Uutiset

Hallitus esittelee sote-vastineensa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle maanantaina

Juha Sipilän (kesk.) hallitus esittelee vastineensa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle maanantaina.

Hallituksen vastine on sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiakirja ja tavallisesti se tulisi julkiseksi vasta, kun valiokunta on saanut mietintönsä valmiiksi. Asiasta twitterissä tiedottanut perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, että vastineen pääkohdista kuitenkin tiedotetaan julkisuuteen maanantaina.

Hallituksen pitää antaa vastine, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta vaati hallituksen sote-esitykseen useita korjauksia. Perustuslakivaliokunta vaati muun muassa selvitystä, miten terveydenhoito toteutuu tasavertaisesti eri puolilla maata hallituksen esittelemässä rahoitusmallissa.

Perustuslakivaliokunta ja useat oikeusoppineet ovat myös edellyttäneet, että hallitus tekee esityksestä EU-notifikaation eli varmistuttaa, että laki ei ole ristiriidassa EU:n kilpailulainsäädännön kanssa.

Hallituksen vastineen saamisen jälkeen kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii mietintöluonnoksen. Perustuslakivaliokunta vielä tarkistaa mietinnön ennen kuin mietintö on lopullisesti valmis.

Oppositio vaati täydentävää esitystä

Oppositiopuolueista kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät ovat vaatineet, että hallitus tuo muutokset täydentävinä hallituksen esityksinä, ei vastineena. Saarikon mukaan oikeuskanslerinvirasto on puoltanut vastinetta. Hallitus itse toivoikin, että oikeuskanlerinvirasto hyväksyy vastineen.

Oppositio vaati täydentävää esitystä sillä perusteella, että perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset valinnanvapauslakiin ovat suuria ja niillä on merkittävä vaikutus valtiontalouteen. Täydentävän esityksen antaminen olisi hidastanut soten valmistumista entisestään, koska olisi vaadittu uusi lausuntokierros lakiesityksestä. Nytkin sote etenee eduskunnan täysistunnon päätettäväksi vasta syksyllä eduskunnan istuntotauon jälkeen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic