Uutiset

Hallitukselta tukipaketti koronan takia horjuville yrityksille

Hallitus kannustaa Finnveraa kaksinkertaistamaan kotimaan rahoituksen volyymin 2 miljardista eurosta 4,2 miljardiin euroon. Valtio korvaa Finnveralle aiheutuvia mahdollisia luottotappioita.
Hallitus järjesti maanantai-iltana tiedotustilaisuuden koronatilanteesta. Kuva: -
Hallitus järjesti maanantai-iltana tiedotustilaisuuden koronatilanteesta. Kuva: -

Hallitus kertoi maanantaina pyrkivänsä lieventämään koronaviruksen aiheuttamia talousvaikutuksia. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) luonnehti Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tilannetta erittäin poikkeukselliseksi ihmisten, yritysten ja koko maan kannalta.

– Perinteisesti olemme VM:ssä hyvin tarkkoja rahasta, mutta olemme nyt poikkeustilanteessa. Sen kaltaisessa tilanteessa jota kukaan ei osannut nähdä tulevaksi, Kulmuni totesi.

Eduskunnalle annetaan jo perjantaina 100 miljoonan euron lisätalousarvio. Siinä keskitytään vain koronaviruksen torjunnan ja varautumisen aiheuttamiin kustannuksiin ja muun muassa yritysrahoituksen turvaamiseen. Summasta 27 miljoonaa euroa on tarkoitettu sosiaali- ja terveyshuollon menoihin ja loput ovat yritysrahoitusta.

Hallitus kannustaa Finnveraa kaksinkertaistamaan kotimaan rahoituksen volyymin kahdesta miljardista eurosta 4,2 miljardiin euroon. Valtio korvaa Finnveralle aiheutuvia mahdollisia luottotappioita. Valtion eläkerahasto lisää määräajaksi sijoituksia suomalaisten yritysten yritystodistuksiin. Sijoitusten kokoluokka on 0,5-1 miljardia euroa.

Lisäksi tukea on luvassa esimerkiksi Business Finlandin kautta. Kyseinen tuki kohdistuu luoville aloille ja matkailuun. Rahoituksen kokonaisvolyymi on 30 miljoonaa euroa.

Ely-keskusten kautta myönnettävä 50 miljoonan euron elinkeinorahoitus suunnataan erityisesti palvelualojen, mutta myös tarpeen mukaan kaikkien toimialojen vaikutusten hallintaan. Lisäksi tukien maksatuksia nopeutetaan.

Hallitus myös varautuu tarvittaessa tukemaan kuntia koronavirustilanteen aiheuttaman menojen kasvun tai verotulokehityksen äkillisen heikkenemisen tilanteessa.

Mikäli valtion toimenpiteistä aiheutuu kuntien yhteisöverotulokertymän alenemista tai siirtymistä, niin kuntien yhteisöveron jako-osuutta korotetaan vastaavasti määräaikaisesti, hallitus lupaa. Hallitus kutsuu työmarkkinaosapuolet keskustelemaan korona-viruksen vaatimista toimista työmarkkinoiden toimintaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic