Uutiset

Halla-ahon vaara ei leimannut MTV3:n pääministeritenttiä – nyt myös Orpo syytti perussuomalaisia vihan ja pelon lietsonnasta

Alussa Petteri Orpo ja Juha Sipilä yrittivät haastaa Antti Rinnettä vastuuttomista talouslupauksista ja autoilun rajoittamisesta. Rinne sai selittää ja selittää.
MTV3:n pääministeritentissä keskustan Juha Sipilä näyttää katsovan perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa pahalla silmällä. Välissä istuu sovittelevan oloinen vihreä Pekka Haavisto. Kuva: Heikki Westergård
MTV3:n pääministeritentissä keskustan Juha Sipilä näyttää katsovan perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa pahalla silmällä. Välissä istuu sovittelevan oloinen vihreä Pekka Haavisto. Kuva: Heikki Westergård

Mitähän tästä tulee? MTV3:n studiossa istuu kello 20 viisi pääministerikandidaattia. Heistä kaksi, keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho, ottivat rajusti yhteen maanantaina Oulun vaalitentissä.

Jatkuuko sanasota nyt asetelmasta Halla-aho vastaan muut? Onko perussuomalaisten kasvava gallup-suosio pelästyttänyt tai kiivastuttanut muut puoluejohtajat?

Alku ei lupaa sellaista. Kritiikin kohteeksi ja kahden tulen väliin joutuu sdp:n Antti Rinne.

Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo haastavat Rinnettä kuin yhteisestä sopimuksesta. Kaksikko pitää demareiden talouslupauksia vastuuttomina. Sipilän mielestä ne johtavat syöksykierteeseen, mutta viilipyttymäinen Rinne jaksaa toistaa ja toistaa omaa agendaansa.

Haavisto on samaa mieltä Halla-ahon kanssa!

Talouden jälkeen väännetään sotesta.

Jussi Halla-aho ei kerro vieläkään perussuomalaisten mallia, mutta arvioi maakuntajärjestelmän ja valinnan vapauden kaatumisen hyväksi asiaksi. Hänen mukaansa olennaisia eivät ole organisaatiot vaan palvelujen pelaaminen.

Tentin ensimmäinen yllätys on, että vihreiden Pekka Haavisto ilmoittaa olevansa arkkivihollisensa Halla-ahon kanssa samaa mieltä. Eihän tämän näin pidä mennä.

Nyt Halla-aho pääsee kertomaan, tarvitaanko Suomeen lisää ulkomaalaista hoitohenkilökuntaa. Hän vastaa muistuttamalla, että iso osa alan suomalaisista ammattilaisista on siirtynyt muihin töihin tai ulkomaille. Heidät pitäisi saada oman alansa ammatteihin Suomessa sen sijaan, että Suomeen tuodaan ”halpatyövoimaa”.

Haavisto iskee tähän muistuttamalla, että työperäistä maahanmuuttoakin tarvitaan, eikä kyse ole halpatyövoimasta. Heille on maksettava liiton palkkaa.

Nytkö päästään vauhtiin?

Ei päästä, sillä tenttaajat Jussi Kärki ja Jan Andersson ilmoittavat, että aika rientää ja mainoskatko tulee.

Ilmastonmuutos ja autoilu nopeasti alta pois

Autoilu ja sen rajoittaminen ilmastonmuutoksen nimissä on kuuma puheenaihe.

Se palauttaa Antti Rinteen hiillostettavaksi. Nyt kyse on sdp:n linjauksesta, jonka mukaan ensi vaalikaudella Suomellekin on laadittava aikataulu fossiilisilla polttoaineilla käyvistä polttomoottoriautoista luopumiselle.

Kovin lyhyiksi puheenvuorot kuitenkin jäävät. Tentin dramatiikka on laadittu sellaiseksi, että kunnon väittelyyn ei ehditä.

Halla-aho väitti Sipilän erehtyneen avaamaan rajat

Mainoskatko jälkeen on maahanmuuton vuoro. Nytkö lähtee?

Kyllä lähtee. Ensin Sipilä kertoo, että ottaisi edelleen samassa tilanteessa olevan maahanmuuttajaperheen kotiinsa ja jatkaa sitten tuomitsemalla nykyisen pelon ja vihan lietsomisen.

Halla-aho iskee takaisin väittämällä, että vuoden 2015 maahanmuuttoaalto johtui ainakin osittain Sipilän asuntotarjouksesta. Hänen mukaansa lähtömaissa uskottiin, että Suomen pääministeri kutsui tulijat maahan. Seurauksena on hänen mielestään ollut raakoja rikoksia ja tolkutonta rahanmenoa, joiden aiheuttajat ovat takapajuisista islamilaisista maista tulevat maahanmuuttajat.

Nyt pillastuu myös Orpo. Hän tuomitsee pelon ja vihan lietsonnan muun muassa somessa. Pienen kiertelyn jälkeen hän toteaa, että lietsojat valitettavasti ovat usein peräisin ”Jussin joukoista”.

Rinne ja Haavisto seuraavat yhteenottoa lähinnä vierestä. Haavisto kuitenkin kuittaa, että vaikka kenraalit eivät yleensä käy sotia uudestaan, nyt uusitaan vuoden 2015 sotaa.

Perussuomalaiset haluaa Suomelle uusia EU-kavereita

Loppupuolella puhutaan ulkopolitiikasta, turvallisuudesta ja Euroopan unionista.

Pekka Haavisto sanoo kuulevansa ensimmäistä kertaa, että perussuomalaiset ei aja Suomen EU-eroa. Ehkä se on tentin toinen yllätys.

Vähän myöhemmin Jussi Halla-aho kuitenkin asettelee Suomea uuteen viiteryhmään ja seuraan EU:n sisällä. Mikä se on, jää epäselväksi. Vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi hyvin nationalistiset Puola ja Unkari.

Fingerpori

comic