Uutiset Helsinki

Hallitukselta uudet ohjeet yli 70-vuotiaille: Voiko omaisia tavata, pitääkö ulkona liikkumista välttää, kuinka voi harrastaa liikuntaa?

Karanteeniolojen sijaan suositellaan ulkoilua, omaisia saa tavata, mutta mieluiten ulkona. Uusissa ohjeissa painotetaan myös ihmisten omaa harkintaa. Rajoitustoimet ovat tehonneet Suomessa yli 70-vuotiaiden suojelemisessa paremmin kuin useimmissa muissa maissa.
Suomessa yli 70-vuotiaita on onnistuttu suojelemaan rajoituksilla paremmin kuin useimmissa muissa maissa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Sairaala- ja tehohoidossa yli 70-vuotiaita on ollut hyvin vähän. Kuva: Arttu Laitala
Suomessa yli 70-vuotiaita on onnistuttu suojelemaan rajoituksilla paremmin kuin useimmissa muissa maissa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Sairaala- ja tehohoidossa yli 70-vuotiaita on ollut hyvin vähän. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus höllensi tuntuvasti yli 70-vuotiaiden ohjeita koronavirukselta suojautumiseen ja läheisten tapaamiseen.

– Voit tavata läheistäsi, mutta mieluiten ulkona, ja silloin pitää muistaa kahden metrin turvaväli, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Minna-Liisa Luoma sanoo hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Vanhuksille suositellaan myös aiempaan poiketen liikuntaa ja ulkoilua, mutta ulkona liikkuessakin kehotetaan noudattamaan turvavälejä.

– Turvallinen ulkoilu ja mielekäs liikkuminen ovat tärkeä osa arkea. Liikutaan joka päivä, nautitaan elämästä eri tavoilla kuin menneinä viikkoina, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo.

Luoma painottaa, että iäkkäitä ei saa tavata, jos on pieniäkään hengitystieinfektion oireita.

– Jos täytyy vierailla yli 70-vuotiaan luona, pidä vierailut melko lyhyinä ja vältä kättelyä, halaamista ja muuta lähikontaktia, Luoma toteaa.

Sisätiloissa iäkkäitä tavatessa tulisi pitää suun ja nenän peittävää kertakäyttömaskia. Jos maskia ei ole saatavilla, voi käyttää myös liinaa.

Turhia lähikontakteja tulee yhä välttää, ja esimerkiksi kaupassa tai apteekissa kannattaa asioida ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Luoma korostaa myös sitä, että lääkäriaikoja ei pidä perua.

Rajoitukset näyttävät heikentäneen vanhusten toimintakykyä

Muutos tuttavien, sukulaisten ja ystävien tapaamisessa on merkittävin muutos hallituksen ohjeistuksessa yli 70-vuotiaille.

Aiemmissa, maaliskuussa annetuissa ohjeissa THL ohjeisti yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja. Käytännössä yli 70-vuotiaat passitettiin tuolloin karanteeniolosuhteisiin. Muille ihmisille annettiin tuolloin ohjeeksi, että yli 70-vuotiaiden luona ei tulisi vierailla.

Koronavirusepidemiassa eletään Kiurun mukaan tällä hetkellä suvantovaihetta.

Kiuru sanoo, että rajoituksia puretaan nyt hallituksen strategian mukaisesti, ja yli 70-vuotiaiden uudet ohjeet ovat osa rajoitusten purkua.

Tarkoituksena on, että rajoitusten haittavaikutukset saadaan minimoitua.

– Lähtökohdaksi on otettu se, että pitää olla varovainen, suojautua koronavirustaudilta, mutta samaan aikaa korostetaan kuitenkin jokaisen omaa harkintaa, Kiuru sanoo.

Rajoitustoimet näyttävät laskeneen vanhusten toimintakykyä, vaikka tutkimustietoa asiasta ei vielä ole.

– Viitteitä on, että toimintakyky laskenut, kun katsotaan kotiin tarvittavien palveluiden tarvetta. Niiden kysyntä on kasvanut, Luoma sanoo.

Kiuru: Rajoitukset tehonneet

Kiurun mukaan Suomessa rajoitustoimilla on onnistuttu suojaamaan yli 70-vuotiaita paremmin kuin useimmissa muissa maissa.

– Voimme todeta, että olemme onnistuneet Suomessa yhdessä asiassa verrattuna muihin maihin. Sairaalahoidossa ja tehohoidossa olleita potilaita on ollut yli 70-vuotiaissa todella vähän.

Sairaala- ja tehohoidossa on Kiurun mukaan ollut Suomessa lähinnä 20–60-vuotiaita.

Korkea ikä on yksi suurimmista riskitekijöistä koronaviruksessa. Suomessa koronavirukseen kuolleista suurin osa on THL:n mukaan yli 70-vuotiaita.

Toimi näin, jos olet yli 70-vuotias

Pidä yhteyttä läheisiisi, mutta vältä lähikontakteja muiden ihmisten kanssa.

Kun hoidat kauppa- ja apteekkiasioita tai käyt terveyskeskuksessa, huolehdi käsihygieniasta ja pidä vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.

Vältä asiointia ruuhka-aikaan ja pitempiaikaista oleskelua kaupoissa.

Pyydä kotikunnaltasi tarvittaessa apua esimerkiksi ruoan hankintaan ja apteekkiasioihin.

Voit myös valtuuttaa toisen henkilön hakemaan reseptilääkkeesi puolestasi.

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, vältä kontakteja muihin ihmisiin ja ota yhteys lääkäriin.

Hakeudu hoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jos sairastut tai sinulla on pitkäaikaissairaus, joka vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.

Lisätietoa koronaviruksesta saa puhelimitse numerosta 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Yli 70-vuotiaiden omaiset

Älä vieraile yli 70-vuotiaan luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Pidä yhteyttä esimerkiksi puhelimitse tai verkossa tai tapaa läheistäsi ulkona.

Jos sinun täytyy vierailla riskiryhmään kuuluvan luona, vältä kättelyä, halaamista tai muita ylimääräisiä lähikontakteja. Vältä pitkiä vierailuja.

Suojaa hengitystiesi vierailun aikana kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla.

Huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun, ja kun olet kosketellut esimerkiksi ovenkahvoja.

Jos olet omaishoitaja tai henkilökohtainen avustaja, ota huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudata viranomaisten ohjeita. Vältä lähikontaktia muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Jos lähikontakti on välttämätöntä, pidä se mahdollisimman lyhyenä ja suojaudu mahdollisuuksien mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti