Uutiset

Haavisto veisi Suomea ratkomaan riitoja – Katso videohaastattelu

Mikä muuttuisi, jos Pekka Haavisto (vihr.) olisi seuraava tasavallan presidentti?

Suomi pyrkisi todennäköisesti aktiivisemmin tarjoamaan apua kansainvälisten konfliktien ratkomiseen.

-Olemme hukanneet perintöämme. Esimerkiksi Ahvenanmaan ja saamelaisten itsehallintomallien pohjalta voitaisiin tarjota ratkaisuja. Ne kiinnostavat ulkomailla. Esimerkiksi Afrikassa ei seisota tumput suorina. Kyllä siellä on halua puuttua ongelmiin, Haavisto kertoo.

Presidenttiehdokas kertoo, että muun muassa Namibiassa ja Afganistanissa on oltu kiinnostuneita suomalaisista ratkaisuista riitojen sovittelussa.

-Afganistanin presidentti Ashraf Ghani kertoi kesäkuisessa tapaamisessamme lukeneensa 1920-luvun Suomesta ja mietti, miten Afganistanissa voitaisiin oppia Suomen eheytymisestä sisällissodan jälkeen.

Mitään yksiselitteistä Suomen mallia ei Haaviston mielestä voida tarjota, koska erilaiset konfliktit vaativat erilaisia ratkaisuja.

-Presidentti voisi kuitenkin valtiojohtajien tapaamisissa heittää koepalloja ratkaisujen hakemiseksi. Alut sovintoihin eivät usein ole suurieleisiä. Tarvitaan dialogia.

Nyt Suomessa ei tehdä Haaviston mielestä riittävästi rauhantyötä.

-Suomessa on henkisesti laitettu luukut kiinni. Sitten, kun ongelmien aallot loiskuvat Itämeren rannoilla, rajoitamme pakolaisten maahantuloa, hän harmittelee.

Rauhantyön päävastuun Haavisto jättäisi instituutioiden, kuten esimerkiksi EU:n, YK:n ja Afrikan unionin harteille. Erityishuomiota hän kiinnittäisi syrjäytymistä ehkäiseviin toimiin.

-Puutteet koulutuksessa ja tasa-arvossa lisäävät syrjäytymistä, joka lisää levottomuuksia. Suomella olisi annettavaa niin koulutuksen kuin tasa-arvon edistämisessä.

 

Kansainväliset investoinnit ovat myös Haaviston huomion kohteena. Hän kavahtaa tilannetta, jossa Suomen rahoja käytettäisiin ulkomailla tehtäviin investointeihin, jotka heikentäisivät vaikka ihmisoikeustilannetta.

-Joskus olemme osa ongelmaa. Hondurasissa rahojamme on Finnfundin kautta laitettu vesivoimahankkeeseen, jossa ei ihmisoikeuskysymyksiä ja lenka-intiaanien asemaa selvitetty riittävästi. Presidenttinä toimisin mieluusti reilun kaupan puolesta, jotta inhimillisiä näkökulmia ja ympäristöarvoja huomioitaisiin paremmin.

Kiinan Beihaissa Haavisto kertoo käyneensä omatoimisesti kyselemässä paikallisessa kapakassa ihmisten kokemuksia Stora Enson rakentamasta tehtaasta.

-Peukalot menivät kapakassa alas, vaikka virallisella kierroksella kaiken sanottiin olevan hienosti. Ihmisiä oli pakkosiirretty alueelle tehtaan työntekijöiksi, mutta kaikille ei ollut uutta työtä tehtaassa. Lapsia oli menettänyt siirron seurauksena koulupaikkansa. Stora Enson johtaja arvosti tekemiäni havaintoja, Haavisto kertoo.

 

Kotimaassa Haavisto painottaa niin ikään toisia kunnioittavan keskustelun käymistä. Esimerkiksi maahanmuuttokeskustelussa Haavisto hakisi yhteistä maaperää siitä, että pakolaisuuden syihin olisi puututtava ennen kuin ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan.

-Minulla ei ole ongelmaa keskustella maahanmuuttokriittisten kanssa, esimerkkinä dialogi Teuvo Hakkaraisen kanssa. Monenlaiset näkemykset voisivat yhtyä esimerkiksi naisten oikeuksien ja koulutuksen puolustamisen sekä sosiaaliturvan rakentamisen puolesta, hän miettii.

Maahanmuuttokriittisten vakuuttaminen voi tosin olla Haavistolle vaikeata. Pakolaisuuden alkusyihin puuttuminen tarkoittaisi enemmän kehitysyhteistyötä, joka ei ole kaikkien suomalaisten mielessä ensimmäisenä satsauskohteena.

 

Suomessa Haavisto pyrkisi presidenttinä huomioimaan heikommassa asemassa olevia.

-Presidentillä on kotimaassa symbolista valtaa. Euroja ei välttämättä ole taskussa, mutta presidentti voi voimaannuttaa pitämällä Linnan ovet auki esimerkiksi vammaisille, lastensuojelua tarvinneille sekä vihapuheen ja seksuaalisen häirinnän uhreille. Jos presidentti antaa arvoa, muutkin huomioivat.

Maanpuolustuksessa Haavisto ei aja suuria muutoksia. Naiset hän tosin ottaisi kutsuntoihin, jotta asepalvelus tulisi tutummaksi vaihtoehdoksi. Nato-jäsenyyttä Haavisto vastustaa, mutta kannattaa tiivistä yhteistyötä EU:n ja Pohjoismaiden kanssa.

-Jokainen liike aiheuttaisi epävakaisessa tilanteessa vastaliikkeensä. Massiivisia reformeja ei kannata nyt tehdä. Taivas on rajana yhteistyössä Ruotsin ja muiden Pohjoismaiden kanssa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic