Uutiset

Hallitus käsittelee Terrafamen uraaniluvan aikaisintaan syksyllä – Uraanin testaus saattaa alkaa jo keväällä

Valtioneuvosto käsittelee Terrafamen uraanilupahakemuksen aikaisintaan ensi syksynä, työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvistetaan Lännen Medialle.

Ministeriön valmisteleva virkamies, yli-insinööri Jorma Aurela kertoo, että uraanilupahakemuksen esittely ja päätöksenteko tapahtuvat maan hallituksessa vasta kesän jälkeen.

-Uraanilupa on ihan uusi asia, jossa on vielä paljon tekemistä esimerkiksi Säteilyturvakeskuksen kanssa. Päätöksiä ei voida tehdä nopeasti, Aurela painottaa.

Monimetalliyhtiö Terrafame hakee lupaa Suomen ensimmäisen uraanilaitoksen käynnistämiseen Sotkamossa. Yhtiö jätti valtioneuvostolle lupahakemuksen uraanin talteenotosta viime lokakuun lopussa.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kommentoi Lännen Medialle, että aikataulu on vielä yhtiön suunnitelmien mukainen.

-Työ- ja elinkeinoministeriö vie prosessia nyt eteenpäin. Meillä on tavoitteena, että valtioneuvosto myöntää luvan viimeistään vuoden päästä siitä, kun jätimme hakemuksen.

Terrafame on laskenut, että valtioneuvoston päätöksen jälkeen mahdollisten valitusten käsittely voi kestää vielä vuoden verran.

-Tavoitteena on saada lainvoimainen lupa uraanin talteenottoon loppuvuonna 2019. Vaikka tästäkin lupa viivästyisi vielä puoli vuotta, niin se ei vaikuta meidän suunnitelmiin.

Lukkaroinen painottaa, että jos lupa viivästyy loppuvuodesta 2019 yli puoli vuotta, Terrafamen on laitettava koko uraanin talteenoton valmistelu uusiksi.

Jos Säteilyturvakeskus (STUK) myöntää luvan, Terrafame aloittaa uraanin talteenoton testaamisen Sotkamon kaivosalueella jo tänä keväänä.

-Kyseessä on pilotti, jossa ei oteta vielä uraania talteen, vaan testataan prosessia eri kemikaaleilla, STUKin toimistopäällikkö Jaakko Leino kertoo.

Hänen mukaansa testaus tapahtuu kontissa.

-Testaamiseen tarvitaan STUKin toimintalupa, joka on kiinni vielä Terrafamen selvityksistä koskien muun muassa turvajärjestelyitä.

Jorma Aurela toteaa, että talteenottolaitoksen ydinjätehuollon järjestämisessä asiat ovat vielä kesken.

-Terrafame toimittaa tästä vielä suunnitelmia STUKille.

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti vastikään uraanihankkeesta kaksi kuulemistilaisuutta Kainuussa.

Jorma Aurela totesi, että kysymys on uraanin talteenotosta ja tuottamisesta lähes valmiina olevassa laitoksessa. Hän painotti, että talteenotto tarkoittaa ydinenergian käyttöä.

Lausuntokierros on ollut laaja, ja lausuntoja tai muistutuksia voi antaa ministeriöön ensi viikon keskiviikkoon saakka.

Ensi maanantai on kuitenkin päivä, jolloin Terrafamen uraanihanke voi kaatua kokonaan. Maanantaina Sotkamon kunnanvaltuusto päättää kantansa uraanin talteenottoon – ja kunnalla on veto-oikeus.

Lukkaroinen toteaa, että jos valtuusto ei kannata uraanihanketta, talteenoton suunnittelu loppuu siihen.

Sotkamon kunnanhallitus näytti hankkeelle jo vihreää valoa. Kajaanin kaupungilla on myös veto-oikeus, koska tuleva laitos sijaitsee osittain sen mailla.

Kajaanin kaupunginvaltuusto päätti helmikuun alussa, että suhtautuu uraanin talteenottoon myönteisesti.

Joni Lukkaroinen totesi yleisötilaisuudessa, että kysymys on luonnonuraanin talteenotosta. Terrafame ottaisi talteen uraanin ja myisi sitä.

-Uraani lähtee ulkomaille jalostettavaksi tiiviissä tynnyreissä ja konteissa.

Jaakko Leino sanoi, että uraanituotantoa ydinmateriaalin osalta valvovat paitsi STUK myös kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja Euroopan atomienergiayhteisö Euratom.

Leino painotti, että ydinmateriaaleja käytetään vain rauhanomaisissa tarkoituksissa.

Terrafame laskee, että uraanin talteenottolaitos työllistää Kainuussa suoraan 30 henkilöä ja välillisesti 50.

Kuulemistilaisuuteen osallistui Kajaanissa noin 30 henkilöä, joista monet olivat tuttuja aiemmista ympäristötilaisuuksista.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin puheenjohtaja Antti Lankinen harmitteli, että Suomi on valitsemassa nyt uraanin tietä.

Lankisen mukaan uraani on omantunnon kysymys myös eduskunnassa.

-Tarvitaan aikalisä, hän vaatii.

Sotkamon Luonto ry:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin mielestä Terrafamelle ei tule myöntää lupaa uraanin tuotantoon ja talteenottoon, koska yhtiö ei täytä ydinenergialain asettamia vaatimuksia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti