Uutiset

Hallitus etsii tehoja ja säästöjä – esitys toisi rattijuopolle sakot heti tien päällä

Vastaisuudessa jo poliisi voisi antaa humalassa ajavalle sakot sen sijaan, että rangaistus annettaisiin oikeudessa. Hallitus esittää eduskunnalle sakkomenettelyn laajentamista.

Sakkomenettelyssä syyttäjä määrää sakkorangaistuksen poliisin vaatimuksen perusteella. Näin tapahtuu jo nyt suurimmassa osassa liikenneturvallisuuden vaarantamisista ja liikennerikkomuksista, kuten ylinopeuksissa.

Uudistusta ei sovellettaisi törkeisiin rattijuopumuksiin, joiden raja on 1,2 promillea, vaan sitä alempiin. Rattijuopumuksen alaraja on 0,5 promillen humala. Lisäksi tapausten olisi oltava ”selviä ja yksinkertaisia”.

Lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkanen oikeusministeriöstä sanoo, ettei poliisin olisi pakko soveltaa sakkomenettelyä. Poliisi voisi tarvittaessa siirtää tapauksen syyteharkintaan, esimerkiksi rikosten toistuvuuden vuoksi.

Myös epäilty voisi valita, käsitelläänkö asia sakkomenettelyssä vai käräjäoikeudessa.

Jotta sakkomenettely voisi laajentua, hallitus esittää, että ajokiellon määrääminen rattijuopumuksesta tuomituille siirrettäisiin käräjäoikeuksilta kokonaan poliisille.

”Jo nyt rattijuopumukset käsitellään pääsääntöisesti paperilla”

Osaa lausunnonantajista huolestutti, vähentäisikö uudistus rangaistuksen pelotevaikutusta.

Hinkkanen muistuttaa, että jo nyt rattijuopumukset käsitellään pääsääntöisesti paperilla, kirjallisessa menettelyssä käräjäoikeuksissa.

Rikosprosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää Lapin yliopistosta arvioi, että menettelytavan keventäminen voi vaikuttaa joidenkin asenteisiin, vaikka rattijuopumus pysyykin rangaistavana.

-Ihmiset voivat katsoa rattijuopumuksen vähemmän paheksuttavaksi teoksi, kun sitä ei enää käsitellä tuomioistuimessa vaan pelkästään poliisiauton takapenkillä.

Hän sanoo, ettei uudistusta pidä kuitenkaan jättää tämän takia toteuttamatta.

Kolmen miljoonan euron säästöt

Hallitus katsoo uudistuksen nopeuttavan rikosasioiden käsittelyä. Strategisen hallitusohjelman mukaan tuomioistuinten tulisi voida keskittyä ydintehtäväänsä. Nyt tuomioistuimet käsittelevät vuodessa noin 5 000 rattijuopumusasiaa kirjallisessa menettelyssä. Hallitus on laskenut, että näiden siirto sakkomenettelyyn säästäisi vuodessa noin kolme miljoonaa euroa.

Jos esitys etenee hallituksen suunnitelmien mukaisesti, uudistus tulisi voimaan vuonna 2019. Kyse on budjettilain muutoksesta, jonka eduskunnan on määrä käsitellä tänä vuonna.

Laajennusaikeet supistuivat

Alun perin työryhmä esitti sakkomenettelyn käyttöön ottamista hallitusohjelman hengessä huomattavasti laajemmin. Se olisi laajentanut menettelyä rikoksiin, joiden enimmäisrangaistus on puolitoista vuotta vankeutta, sekä esimerkiksi huumausainerikoksiin ja törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin, joiden enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Lausuntojen perusteella hallitus kuitenkin esittää laajentamista vain rattijuopumuksiin. Alle 1,2 promillen rattijuopumuksissa enimmäisrangaistus on puoli vuotta vankeutta. Sakkomenettely ei koskisi kaikkia näitä tapauksia vaan vain niitä, joista määrätään sakkorangaistus.

Vuorenpää pitää erittäin hyvänä, että ehdotettua käyttöön ottoa supistettiin alkuperäisestä esityksestä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic