Uutiset

Haalarikamerat tulevat – poliisit haluavat oikeuden poistaa nauhoilta todisteet virkavirheistään

 

Poliisihallituksen asettama työryhmä esittää, että poliisi ottaisi valtakunnallisesti käyttöön haalarikamerat, jotka ovat olleet koekäytössä Helsingin poliisilaitoksella vuodesta 2015.

Työryhmä selvitti haalarikameroiden käytön edellytyksiä ja päätyi siihen, että lähtökohdat uuden tekniikan käyttöön ovat hyvät ja haalarikameroiden käyttöä voitaisiin laajentaa jo nykylainsäädännön nojalla.

Työryhmän mukaan lainsäädäntöä tulisi silti kehittää kuvaamista sekä tallenteiden käsittelyä ja säilyttämistä koskien. Myös poliisien koulutukseen tulee kiinnittää huomiota.

Poliisihallitus ei ole vielä suoranaisesti päättänyt, että haalarikamerat otetaan valtakunnallisesti käyttöön. Asiaa selvittäneen työryhmän puheenjohtajan, ylikomisario

Sami Hätösen

mukaan poliisin ylijohto on kuitenkin linjannut, että asiassa edetään työryhmän linjausten suuntaisesti.

Haalarikamerat

ovat pieniä kameroita, joita poliisi käyttää jo kenttätyössään joissakin maissa.

Työryhmän mukaan haalarikameroiden on todettu parantavan poliisin työturvallisuutta, vähentävän poliisin väkivaltaista vastustamista ja lisäävän poliisin oikeusturvaa.

Helsingin koekäytön tulokset vastaavat muiden maiden kokemuksia. Helsingissä koekäytössä olleet laitteet ovat noin savukerasian kokoisia ja niissä on ulospäin näkyvä näyttö, josta näkyy, mitä kamera parhaillaan tallentaa.

Työryhmän loppuraportissa siteeratun tutkimuksen mukaan haalarikamerat ovat parantaneet Britanniassa ja Yhdysvalloissa joko poliisin, asiakkaiden, tai molempien käyttäytymistä merkittävästi niin, että esimerkiksi pidätystilanteiden jälkipuinnit ovat vähentyneet ja asiakkaiden valitukset poliisin toiminnasta suorastaan romahtaneet.

– Helsingin koekäytön aikana on huomattu, että käytös siistiytyy, kun nähdään, että tilanne kuvataan, Hätönen lisää.

Hätösen mielestä haalarikamerat lisäävät poliisin työn tuottavuutta.

– Jos haalarikamerasta löytyy tärkeä todiste, jonka esiinsaamiseen tarvittaisiin muuten tuntien tai päivien työ, niin silloinhan poliisin säästynyttä työaikaa voidaan ohjata muuhun. Näkisin, että tämä on järkevä panostuksen kohde, Hätönen sanoo.

Jos haalarikameroiden käyttöä lähdetään laajentamaan ja vakinaistamaan, ne voitaisiin saada valtakunnalliseen käyttöön ensi vuoden lopulla, kun tarvittavat koulutukset ja kalustohankinnat on saatu järjestettyä.

Kamerat kehittyvät nopeasti ja niiden hinnat laskevat. Hätösen mukaan olemassa on jo tekniikkaa, jolla haalarikamera voidaan yhdistää poliisiradioon ja älypuhelimeen. Viranomaiskäyttöön tarkoitettu kalusto ei ole kuitenkaan ihan halpaa, ja haalarikameroiden ottaminen jokaisen poliisin perusvarusteeksi vaatisi merkittää rahallista panostusta.

Haalarikameroiden

käyttöön liittyy kiperiä periaatteellisia kysymyksiä. Poliisi ei voi esimerkiksi kuvata kotirauhan suojaamassa paikassa yhtä vapaasti kuin julkisella paikalla.

Suomen Poliisijärjestöjen liitto (SPJL) edellyttää, että haalarikameroiden käytössä varmistetaan poliisin itsekriminointisuoja. Se tarkoittaa kansainvälisten ihmisoikeuksien takaamaa oikeutta olla todistamatta itseään vastaan. SPJL:n järjestöpäällikkö

Mika Nygård

muistuttaa, että inhimillisiä virheitä sattuu kaikille.

– Suomalainen poliisi on hyvin koulutettu ja hyvällä moraalilla varustettu. En jaksa uskoa, että tästä olisi tullut mitään ongelmaa, mutta itsekriminointisuoja koskee kaikkia ihmisiä ja sen täytyy koskea myös poliisia, Nygård sanoo.

Käytännössä kysymys on siitä, että poliisit haluavat oikeuden poistaa haalarikameraan tallentuneen videokuvan ja äänen, jos niille on tallentunut poliisin itsensä tekemä virkavirhe. Työryhmän mielestä haalarikamerat eivät poikkea tässä suhteessa muusta poliisin dokumentoinnista.

– Pitää muistaa, että jos poliisi syyllistyy johonkin moitittavaan tekoon, niin onhan siinä kuitenkin partiokaveri ja todennäköisesti muitakin osapuolia paikalla, ja hän saa varmasti sen rangaistuksen, joka hänelle kuuluu, Nygård sanoo.

Helsingin poliisilla koekäytössä olevien kameroiden tallenteet tulee hävittää pysyvästi 24 tunnin kuluessa, ellei niiden säilyttämiselle ilmene laillista perustetta, kuten rikosepäilyä. Poliisihallituksen työryhmä esittää, että tallenteet saisi säilyttää jatkossa 96 tunnin ajan.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic