Uutiset

Halla-ahosta kokoomus ajaa itseään vaikeaan nurkkaan

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan kokoomuksen ongelma näyttää olevan perussuomalaisten puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien henkilöissä, eikä niinkään poliittisessa linjassa.

Kokoomuksen mukaan sen on harkittava vakavasti, voiko se enää jatkaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa puoluejohdon vaihduttua tiukan maahanmuuttovastaisiin.

Halla-ahon mukaan kokoomus ajaa itseään ja hallitusta hankalaan nurkkaan, josta on pian vaikea päästä ulos kasvojaan menettämättä. Hän tapaa kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat maanantaina, jolloin hallituksen kohtalo todennäköisesti ratkeaa.

Halla-aho totesi linjaa puheessaan, että puolueen viime eduskuntavaaliohjelmaan kirjattu linja on hyvä, eikä sitä tarvitse keksiä uudelleen. Hänestä henkilövalintojen aiheuttama närkästys johtuu siitä, että muut puolueet ja media sietävät pitkin hampain vain sen, että perussuomalaisilla on paperilla omat tavoitteet.

-Mutta se on liikaa, että puhumme niistä ääneen, Halla-aho sanoi.

Ei tarvita hallitusohjelmasta neuvotteluja

Halla-aho korosti, ettei ole vaatinut tyydyttäväksi kuvaamansa hallitusohjelman neuvottelemista uudelleen, vaan että puolueelle tärkeitä linjauksia toteutetaan. Sovinnollisesti hän jopa myönsi, että hallituksessa pysyminen edellyttää omasta linjasta tinkimistä.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten on syytä olla hallituksessa niin kauan kuin hallitus perussuomalaisilla vahvistettuna on agendamme ja äänestäjiemme kannalta parempi kuin hallitus ilman perussuomalaisia.

-Hallituksen hajoaminen henkilökysymyksiin olisi valitettavaa, koska hallitus on pannut alulle tärkeitä ja äänestäjillemmekin kipeitä uudistuksia, jotka olisi syytä saattaa päätökseen, hän viittasi ilmeisesti sote-uudistukseen.

Halla-ahon mukaan aika näyttää, johtavatko nämä uudistukset haluttuihin päämääriin. Pahin vaihtoehto olisi hänen mielestään poukkoileva päätöksenteko, johon hallituksen hajoaminen johtaisi.

Painotukset muuttuivat, ei linja

Halla-aho torjui tulkinnan siitä, että perussuomalainen puolue olisi henkilövalintojen myötä muuttunut aivan erilaiseksi. Hän sanoi, että puolue olisi joka tapauksessa saanut maahanmuutto- ja EU-kriittisen puheenjohtajan, koska muunlaisia ei ollut tarjolla.

-Valinnoissa oli kyse painotusten muuttumisesta, ei linjan muuttamisesta, Halla-aho korosti ja sanoi puolueen olevan edelleen yleispuolue, jossa kukin voi puolueohjelmien mukaan tehdä politiikkaa omalla osaamisalueella.

Puolueen tila hiukan herkkä

Puolueen tila on Halla-ahon mukaan nyt hiukan herkkä sen takia, että puheenjohtaja vaihtui ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ja koko puheenjohtajisto ja sen profiili muuttui.

Halla-aho pitää perussuomalaisia puolueen johdon osalta Suomen demokraattisimpana. Sitä on hänestä mahdoton vallata, koska puolueessa on suora jäsendemokratia. Tätä olisi hänen mielestään syytä edelleen kehittää esimerkiksi ottamalla käyttöön kirjeäänestys.

Linjapuheensa alkuosan Halla-aho omisti lempiteemoilleen, maahanmuutolle ja eurokriittisyydelle. Hänestä Suomen jäsenyys EU:ssa ei ole pitkällä tähtäimellä Suomen etu.

Halla-ahon mielestä Suomen tulee suhtautua suopeasti yhteistyöhön muiden Pohjoismaiden kansallismielisten puolueiden kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic