Uutiset

Halla-aho politiikan uusista jakolinjoista: Muut kuin me ja vihreät pyllistävät joka suuntaan ja vuotavat molemmista laidoista

Perussuomalaiset aloitti puoluekokouksensa Tampereella.
Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vieressä kokouksen eturivissä istuivat puoliso Hilla Halla-aho ja kokouspaikkakunnan terveiset tuonut Tampereen pormestari Lauri Lyly (oik.). Kuva: Enna Rautiainen
Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vieressä kokouksen eturivissä istuivat puoliso Hilla Halla-aho ja kokouspaikkakunnan terveiset tuonut Tampereen pormestari Lauri Lyly (oik.). Kuva: Enna Rautiainen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi puoluekokouksen avauspuheessaan Tampereella niille, jotka kysyvät, mitä hyötyä perussuomalaisille on hyvästä vaalituloksesta, kun puolue ei päässyt hallitukseen.

– Pelkästään se, että olemme olemassa emmekä suostu katoamaan poliittiselta kartalta, pakottaa valtavirtapuolueet ajan kanssa korjaamaan omia linjauksiaan.

Miten nopeasti tämä tapahtuu, riippuu Halla-ahon mukaan siitä, miten paljon muut puolueet menettävät äänestäjiä perussuomalaisille.

Perinteiset jakolinjat vasemmiston ja oikeiston välillä ovat viime vuosina muuttuneet vähemmän tärkeiksi. Niiden rinnalle ja tilalle on tullut uusia, joista tärkein Halla-ahon mukaan on jakolinjoja kansallismielisten ja globalistien välillä.

– Aikamme suurin kysymys on, onko valtion tehtävä puolustaa omiaan vai toimia koko maailman sosiaalitoimistona.

Nykyisistä puolueista vain perussuomalaiset ja vihreät ovat asettuneet selkeästi tälle akselille.

– Kaikki muut puolueet ovat sisäisesti jakautuneita ja yrittävät kumartaa samanaikaisesti kaikkiin suuntiin. Siksi ne myös pyllistävät kaikkiin suuntiin, vuotavat kummastakin laidasta ja menettävät kannatustaan sekä perussuomalaisille että vihreille, Halla-aho sanoi.

Muut lähtivät ilmastolaukalle

Perussuomalaiset nousi kevään eduskuntavaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja sai 39 kansanedustajaa. Puolue hävisi suurimman puolueen paikan vain kahdella prosentin kymmenyksellä sdp:lle.

Halla-ahon mukaan vaalimenetykseen vaikuttivat viimeisen puolen vuoden ajan tapahtumat.

– Syksyllä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti sai kaikki muut puolueet lähtemään suoranaiselle ilmastolaukalle. Me emme tehneet samaa virhettä kuin eräät muut kansallismieliset puolueet Euroopassa väistelemällä ilmastoteemaa.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset tarjosi oman selkeän vaihtoehdon muiden puolueiden ilmastohysterialle korostamalla, että kotimaisen teollisuuden ja työn puolustaminen sekä etelästä pohjoiseen suuntautuvan muuttoliikkeen torjuminen ovat ilmastotekoja.

Toinen syy perussuomalaisten vaalimenestykselle oli se, että julkisuuteen nousivat pakolaistaustaisten miesten tekemät lapsiin ja nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset Oulussa ja muualla maassa.

– Mitään uutta näissä tapauksissa ei sinänsä ollut, mutta koska niitä kasautui niin paljon yhdelle paikkakunnalle, niitä ei voitu tavalliseen tapaan lakaista maton alle. Ne palauttivat mieliin keskustan ja kokoomuksen sinisilmäiset puheet ja vastuuttoman toiminnan vuoden 2015 vyöryn aikoihin, Halla-aho kertasi.

Kohtaamiset muuttivat mielikuvia

Nämä yksittäiset asiat eivät kuitenkaan Halla-ahon mukaan riitä selittämään sitä, että perussuomalaisten kannatus kaksinkertaistui puolessa vuodessa.

– Tärkein selittäjä on käsitykseni mukaan se, että me yksinkertaisesti pääsimme ääneen paljon enemmän kuin ennen sekä vaalikeskusteluissa että toreilla ja turuilla.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiselle politiikalle onkin enemmän kysyntää kuin galluppien mittaamat 20 prosenttia.

– Monien ihmisten mielikuva meistä on propagandan seurauksena niin vääristynyt, että suora kontakti vaalikampanjan aikana ei yksinkertaisesti voinut muuttaa sitä mihinkään muuhun kuin parempaan suuntaan. Siksi vaalikampanjoinnilla ja vaalitilaisuuksilla on meille niin suuri merkitys.

Muisteli lapsuuttaan Tampereella

Halla-aho muisteli Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa myös lapsuutta ja nuoruuttaan, jonka hän vietti kaupungissa.

– Kun olin aivan pieni, tässä kohtaa oli Härmälän lentokenttä, jossa muistan käyneeni katsomassa lentokoneita. Kun messu- ja urheilukeskus avattiin vuonna 1985, kävin täällä koululuokkani kanssa Festa-nuorisomessuilla. Nyt olenkin täällä jo toista kertaa, hän naurahti.

Puoluekokouksessa Jussi Halla-aho valittiin yksimielisesti jatkokaudelle.

 

Päivitys: 29.6. kello 12.09. Lisätty tieto Halla-Ahon jatkokaudesta

Uusimmat

Fingerpori

comic