Uutiset

Hääjuhlaan kohdistuneessa räjähdyksessä kuoli yli 60 ihmistä Afganistanin Kabulissa – hääparin läheisiä uhrien joukossa

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa kymmeniä ihmisiä Afganistanissa tappaneesta itsemurhaiskusta.
Hääjuhlien suosio on Afganistanissa kasvanut samalla kun maan talous on hitaasti lähtenyt kohenemaan. Väkivaltaiset iskut juhlapaikoille eivät kuitenkaan ole loppuneet. Kuva: HEDAYATULLAH AMID
Hääjuhlien suosio on Afganistanissa kasvanut samalla kun maan talous on hitaasti lähtenyt kohenemaan. Väkivaltaiset iskut juhlapaikoille eivät kuitenkaan ole loppuneet. Kuva: HEDAYATULLAH AMID

Viikonloppu oli Afganistanille harvinaisen synkkä. Kahdessa iskussa kuoli lauantain ja sunnuntain aikana kymmeniä ihmisiä ja loukkaantui lähemmäs 200.

Sunnuntain vastaisena yönä hääjuhlissa tapahtunut tuhoisa räjähdys tappoi ainakin 63 ja haavoitti yli 180 ihmistä Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Asiasta kertoo maan sisäministeriö. Juhlat olivat käynnissä hotellissa. Uhrien joukossa oli useita naisia ja lapsia sekä hääparin ystäviä ja sukulaisia.

Sunnuntaina Afganistanissa tapahtui toinenkin kuolonuhreja vaatinut räjähdys, kun maantiepommi laukesi auton alla pohjoisessa Balkhin maakunnassa. Räjähdys vaati 11 uhria.

Afganistanin itsenäistymisestä tulee maanantaina kuluneeksi sata vuotta, mutta presidentin kanslia ilmoitti sunnuntaina, että suunniteltuja itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vähennetään viikonlopun räjähdysten uhrien kunnioittamiseksi. Afganistan itsenäistyi Britanniasta vuonna 1919.

Rauhanneuvottelut jatkuneet jo kuukausia

Häävastaanotolle kohdistunut isku ajoittui kriittiselle hetkelle, sillä Taliban-liike ja Yhdysvallat ovat yrittäneet neuvotella sopimuksesta ja yhdysvaltalaisten joukkojen vetäytymisestä Afganistanista. Maassa on edelleen noin 14 000 Yhdysvaltojen sotilasta.

Taistelut ja pommi-iskut eivät ole hellittäneet, vaikka Yhdysvallat ja Taliban ovat käyneet neuvotteluja jo usean kuukauden ajan. Lauantaiöinen teko siirsi huomiota siihen, millaisia vaarallisia seurauksia sopimuksella voisi olla.

Yhdysvaltojen ja Talibanin neuvottelijat ovat molemmat raportoineet keskustelujen etenemisestä. Verenvuodatuksen keskellä afgaanit ovat kuitenkin epäileväisiä sen suhteen, saavatko keskustelut aikaan muutosta alueella.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole salaillut haluaan vetää Yhdysvaltojen joukot maasta ja päättää Amerikan historian pisin sota.

Afganistanin viranomaisten ja Yhdysvaltojen kansallisten turvallisuusneuvojien kesken vallitsee kuitenkin huoli siitä, että Afganistan saattaa ajautua uuteen sisällissotaan, mikä voisi enteillä Taliban-hallinnon paluuta.

Isis otti vastuun iskusta

Äärijärjestö Islamilainen valtio ilmoitti olevansa vastuussa yöllisestä itsemurhaiskusta hääpaikalle, joka sijaitsee vähemmistöön kuuluvien shiiamuslimien asuinalueella. Järjestö välitti lausunnon viestintäsovellus Telegramin kautta sunnuntaina.

Viestissään Isis väitti, että ryhmän taistelija oli onnistunut soluttautumaan juhlavastaanotolle ja räjäyttämään itsensä ”vääräuskoisten” joukossa.

Isis ei ole mukana neuvottelupöydässä Yhdysvaltojen ja Talibanien kanssa, vaan taistelee sekä Yhdysvaltojen johtamia kansainvälisiä joukkoja että Taliban-liikettä ja maan hallitusta vastaan. Isis aloitti toimintansa Afganistanissa vuonna 2014 ja on sen jälkeen suorittanut maassa useita vakavia iskuja, joista osa on kohdistunut Afganistanin shiiamuslimivähemmistöön.

Ennen kuin Isis otti sunnuntain vastaisena yönä tapahtuneen iskun nimiinsä, siitä ehdittiin syyttää Talibania. Ääriliike kuitenkin kiisti osallisuutensa ja tuomitsi iskun.

Tuhoisia iskuja hääjuhliin aiemminkin

Sosiaalisessa mediassa levisi räjähdyksen jälkeen kuvia juhlapaikalta, jossa ruumiita lojui kaatuneiden tuolien ja pöytien joukossa. Hääpari selvisi säikähdyksellä, mutta heidän ystäviään ja sukulaisiaan kuoli räjähdyksessä. Morsiamen isä kertoi menettäneensä 14 perheenjäsentään.

Hääjuhlista on tullut Kabulissa iso bisnes, kun maan talous on hiljalleen lähtenyt nousuun ja perheet käyttävät juhlien järjestämiseen enemmän rahaa.

Juhlapaikoille on ennenkin kohdistunut tuhoisia iskuja. Marraskuussa ainakin 40 häiden juhlimiseen osallistunutta ihmistä kuoli juhlapaikalle kohdistetussa iskussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic