Uutiset

Pääministeriksi äänestetty Antti Rinne puolustusministeriksi nousevan Antti Kaikkosen rikostuomiosta: Keskustelin asiasta oikeuskanslerin kanssa

Antti Rinteen valinta Suomen seuraavaksi pääministeriksi varmistui, kun eduskunta äänesti pääministeristä. Päivä jatkuu eron myöntämisellä vanhalle hallitukselle ja uuden hallituksen nimittämisellä. Lännen Media seuraa päivän etenemistä tässä päivittyvässä jutussa.
Hallituksen nimityspäivä käynnistyi kello 10 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan puhemiehen, hallituksen muodostajan Antti Rinteen tapaamisella Mäntyniemessä. Kuva: KIMMO BRANDT
Hallituksen nimityspäivä käynnistyi kello 10 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan puhemiehen, hallituksen muodostajan Antti Rinteen tapaamisella Mäntyniemessä. Kuva: KIMMO BRANDT

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen valinta Suomen seuraavaksi pääministeriksi on varmistunut. Eduskunta sai ensin täysistunnossaan tiedon pääministeriehdokkaasta ja suoritti sen jälkeen pääministerin vaalin.

Rinne valittiin pääministeriksi äänin 111–74. Tyhjää ei äänestänyt kukaan. Poissa oli 14 edustajaa. Tekniset ongelmat viivästyttivät äänestyksen alkamista muutamalla minuutilla.

Edellisen pääministerin, vuonna 2015 valitun Juha Sipilän (kesk.) valintaa puolsi 128 kansanedustajaa ja vastusti 62 kansanedustajaa.
Rinteen valinta pääministeriksi merkitsee sitä, että eduskunnan puhemies vaihtuu. Uusi puhemiehistö valitaan perjantaina.

Rinne kertoi äänestyksen jälkeen, että uuden hallituksen työ käynnistyy todenteolla jo huomenna perjantaina.

– Pidämme huomenna yleisistunnon, jossa puhumme jo asioista. Maanantaina on iltakoulu, jossa käsittelemme muun muassa hallitustyöskentelyn menettelytapoja.

Uutta hallitusohjelmaa on arvosteltu siitä, että sen talouspohja lepää liiaksi sen varassa, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin. Hallitus on kutsunut työmarkkinajärjestöt yhteiseen pöytään etsimään työllistämiskeinoja.

– Työministerin (Sdp:n Timo Harakka) tehtävänä on ottaa tästä koppia. Meillä on myös käytettävissä merkittävä määrä toimenpiteitä, joilla tarvittaessa voidaan taklata kestävyysvajetta.

Rinteeltä kysyttiin myös näkemystä siitä, voiko keskustan Antti Kaikkosen rikostuomio vaikuttaa tämän nimittämiseen puolustusministeriksi. Kaikkonen on saanut vuonna 2013 viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä. Tuomio liittyi Kaikkosen rooliin Nuorisosäätiön vaalirahajutussa.

– Olen keskustellut Kaikkosen asiasta oikeuskanslerin kanssa. Ministeriksi nimittämiselle ei ole estettä, Rinne totesi.

Uuden hallituksen nimityspäivä käynnistyi torstaina kello 10 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Antti Rinteen tapaamisella presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

Niinistö kiitti tapaamisen aluksi Rinnettä ja kertoi antavansa eduskunnalle ilmoituksen Rinteen pääministeriehdokkuudesta. Presidentti ja puhemies siirtyivät nopeasti keskustelemaan suljettujen ovien taakse.

Presidentti Niinistö nimittää uuden pääministerin ja hallituksen muut ministerit presidentin esittelyssä kello 14. Ministerit nimitetään pääministerin esityksen mukaisesti. Samassa yhteydessä vanhan hallituksen ministereille myönnetään ero.

Uusi hallitus kokoontuu heti nimityksen jälkeen järjestäytymisistuntoon. Istunnon aluksi ministerit vannovat virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen, mikäli he eivät ole sitä jo aiemmin tehneet.

Hallitusohjelma annetaan tiedonantona eduskunnalle. Järjestäytymisistuntonsa jälkeen uusi hallitus käy tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa. Tätä ennen vanha hallitus tekee jäähyväiskäynnin tasavallan presidentin luokse.
Uusi hallitus pitää päivän päätteeksi tiedotustilaisuuden Säätytalossa.

Uuden hallituksen kokoonpano on seuraava:

pääministeri Antti Rinne (sd.), valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) sekä työministeri Timo Harakka (sd.).

Sosiaali- ja terveysministeri vaihtuu kauden puolivälissä Hanna Sarkkiseen (vas.). Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikon sijaisena on Hanna Kosonen (kesk.) tämän vuoden elokuusta ensi vuoden elokuuhun. Saarikko saa toisen lapsensa syksyllä.

Juttua on päivitetty klo 12.57. Juttuun on lisätty pääministeri Antti Rinteen kommentteja sekä muokattu otsikkoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic