Uutiset

Hallitus esittää lakia ravintoloiden kulujen kompensoimiseen ja henkilöstön palkkaamiseen – jo maksettuja alveja voitaisiin tilapäisesti palauttaa

Hallitus neuvotteli perjantaina lukuisista toimista yritysten tukalan aseman helpottamiseksi. Huoltovarmuus huomioitiin linjauksissa.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus neuvotteli perjantaina toimista yritysten talouden tueksi. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus neuvotteli perjantaina toimista yritysten talouden tueksi. Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontui perjantaina neuvottelemaan toimista suomalaisten yritysten ahdingon helpottamiseksi.

Hallitus on sulkenut ravintolat toukokuun loppuun asti koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Lain edellytyksenä on se, että hallitus kompensoi ravintoloille niiden taloudellisia menetyksiä.

Hallitus päätti perjantaina valmistella lakia, jolla ravintolat saavat tukea kiinteiden kulujen maksuun ja henkilöstön uudelleenpalkkaamiseen. Lakiesitys annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian.

Alvit saatavissa takaisin toistaiseksi

Arvonlisäverojen (alv) palautus on mahdollista väliaikaisesti, linjasi hallitus. Alkuvuonna maksetut alvit voidaan palauttaa yrityksille, mutta kyseiset verot on maksettava takaisin valtiolle kahden vuoden aikana.

Alvien palautus on siten todellisuudessa laina, jossa yritykset voivat päättää vapaammin verojen maksuaikataulusta.

Yritystuille uusia kategorioita

Hallituksen mukaan Business Finland ja ely-keskukset myöntävät jatkossakin yritystukia, mutta niiden myöntämisperusteita kehitetään.

Pian tukia voisi saada myös yritysten kiinteisiin kuluihin. Yritystoiminnan kehittäminen säilyy vastedes yhtenä tukikriteerinä.

Sotelle ja kuljetuksille tukea

Kotimaisille sosiaali- ja terveysalan suojavarustehankinnoille on tulossa nollaverokanta.

Väylämaksulakia on tarkoitus muuttaa väliaikaisesti niin, että väylämaksujen kantaminen lopetetaan vuonna 2020 ja alkuvuoden maksut palautetaan.

– Väylämaksujen poistamisella tuetaan Suomelle elintärkeitä merikuljetuksia. Kun kuljetusten kulut laskevat, elvytystoimi kohdentuu koko elinkeinoelämälle. Keventämällä vientiteollisuuden kustannusrakennetta varmistamme vakaat näkymät ja kannustamme investointeihin, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) Valtioneuvoston tiedotteessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic