Uutiset

Hallitus keskustelee matkustusrajoitusten purkamisesta keskiviikkona – neuvottelujen keskiössä sisärajojen avaaminen

Helsingin Säätytalolla käytävissä neuvotteluissa keskustellaan myös ulkorajojen avaamisesta Euroopan unionin linjausten pohjalta.
Hallitus neuvottelee matkustusrajoitusten lieventämisestä keskiviikkona. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi / arkisto
Hallitus neuvottelee matkustusrajoitusten lieventämisestä keskiviikkona. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi / arkisto

Hallitus neuvottelee keskiviikkona matkustusrajoitusten ja sisärajavalvonnan purkamisesta Helsingin Säätytalolla. Neuvotteluissa keskitytään erityisesti sisärajojen avaamiseen.

Kaksi viikkoa sitten hallitus linjasi, että sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta Suomen ja sellaisten maiden välillä, joissa epidemian tilanne on samankaltainen kuin kuudessa maassa, joihin saa matkustaa vapaasti. Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti ja Baltian maat.

Matkustusrajoituksista ja sisärajavalvonnasta voitaisiin luopua 13. heinäkuuta Suomen ja Saksan, Italian, Itävallan, Kreikan, Sveitsin, Slovakian, Slovenian, Unkarin ja Liechtensteinin välillä, jos maiden epidemiatilanne sen sallii. Suomeen voisi matkustaa vapaasti myös kolmesta Schengen-alueeseen kuulumattomasta EU-maasta: Kroatiasta, Kyprokselta ja Irlannista.

Samalla päättyisi vaatimus kahden viikon karanteenista palattaessa näistä maista Suomeen.

Keskiviikon neuvotteluissa hallitus arvioi, miten tautitilanne on muuttunut edellä mainituissa maissa ja mihin maihin matkustaminen voidaan sallia. Hallitus ottaa huomioon päätöksiä tehdessään myös sen, miten muissa EU-maissa on avattu sisärajoja ja matkustusrajoituksia.

Neuvottelujen pohjana on viranomaisten ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportti eri maiden epidemian tilanteesta.

Jäsenmaat tekevät omat päätöksensä

Kokouksessa käydään läpi myös ulkorajojen avaamista. Näiden neuvottelujen pohjana on Euroopan unionin viime viikolla tekemä linjausta 15 maasta, joista saisi matkustaa unionin alueelle.

Nämä maat ovat Algeria, Australia, Etelä-Korea, Georgia, Japani, Kanada, Marokko, Montenegro, Ruanda, Serbia, Uusi-Seelanti, Thaimaa, Tunisia ja Uruguay. Listalla on myös Kiina, mutta sieltä matkustaminen sallitaan vain, jos eurooppalaisille annetaan vastavuoroisesti lupa matkustaa Kiinaan.

EU:n päätös perustuu maiden tautitilanteeseen ja sen suuntaan. EU vaatii, että maiden tartuntojen määrän pitää olla sataa tuhatta ihmistä kohden viimeisen 14 päivän ajalta korkeintaan EU:n keskiarvon tasolla. Epidemian tulee olla myös laskussa tai pysyä vakaana.

Unioni tarkastelee listausta kahden viikon välein ja tekee siihen tarvittaessa muutoksia. EU ei hyväksynyt listalleen muun muassa Yhdysvaltoja, Venäjää ja Brasiliaa, joissa tautitilanne on vaikea.

EU suosittelee, että jäsenmaat sallisivat matkustamisen listatuista maista, mutta suositus ei ole laillisesti sitova. Jokainen jäsenmaa tekee itse omat päätöksensä. Hallitus keskustelee keskiviikkona ulkorajojen avaamisesta, mutta vielä ei välttämättä tehdä maakohtaisia päätöksiä matkustusrajoitusten purkamisesta.

EU:n sisälle saa palata myös niistä maista, jotka eivät ole listalla. Tämä koskee EU-maiden kansalaisia, unionin alueella pitkään asuneita sekä heidän perheenjäseniään.

Voimassa on kategorinen suositus

Ulkoministeriö suosittelee tällä hetkellä kategorisesti välttämään tarpeetonta matkustamista kaikkiin maihin. Kesäkuun puolessa välissä tehtiin poikkeus Norjan, Tanskan, Islannin ja Baltian maiden kohdalla. Tämän myötä Suomen sisärajavalvonta ja karanteenisuositus loppui näistä maista tultaessa.

Hallituksen neuvottelujen lopputuloksella on myös vaikutusta siihen, missä vaiheessa on ajankohtaista luopua kategorisesta suosituksesta välttää tarpeetonta matkustamista ja siirtyä perinteisiin maakohtaisiin suosituksiin.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisilla on aina oikeus palata Suomeen ja matkustaa maasta.

Uusimmat

Fingerpori

comic