Uutiset

Hallituksen suunnitelmat arveluttavat — "Se ei ole rikos, jos hakija ei ole saanut turvapaikkaa"

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista henkilöistä tehdään uhka-arvio ja heidät otetaan tarvittaessa välittömästi säilöön. Tämä voi edellyttää lainsäädännön muutosta ja säilöönottokapasiteetin nostoa. Näin tiedotti sisäministeriö torstaina.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoi lisäksi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että laittoman maahanmuuttajan piilottelu kriminalisoidaan.

Hallitus perustelee näitä suunnitelmia turvallisuuden parantamisella.

Laittomasti maassa olevan ihmisen piilottelun rankaiseminen mietityttää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pakolaisasiantuntijaa Kaisa Väkipartaa.

-Perustuslain mukaan kaikille kuuluvat ainakin minimitason palvelut eli ainakin katto pään päälle. Esimerkiksi hätämajoitus on järjestettävä. Lisäksi kaikki kielteisen päätöksen saaneet eivät pysty palaamaan. Joissakin tapauksissa on vasta prosessin loppupuolella todennettu henkilön olevan esimerkiksi kidutuksen uhri. Kidutuksen uhria ei voi palauttaa, Väkiparta toteaa.

Myöskään säilöönotto ei kerää ylistystä ihmisoikeusnäkökulmasta. Sitä on jo aiemmin arvosteltu siitä mahdollisuudesta, että riski säilöön otettujen radikalisoitumiseen kasvaa, jos heitä kerätään paljon samojen seinien sisälle.

-Säilöönoton pitää olla viimeinen keino. Se ei ole rikos, jos hakija ei ole saanut turvapaikkaa, joten tällaisia ihmisiä ei saa kohdella rikollisina.

Väkiparta toivoo, että nykyisen lainsäädännön mahdollistamien asumis- ja ilmoittautumisvelvoitteiden vaikutukset katsottaisiin ensin.

-Lainsäädännön mukaan ilmoittautumaan voi velvoittaa neljä kertaa päivässä. Sekin rajoittaa merkittävästi liikkumista. Nyt ei kannata hätiköidä, hän sanoo.

Asiasanat

Fingerpori

comic