Uutiset

Haavisto esittää amerikkalaishävittäjien hylkäämistä, jos USA jättää ilmastosopimuksen – Kanerva tyrmää ajatuksen

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto esitti Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen haastattelussa, että Suomi ei ostaisi hävittäjiä Yhdysvalloista, jos maa jättää Pariisin ilmastosopimuksen. Kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva pitää tällaista ennakkopäätöstä isona virheenä.
Amerikkalaisten hävittäjät eivät kelpaisi vihreiden puheenjohtajalle Pekka Haavistolle, jos Yhdysvallat irtautuu Pariisin ilmastosopimuksesta. Kuvassa lentää Lockheed Martinin F-35 Arizonassa Yhdysvalloissa. Kuva: Joonas Kuikka
Amerikkalaisten hävittäjät eivät kelpaisi vihreiden puheenjohtajalle Pekka Haavistolle, jos Yhdysvallat irtautuu Pariisin ilmastosopimuksesta. Kuvassa lentää Lockheed Martinin F-35 Arizonassa Yhdysvalloissa. Kuva: Joonas Kuikka

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto haluaisi Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen haastattelun mukaan poistaa Yhdysvallat vaihtoehtojen joukosta Suomen hävittäjähankinnassa, jos maa jättää Pariisin ilmastosopimuksen.

Yhdysvaltojen hävittäjistä Suomelle ovat ehdolla Lockheed Martinin F-35 ja Boeingin Super Hornet sekä Growler.

Haaviston mukaan hankintaa Yhdysvalloista ei pitäisi tehdä ilmastopoliittisista syistä. Yhdysvallat pääsee irti Pariisin ilmastosopimuksesta aikaisintaan 4. marraskuuta 2020, päivä presidentinvaalien jälkeen. Presidentti Donald Trump on ehdolla jatkokaudelle. Suomen hävittäjähankintapäätös tehdään näillä näkymin vuonna 2021. Hankinnasta päättää lopullisesti uusi eduskunta.

Muut hävittäjätarjokkaat ovat ruotsalaisen Saabin Gripen, ranskalaisen Dassaultin Rafale ja yhteiseurooppalainen Eurofighter.

Puolustusvaliokunnan Kanerva: ”Teemme ison virheen”

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan hävittäjähankinnassa jonon ohi ei voi kiilata poliittisilla argumenteilla.

– Haaviston esittämiä ennakkorajoitteita ei pidä asettaa, vaan on tehtävä ratkaisu, joka parhaiten palvelee sotilaallisen suorituskykymme kehittämistä. Hävittäjähankinnoissa jonon ohi ei voi nostaa poliittisilla argumenteilla sellaista vaihtoehtoa, joka ei täytä Suomen puolustuksen edellyttämiä kriteereitä. Mikäli näin tehdään, teemme ison virheen, Kanerva sanoo tiedotteessaan keskiviikkona.

Kanervan mukaan osallistuminen Pariisin ilmastosopimukseen ei alun perin ollut minkäänlainen kriteeri hävittäjävalmistajille. Suomi ei myöskään muissa ulkomaankaupan linjauksissa ole tehnyt vastaavia rajauksia.

– Ongelmaksi voisi muodostua myös tarpeettomat jännitteet kahdenvälisissä suhteissa, joihin Haaviston esittämä lähestymistapa saattaisi johtaa. Mitä vähemmän hankintaprosessi politisoituu, sen parempi, Kanerva toteaa.

Myös vasemmistoliitto on linjannut eduskuntavaaliohjelmassaan, että hävittäjiä ei pitäisi hankkia sotaa käyvästä maasta. Tämä voisi tiukan tulkinnan mukaan rajata pois kaikki muut paitsi ruotsalaiset Saabin Gripen-hävittäjät.

Uusimmat

Fingerpori

comic