Uutiset

Hallitus esittää maakuntavaalien siirtoa eurovaalipäivälle, puoluesihteerit varovaisen hyväksyväisiä – katso vaaliajat

Maakuntavaalit oli tarkoitus järjestää kuluvan vuoden syksyllä, mutta sote- ja maakuntalakien viivästyminen lykkää vaaleja.
Puoluesihteereillä on keskustan Riikka Pirkkalaisen mukaan yksimielisyys siitä, ettei maakuntavaaleja voida järjestää ennen eurovaaleja.

Hallitus esittää maakuntavaalien siirtämistä europarlamenttien yhteyteen.

Tarve vaalien lykkäämiselle syntyi, kun kävi ilmi, ettei eduskunta ehdi käsitellä sote- ja maakuntalakeja hallituksen aiemmin kaavaileman aikataulun mukaisesti. Suurin ruuhka on sosiaali- ja terveysvaliokunnalla, jolla on myös tärkein rooli sote-lakien käsittelyssä.

Hallituksen ehdotuksen mukaan maakuntavaalit järjestetään ensi vuonna 26. toukokuuta, jolloin pidetään eurovaalit.

Maakuntavaltuustojen on tarkoitus aloittaa elokuussa 2019.

Tänään kokoustaneiden puoluesihteerien kanta on, että maakuntavaalit voidaan pitää aikaisintaan eurovaalien yhteydessä.

– Muita vaihtoehtoja ei oikein ollut pöydälläkään. Sote-valmistelun aikataulu luo tiukan aikaraamin vaalien järjestämiselle, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo Lännen Medialle.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Lasse Miettinen sanoo, että puoluesihteerien kesken ei ollut varsinaista konsensusta ajankohdasta.

– Siitä olimme samaa mieltä, että maakuntavaalit voidaan pitää aikaisintaan tuolloin. Sen lisäksi paljoa muuta ei vaalien ajankohdasta sanottu.

Eduskuntavaaleja ei siirretä

Puoluesihteereillä oli yhdenmukainen näkemys siitä, ettei maakuntavaaleja kannata ainakaan järjestää kevään eduskunta- ja europarlamenttivaalien välissä.

– Olisi kovin hankalaa, jos ensin olisi huhtikuussa eduskuntavaalit, sitten parin viikon päästä maakuntavaalit ja taas muutaman viikon päästä eurovaalit, Pirkkalainen sanoo.

Tällaiseen aikatauluun liittyisi Pirkkalaisen mukaan vaaliväsymyksen riski, mikä olisi haitaksi demokratialle.

– Äänestäjät eivät yksinkertaisesti jaksaisi lähteä uurnille.

Aiemmin ainakin keskusta ehdotti eduskuntavaalien siirtämistä eurovaalien yhteyteen.

Sen taakse ei Pirkkalaisen mukaan saada eduskunnan enemmistöä.

Maakuntavaaleja saatetaan joutua yhä lykkäämään, jos sote- ja maakuntauudistuksen edellyttämiä lakimuutoksia ei saada voimaan ajoissa.

Oikeuskanslerinviraston mukaan sote- ja maakuntalait pitää saada voimaan kuusi kuukautta ennen kuin maakuntavaalit järjestetään.

Kolmet vaalit

Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Europarlamenttivaalit pidetään 26. toukokuuta. Ne järjestetään samaan aikaan kaikissa EU-maissa muutaman päivän ajanjakson sisällä.

Maakuntavaalit järjestettäisiin hallituksen ehdotuksen mukaan eurovaalien yhteydessä. Se edellyttää, että maakuntia koskevat lait ehditään käsittelemään eduskunnassa ajoissa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat