Uutiset

Halla-aho Yhdysvaltain tapahtumista: Hiukan erikoistahan tuo on

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää Yhdysvaltain tapahtumia erikoisina. Kuva: Arttu Laitala

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää Yhdysvaltain tapahtumia erikoisina. Joe Bidenin presidenttiyttä vastustavat presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat keskiviikkona väkivaltaisesti kongressirakennukseen maan pääkaupungissa Washingtonissa.

Kongressi joutui keskeyttämään istunnon Joe Bidenin vahvistamiseksi Yhdysvaltain presidentiksi, mutta pystyi kokoontumaan uudelleen muutamaa tuntia myöhemmin.

–  Hiukan erikoistahan tuo on. Ikävä kyllä tällainen yhteiskunnan polarisoituminen ja väkivallan hiipiminen poliittiseen elämään on ollut jo muutaman vuoden nähtävillä ollut prosessi Yhdysvalloissa. Se on hyvin valitettavaa, Halla-aho sanoi STT:lle.

Halla-aho ei halua ottaa kantaa siihen, missä määrin kannattajiaan mielenosoitukseen kannustanutta Trumpia voidaan pitää syypäänä tapahtuneeseen. Hän uskoo, että kongressiin hyökänneet tahot joutuvat vastuuseen teoistaan.

–  Yhdysvallat on maailman vanhin yhtäjaksoinen katkeamaton demokratia ja siellä on toimiva oikeuslaitos ja lainvalvontakoneisto. Tämäkin asia varmasti käsitellään asianmukaisen prosessin mukaisesti. En ole siitä lainkaan huolissani, Halla-aho sanoi.

Suomen Trump-myönteisin puolue?

Perussuomalaiset ovat erottuneet Suomen muista puolueista Trump-myönteisellä kommentoinnillaan. Puolueen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari herätti taannoin huomiota ehdottamalla Trumpille Nobelin rauhanpalkintoa. Halla-aho itse kirjoitti vuonna 2019 Twitterissä, että Trump on ”parasta mitä Yhdysvalloille ja länsimaailmalle on tapahtunut pitkään aikaan”.

Halla-aho sanoo pitäneensä Trumpin vaalivoittoa vuonna 2016 tervetulleena ilmiönä, sillä hänen mukaansa Trump voitti vaalit vastareaktiona ”hurmokselliselle kulttuurivasemmistolaiselle hegemonialle”, joka oli ollut pitkään vallassa Yhdysvalloissa ja muuallakin länsimaissa.

–  Hyvin monessa kysymyksessä hän ajoi sellaista politiikkaa, jota lämpimästi kannatan, siirtolaispolitiikassa esimerkiksi. Lisäksi hän aivan oikein nosti esille Kiinan taloudellisen maailmanvalloitusprojektin. Hän nosti siinä asiassa kissan pöydälle ja uskon, että se kissa jää pöydälle hänen perintönään riippumatta siitä, kuka Yhdysvalloissa on presidenttinä, Halla-aho sanoo.

Vahinkoa republikaanipuolueelle

Halla-ahon mielestä on kuitenkin väärin tulkita hänen vuonna 2019 kirjoittamaansa Twitter-kommenttia osoituksena siitä, että hän hyväksyisi Trumpin viimeaikaiset toimet. Halla-aho kertoo pettyneensä siihen, millä tavalla Trump on suhtautunut vaalitappioonsa.

–  Kiistämällä ja kyseenalaistamalla vaalituloksen Trump on aiheuttanut vahinkoa republikaanipuolueelle ja osaltaan edistänyt republikaanien odotettua heikompaa vaalimenestystä senaatin vaaleissa. Sillä on varmasti poliittisen päätöksenteon kannalta suurempi merkitys kuin Trumpin vaalitappiolla sinänsä, Halla-aho arvioi.

Halla-aho ei usko, että Trumpin vastahakoisuudella vaalituloksen tunnustamisen suhteen on mainittavampia seurauksia.

–  Yhdysvalloissa on erittäin vanhat ja hyvin toimivat instituutiot, jotka pitävät kyllä huolen siitä, että valta vaihtuu lain säätämässä järjestyksessä riippumatta siitä, miten Trump suhtautuu vaalitappioonsa.

Uusimmat

Fingerpori

comic