Uutiset

Halla-aho odottaa aloitetta Sdp:ltä – Eurovaalien kampanjat voivat tuoda oman lisämausteensa hallitustunnusteluihin

Jussi Halla-aho ja Antti Rinne vierailivat maanantaina aamulla Mtv3:n aamutelevisiossa. Kuva: Joel Maisalmi
Jussi Halla-aho ja Antti Rinne vierailivat maanantaina aamulla Mtv3:n aamutelevisiossa. Kuva: Joel Maisalmi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho istui maanantaina alkuiltapäivästä Perussuomalaisten puoluetoimistolla Helsingissä.

Puoluejohto oli puheenjohtajan mukaan lähinnä ehtinyt käymään vaalitulosta vaalipiireittäin läpi.

– Tuloksia on katseltu vaalipiirikohtaisesti ja niin, mitäpä muuta voi sanoa. Koko aamu täällä oli toimittajia. Emme ole ehtineet hirveästi ajattelemaan toistaiseksi, Halla-aho pohtii.

Seuraavien viikkojen aikana selviää, miten seuraavan hallituksen muodostaminen lähtee liikkeelle. Yksi mielenkiinnon kohteista on se, ovatko Perussuomalaiset mahdollinen hallituskumppani Sdp:lle.

– Näyttää siltä, että sosialidemokraatit on suurin puolue ja hallitustunnustelijan rooli lankeaa heille, joten aloite on siellä. Jos sieltä ei kuulu mitään, emme voi reagoida. Se ei ole meidän käsissämme, mitä hallitustunnustelija tekee. Reagoimme, kun sieltä kuuluu, Halla-aho sanoo.

Halla-aho korostaa, että Perussuomalaiset on valmis yhteistyöhön. Puolue ei kuitenkaan näillä näkymin tee mitä tahansa kompromisseja

– Olemme tehneet kaikissa käänteissä selväksi, että olemme valmiita hallitukseen ja yhteistyöhön kaikkien kanssa. Muilla tuntuu olevan enemmän ongelmia suhtautumisessa Perussuomalaisiin. Tietenkään hallitukseen ei pidä mennä hinnalla millä hyvänsä. Se nähtiin vuoden 2015 jälkeen, hän miettii.

Sdp:n ja Perussuomalaisten vaaliohjelmien perusteella erityisesti maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä on eroja.

Tulevat viikot tai kuukaudet näyttävät, ovatko erot liian suuria yhteistyölle.

Eurovaaleista lisämaustetta

Hallituksen muodostamisen aikana puolueet käyvät myös eurovaaleja, mikä voi vaikuttaa hallitusneuvotteluihin.

– Eurovaalien kampanja tuo jonkinlaista maustetta näihin hallitustunnusteluihin, koska puolueilla on tarvetta erottua toisistaan. Se ei välttämättä ole kovin helposti soviteltavissa yhteen hallitusprosessin kanssa. Mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, Halla-aho pohtii.

Myös EU-politiikan osalta Perussuomalaisten ja esimerkiksi Sdp:n linjoissa on eroja. Nähtäväksi jää se, vaikuttavatko eurovaalien teemat hallituksen muodostamiseen.

Puolueiden pitää jättää torstaina ehdokaslistansa eurovaaleihin.

– Puoluehallituksemme kokoontuu tiistaina ja lyö lukkoon meidän ehdokaslistan. Suurin osa ehdokkaistamme on vielä julkistamatta, Halla-aho sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic