Uutiset

Hallituksen budjettiriihi alkoi - Sipilä vakuutti, että tuhlaamisesta ei ole pelkoa

Hallituksen trio, pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (s.) vakuuttivat hallituksen positiivista henkeä pääministerin virka-asunnon pihalla Kesärannassa, kun neuvottelut ensi vuoden budjetista alkoivat.

Orpo korosti, että hallitus tekee kaikki päätökset menokehyksen sisällä ja tavoite on painaa velkaantumista mahdollisimman alas. Valtiovarainministeriön ehdotus ensi vuoden budjetin loppusummaksi on 55,4 miljardia euroa. Uutta velkaa otetaan 3,4 miljardia euroa.

Hallituksen neuvottelujen pohjana on valtiovarainministeriön talousennuste, joka tulee julkiseksi vasta 19.9. Orpo kuitenkin raotti ennusteen henkeä.

-Talouskasvu on pikemminkin kasvamaan kuin tasaantumaan päin.

Kaikista budjettiratkaisuista ministerit olivat vielä vaitonaisia. Niihin palataan torstaina, jolloin hallitus järjestää tiedotustilaisuuden ensi vuoden budjettiesityksestä.

Sampo Terhon mukaan on mahdollista, että hallitus tekee uusia avauksia myös turvallisuuskysymyksissä. Paineita ratkaisujen tekoon on aiheuttanut Turun puukotustapaus.

Hallitus on pähkinyt veroratkaisua jo parin viikon ajan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) vetämässä verotyöryhmässä. Työryhmässä ovat mukana elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja Sampo Terho,

Hallitusohjelman mukaan kenenkään verotus ei kiristy hallituskauden aikana. Pääministeripuolue keskusta on tulkinnut, että kiristymisen estymistä tarkastellaan koko hallituskauden ajalta, kokoomus taas katsoo, että verotus ei saisi kiristyä yhtenäkään vuonna hallituskauden aikana.

Veronmaksajien keskusliiton mielestä hallituksen pitäisi budjettiriihessään päättää noin 400 miljoonan euron verokevennyksistä, jotta kilpailukykysopimuksen vaikutuksesta uhkaava verojen kiristyminen voitaisiin estää kaikilla tulotasoilla.

SAK puolestaan haluaa hallituksen tukevan syksyn työmarkkinakierrosta vajaan 200 miljoonan euron verokevennyksillä.

Hallitus päätynee keventämään työn verotusta vähintään 200 miljoonalla eurolla. Varat verokevennyksiin haettaneen valmisteverojen kiristyksistä eli ainakin alkoholin ja tupakan verojen nostosta. Todennäköistä on myös, että hallitus jatkaa hyvätuloisten solidaarisuusveroa. Ilman eri päätöstä kahden vuoden määräajaksi säädetyn solidaarisuusveron alaraja nousisi takaisin 90 000 euroon. Vuosina 2016 ja 2017 alaraja on ollut 72 300 euroa.

Hallitus yrittää ratkoa kahden päivän budjettineuvotteluissa myös, miten työllisyysastetta voisi edelleen nostaa. Esillä ovat ainakin yrittämisen ja opiskelun salliminen työttömyysturvalla.

Perhevapaauudistus lähtenee liikkeelle hallituksen budjettineuvottelujen päätteeksi. Uudistuksen toteutuminen tällä hallituskaudelle on kuitenkin epätodennäköistä. Perhevapaauudistusta on perusteltu muun muassa naisten työllisyysasteen nostamisella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic