei ole hyväksyttävää, Rautio sanoo. LM-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic