Uutiset

Hallitus antoi esityksensä soten valinnanvapaudesta – asiakasseteli tulossa tiettyihin palveluihin: "Valinnanvapaus on työkalu"

Hallitus on tänään päättänyt antaa paljon pyöritellyn sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvän valinnanvapauslain eduskunnan käsiteltäväksi.

Asiasta ilmoitettiin tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä valtioneuvostossa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) piti päivää merkittävänä.

-Valinnanvapaus on maakunnan työkalu toteuttaa velvoitettaan, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Asiakasseteli tiettyihin palveluihin

Valinnanvapaudella tarkoitetaan sitä, että asiakkaat saisivat itse valita omia sosiaali- ja terveydenhuollon alan palveluitaan.

-Kaiken pohjana on maakunta järjestämisvastuullisena, sanoi Saarikko.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan ihminen listautuu valitsemansa sote-keskuksen asiakkaaksi ja saa valita oman hammashoitolansa. Sote-keskuksesta saisi myös vähintään kahden erikoisalan erikoislääkäripalveluja. Maakunnan oma liikelaitos tarjoaisi asiakassetelin, totesi Saarikko.

Maakunnan liikelaitoksen pitäisi myös myöntää joihin palveluihin asiakasseteleitä, jonka avulla asiakas voisi hankkia palveluita toisilta tuottajalta. Esimerkiksi kotihoitoon olisi asiakasseteli tarjolla.

Maakunnalla olisi oikeus myöntää laajemmin asiakasseteleitä, kunhan palveluiden toiminta ei näiden vuoksi kärsi. Henkilöille, joilla on pitkä avuntarve, voivat saada käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin.

Kaikissa tehtävissä ei Saarikon mukaan kuitenkaan valinnanvapautta tulisi. Saarikko totesi, että asiakasseteliin liittyviä yksityiskohtia hiottiin vielä viime päiviin asti. Suurimmat muutokset koskivat aiempaan nähden sitä, miten asiakasseteliä saisi käyttää erikoissairaanhoidossa.

Laki vaatii myös, että maakunnilla ja sote-palveluiden tuottajilla olisi velvollisuus huolehtia asiakkaiden neuvonnasta ja ohjauksesta.

Valinnanvapaus tyssähti jo kerran perustuslakivaliokuntaan

Sote- ja maakuntauudistuksesta annettiin hallituksen esitys jo viime keväänä, ja alkuvuonna annettiin myös esitys valinnanvapauslaiksi. Kesällä valinnanvapauslain esitys sai kuitenkin kriittisen kannanoton eduskunnan perustuslakivaliokunnalta. Valiokunta piti tuolloin perustuslain vastaisena sitä, että maakunnilla oli silloisen esityksen mukaan velvollisuus yhtiöittää omat sote-palvelunsa.

Muutamaa päivää myöhemmin, heinäkuun alussa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti, että valinnanvapauslaki valmistellaan kokonaan uudelleen niin, ettei perustuslaillisia ongelmia olisi.

Saarikko totesi torstaina, että perustuslakivaliokunnan kritiikki on otettu tarkasti huomioon lainvalmistelussa. Hänen mukaansa useita asiantuntijoita on kuultu.

Työkalut ovat kuitenkin hänen mukaansa samankaltaiset kuin vanhassa valinnanvapausesityksessä.

Eduskunta käsittelee sote-uudistusta kevään aikana. Hallituksen tavoite on, että uudistus astuu voimaan tammikuun alussa 2020.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic