Uutiset

Hallitukselta miljoonien satsaus työllisyyden parantamiseen – aktiivimallia täsmennetään, seksuaalirikoksia kovennetaan

Työttömän koulutusmahdollisuuksia parannetaan, aktiivimallin soveltamista lavennetaan ja työn perässä muuttamista tuetaan.

Hallitus päätti kehysriihessään kymmenien miljoonien eurojen lisätoimista, joiden tavoitellaan kasvattavan työllisyyttä entisestään.

Keskiviikkoiltana päättyneessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, että seuraavan hallituksen on asetettava tavoitteekseen 75 työllisyysasteen. Keskiviikkona päätettyjen toimien toivotaan auttavan tämän tavoitteen saavuttamisessa. Keskiviikkona Sipilä arvioi, että hallituksen asettama tavoite 72 prosentin työllisyystavoite pysyy ”mittaustarkkuuden rajoissa.”

-Uusia haasteita on tulossa. Yhteinen huolemme syntyvyyden laskusta ja väestörakenteen muutoksessa tulevat haastamaan kestävyysvajeessa uusillakin luvuilla jatkossa. Ei tämä työ tähän lopu, Sipilä totesi keskiviikkona.

Hän kuitenkin kehaisi hallituskautensa aikana tehtyjä päätöksiä. Viime vuosina Suomen talous on kääntynyt nousuun, mutta tutkijat ovat erimielisiä siitä, kuinka suuri vaikutus hallituksen politiikalla on tähän ollut.

Työttömän opiskelu helpottuu

Hallituksen suurin potti suunnataan kehysriihessä työvoiman osaamisen kehittämiseen ja muuntokoulutuksen parantamiseen. Osaavan työvoiman työllisyystoimiin myönnettiin Sipilän esityksen mukaan 60 miljoonaa euroa.

Raha kohdistetaan muun muassa työntekijöiden muuntokoulutuksen parantamiseen ja helpottamaan työvoiman kohtaanto-ongelmaa.

Esimerkiksi työntekijöiden verotuksessa saatavaa työasuntovähennystä korotetaan 250 eurosta 450 euroon. Lisäksi työtön saa jatkossa opiskella lyhytaikaisesti ilman, että työttömyysetu kärsisi.

Opintojen pitää kuitenkin olla ammattiin tai yrittäjyyteen valmentavia.

Lisäksi tällaiset opinnot täyttäisivät parjatun aktiivimallin vaatiman aktiivisuusehdon. Aktiivisuusehdon piiriin myös otettiin muun muassa järjestöjen pitämät koulutukset.

Hallitus on myöntämässä lisäresursseja 11,2 miljoonan euron edestä aktiivimallin parantamiseen. Orpon mukaan raha tullaan kohdistamaan muun muassa te-keskusten henkilöstön lisäämiseen.

Ely-keskukset vaativat 206 henkilötyövuoden lisäyksiä, jotta aktiivimalli toteutuisi, ja hallitus päätti toteuttaa toiveen.

Oppimateriaaliapu pienituloisille

Pienituloisille on luvassa avustus oppimateriaalihankintoihin. Vähätuloiselle on luvassa kuukaudessa 46 euroa koulukirjojen ja oppimateriaalien hankintaan.

Vastaavasti sosiaalitukia korotetaan niin, että vähimmäismääräisiä päivärahoja korotetaan arviolta 80,50 euroa kuukaudessa. Lisäksi takuueläkettä ollaan nostamassa, ja siihen varataan 10 miljoonaa euroa.

Myös lukiouudistuksesta sovittiin hallituksessa.

Palkkaukseen muutoksia

Yritys voisi hallituksen mukaan palkata alle 30-vuotiaan määräaikaisesti ilman, että palkkaukseen olisi lain vaatima perusteltu syy.

Vastaavasti pk-yrityksille on tulossa nykyistä helpommat mahdollisuudet irtisanoa tietyin perustein, kun yrityksessä on alle 20 henkeä töissä. Irtisanomisoikeuden muutos koskisi niin sanotun yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä.

-Madallamme yritysten mahdollisuutta työllistää, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi.

Hallitus on päättänyt asettaa selvitysryhmän arvioimaan myös yritysten yt-lakia.

Poliisien määrä pysyy

Poliisien määrä aiotaan pitää nykyisessä 7 200:ssa, ja sakkojen muuntorangaistus palautetaan. Lisäksi hallitus aikoo koventaa seksuaali- ja väkivaltarikosten tuomioita. Näistä oli päätettävä kehysriihessä, koska vankeusaikojen pidentäminen vaatii lisää rahaa.

Pohjois-Suomeen ollaan myös rakentavan uudet vankilarakennukset Ouluun ja Pelsoon.

Kaikkiaan muutoksia on tehty lukuisissa eri hallinnonalassa, mutta Orpo kuitenkin vakuutti, että kehyksissä pysyttiin.

11.4. kl 22.20 Juttua päivitetty kauttaaltaan

Näistä muun muassa sovittiin

Muunto- ja täydennyskoulutusta, yrityslähtöistä työvoimakoulutusta ja työvoimapoliittista ammatillista koulutusta lisätään.
Työaikapankki ja joustotyöaika tulevat uudistettavaan työaikalakiin.
Paikallisen sopimisen periaatteisiin ei tule muutoksia.
Henkilökohtaisista syistä johtuvia irtisanomisia helpotetaan alle 20 hengen yrityksissä.
Vähimmäispäivärahoja nostetaan 80,50 euroa kuukaudessa työmarkkinatuen tasolle.
Lääkekaton vuosittainen omavastuuraja alenee alle 600 euroon.
Takuueläke nousee.
Ylivelkaantuneiden velkaneuvontaa lisätään.
Opintotukeen tulee oppimateriaalilisä 46 euroa kuukaudessa.
Soten valinnanvapauden pilotointiin 100 miljoonaa euroa lisää.
Sotilastapaturmalakia muutetaan.
TE-toimistoihin lisää henkilökuntaa 206.
Alle 30-vuotiaiden työllistämistä määräajaksi helpotetaan.
Työasuntovähennys nousee 250 eurosta 450 euroon kuukaudessa.
Päivähoitoon myönnetään tasa-arvorahaa haasteellisille alueille.
Lukiouudistuksessa erityisopetus tulee kaikkiin lukioihin ja lisätään opintojen ohjausta.
Poliisien määrä pysyy 7200:ssa.
Palautetaan muuntorangaistus sakkojen muuttamisesta vankeudeksi.
Muoviveroa selvitetään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti