Uutiset

Hallituksen rakentamista jatketaan taas - Ensimmäisiä uutisia on luvassa heti aamulla

Sanna Marin. Kuva: Emilia Kangasluoma

Uuden hallituksen rakentaminen jatkuu tänään. Vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n on määrä päättää, lähtevätkö ne mukaan tulevaan hallitukseen.

Vihreät ja vasemmistoliitto pitävät kokouksensa myöhään iltapäivällä, ja RKP on luvannut tiedottaa asiasta aamulla.
Keskusta ja SDP päättivät hallitukseen lähtemisestä jo eilen illalla.

Uutta – tai uusvanhaa – hallitusta ovat siis muodostamassa samat viisi puoluetta, jotka olivat mukana eronneessa pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksessa. Puolueet ovat myös sitoutuneet jatkamaan yhteistyötä täsmälleen samalla hallitusohjelmalla.

SDP päätti eilen myös ministeriehdokkaistaan. Puolueen ehdokas pääministeriksi on liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, joka päihitti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin niukasti äänin 32–29. Rinne arvioi eilen, että eduskunta pääsee äänestämään pääministeristä tiistaina.

Ministeriruletti pyörii jo

SDP:n esitys työministeriksi on Tuula Haatainen, eurooppa- ja omistajaohjausministeriksi Tytti Tuppurainen, liikenne- ja viestintäministeriksi Timo Harakka ja kuntaministeriksi Sirpa Paatero. Krista Kiuru jatkaisi perhe- ja peruspalveluministerinä ja Ville Skinnari ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministerinä.

Rinnettä puolue ehdottaa eduskunnan varapuhemieheksi, kun Haatainen siirtyisi pois pestistä ministeriksi. Haatainen ottaisi työministerin paikan Harakalta, joka ei kuitenkaan siis jäisi vaille ministerin paikkaa vaan siirtyisi Marinilta vapaaksi jäävään liikenne- ja viestintäministerin pestiin.

Paatero erosi kunta- ja omistajaohjausministerin paikalta Posti-kohun vuoksi. Nyt ehdotuksessa vastuu omistajaohjauksesta siirtyisi toiseen ministerinsalkkuun Tuppuraiselle, ja Paateron uuteen salkkuun jäisivät kuntien asiat.

Keskusta puntaroi mahdollisia ministerikierrätyksiä aamulla puoli yhdeksältä alkavassa kokouksessaan. Yksi odotetuimmista ratkaisuista on se, ottaako keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni valtiovarainministerin salkun kantaakseen. Kyseessä on keskustan salkuista painavin, ja Rinteen hallituksessa se oli Mika Lintilän hallussa.

Muut Rinteen hallituksen keskustalaisministerit olivat puolustusministeri Antti Kaikkonen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen. Kosonen nimitettiin tehtävään sen jälkeen, kun Annika Saarikko jäi perhevapaalle, mutta Saarikon oli tarkoitus ottaa salkku taas hoitaakseen töihin palattuaan.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic