Uutiset

Kolumni: Haavisto palautti vihreiden uskottavuutta ja voi vielä sotkea kärjen järjestystä eduskuntavaaleissa

Vihreiden nousu työntekijöiden ja eläkeläisten keskuudessa voi jatkuessaan uhata sdp:lle povattua eduskuntavaalien ykkössijaa, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.
Aki Taponen.

Perjantaina julkaistu Ylen puoluekannatusmittaus osoittaa vihreiden hyötyneen puheenjohtajavaihdoksestaan. Marraskuun alussa puheenjohtajaksi valittu Pekka Haavisto onnistui heti kääntämään puolueensa kannatuksen selvään nousuun.

Vihreille mitattu 13,9 prosentin kannatus oli 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin kuukausi aiemmin tehdyssä kyselyssä.

Huomionarvoista on se, että samaan aikaan sekä galluppien ykkönen sdp että kakkonen kokoomus menettivät kannatustaan runsaan prosenttiyksikön.

Jos puheenjohtajan tehtävästä luopunut Touko Aalto (vihr.) onnistui räväköillä tempauksillaan karkottamaan maltillisemmasta tyylistä pitäviä äänestäjiä, Haaviston asiallisuus on todennäköisesti saanut heitä palaamaan muiden leiristä takaisin.

Vihreitä lienee avittanut myös se, että ilmastokysymykset ovat viime viikkoina hallinneet keskusteluja.

Se saattaa olla syynä myös perussuomalaisten notkahdukseen. Puolueen kannatus pakitti 1,7 prosenttiyksikköä 8,1 prosenttiin. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei ole kiistänyt ilmastonmuutosta, mutta on vähätellyt suomalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa siihen.

Toisaalta Alma Median samoihin aikoihin tekemässä kannatuskyselyssä perussuomalaiset hieman lisäsivät kannatustaan, joten liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä puolueen näkymistä ei ehkä kannata tehdä.

Oulun seksuaalirikokset ja kaksi hiljattain tapahtunutta linja-autoiskua nostavat väistämättä maahanmuuttopolitiikan jälleen keskusteluun.

Kärki voi muuttua

Nyt kannattaa pohtia myös, mitä vaikutuksia vihreiden nousulla on sdp:n ja kokoomuksen kaksintaisteluun huhtikuun eduskuntavaalien ykkössijasta.

Ylen mielipidemittauksen mukaan vihreät ovat saaneet lisäkannatusta myös työväestön keskuudessa erityisesti suurissa kaupungeissa. Kannatus on noussut jopa eläkeläisten joukossa.

Jos sama trendi jatkuu, se voi uhata sdp:lle povattua eduskuntavaalien ykkössijaa, vaikka myöskään kokoomus ei ole immuuni vihreiden nousulle.

Keskusta näyttää Ylen gallupissa saaneen kannatuksensa puolen prosenttiyksikön nousuun. Puolue on 17,0 prosentin lukemalla selvästi jäljessä sdp:tä (21,5 %) mutta enää parin prosenttiyksikön päässä kokoomuksesta (19,1 %).

Keskustan nousuun on voinut vaikuttaa se, että sote- ja maakuntauudistus näyttää sittenkin etenevän. Myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) varoitukset sinipunahallituksesta ovat voineet aktivoida puolueen kannattajia kasvukeskusten ulkopuolella.

Ylen mittauksessa Vasemmistoliitto menetti kannatustaan 0,7 prosenttiyksikköä 8,5 prosenttiin ja rkp 0,3 prosenttiyksikköä 4,0 prosenttiin.

Kristillisdemokraatit (kannatus nyt 4,1 %) ja siniset (kannatus nyt 1,5 %) saivat hieman nostettua lukemiaan.

Lähes prosenttiyksikön nousussa oli ryhmä muut, kannatus nyt 2,3 prosenttia. Se voi olla myönteinen signaali Hjallis Harkimon liikkeen vaalisuunnitelmille ja pieni varoitus kokoomukselle.

aki.taponen@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic