Uutiset

Hallitus neuvottelee koronatilanteesta ja siitä, missä vaiheessa valmiuslakia tarvitaan – Pääministeri Marin: "En näe, että me olisimme nyt sellaisessa tilanteessa"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Säätytalolla, että keskiviikon neuvotteluissa on käytössä oikeudellinen arvio valmiuslain tarpeesta. Marinin mielestä kiihtymisvaiheen alueilla on rajoituksissa kiristämisen varaa, ja esimerkiksi aikuisten harrastusten rajoittamista kannattaa harkita. Hallitus ei suunnittele maskipakkoa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja hallitus neuvottelevat keskiviikkona siitä, millainen koronatilanne vaatii uudestaan valmiuslain käyttöönottoa. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja hallitus neuvottelevat keskiviikkona siitä, millainen koronatilanne vaatii uudestaan valmiuslain käyttöönottoa. Kuva: Arttu Laitala

Hallitus neuvottelee tänään Suomen pahentuneesta koronatilanteesta.

Saapuessaan Helsingin Säätytalolle pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi medialle, että neuvotteluissa käydään läpi jo ennalta sitä, missä tilanteessa valmiuslakiin turvautuminen uudelleen voisi tulla kyseeseen.

Hallitus kuulee valmiuslain käyttöönoton edellytyksistä oikeudellisen arvion. Marin kuitenkin korosti, että vielä ei ole valmiuslain ja poikkeusolojen julistamisen aika.

– En näe, että me olisimme nyt sellaisessa tilanteessa. Nämä rajoitustoimet, joista Helsinki eilen ilmoitti pääkaupunkiseudun osalta, ovat painavia. Uskon, että ne tulevat tehoamaan.

Marinin mielestä hallituksen täytyy kuitenkin varautua ajoissa kaikkiin vaihtoehtoihin, koska koronatilanne voi pahentua nopeasti. Pääministerin mukaan valmiuslaki on viimesijainen keino ja sen käyttöönotto riippuu kokonaistilanteesta.

Marin kannusti alueita ottamaan riittäviä ja kohdennettuja rajoitustoimia käyttöön ajoissa, jotta ”näin painaviin keinoihin” ei jouduttaisi. Hänen mielestään kiihtymisvaiheen alueilla on kiristämisen varaa koronatoimissa.

Marin pitää Suomen koronatilannetta erittäin huolestuttavana.

– Varmasti tällainen tilanne oltaisiin voitu välttää, jos aiemmin oltaisiin tehty enemmän.

Marin: Maskipakkoa ei suunnitella

Hallitus käsittelee neuvotteluissaan erityisesti Suomen ja pääkaupunkiseudun epidemologista tilannetta. Neuvotteluista kerrotaan tarkemmin tiedotustilaisuudessa torstaiaamuna kello 10.

Marinin mukaan hallitus ei suunnittele maskipakkoa tai sakottamista esimerkiksi siitä, että maskia ei käytetä. Pääministeri muistutti, että fyysisten kontaktien välttäminen on tärkein keino, jolla tautia saadaan vältettyä.

Marinin mielestä esimerkiksi aikuisten harrastustoiminnan rajoittaminen olisi yksi kontakteja merkittävästi vähentävä keino, josta ei koituisi kohtuutonta vahinkoa. Samaa voisi harkita vakavasti myös nuorten kohdalla.

Marinin mukaan hallitus ei käsittele tällä kertaa matkustusrajoituksia, johon liittyen valmistellaan parhaillaan lakikokonaisuutta.

–Tämä on myös erittäin hankala ja iso asia. Itse toivon, että saisimme yksinkertaisen mallin, joka perustuisi testaamiseen. Erityisesti pikatesteistä voisi olla apua rajoilla.

Saarikko: Kulttuurin tukea voidaan tarkastella uudelleen

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi Säätytalolla, että koronatoimien vaikutusten arvioinnissa vaaditaan kärsivällisyyttä. Hän korosti sitä, että tilanne on kiinni suomalaisten käyttäytymisestä ja halusta noudattaa rajoituksia ja suosituksia.

– Huoleni ei rajoitu pelkästään pääkaupunkiseudulle, vaan koko Suomeen, missä on yksittäisiä tautiryppäitä. On hyvin pienestä kiinni, että tilanne ei käänny pahemmaksi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) muistutti, että kaikki on nyt kiinni suomalaisten käyttäytymisestä sekä rajoitusten ja suositusten noudattamisesta. Kuva: Arttu Laitala

 

Myös Saarikko painotti, että valmiuslaki on vasta viimeinen keino, ja vielä on tehtävissä monia muita toimia. Saarikon mielestä rajoitustoimia pitäisi ottaa käyttöön määräaikaisesti mieluummin enemmän kuin vähemmän.

Saarikko kertoi, että hän on lähestynyt tiukentuneista rajoituksista kärsineitä kulttuuritoimijoita kirjeellä.

– Olen kertonut, että jos tilanne pitkittyy ja pahenee, pahimmassa tapauksessa hallituksella pitää olla valmius tarkastella taloudellista tukea kulttuurille uudelleen.

 

Keväällä nopea päätös

Suomi otti keväällä käyttöön valmiuslain ja poikkeusolot nopeasti huonontuneen koronavirustilanteen takia.

Syksyllä kynnys valmiuslain käyttöönotolle on ollut korkeampi. Todettuja tartuntoja on jo enemmän kuin kevään huippuaikoina ja reilusti enemmän kuin valmiuslain käyttöönoton aikaan.

Tilanne sairaaloissa ei kuitenkaan ole vielä yhtä vaikea kuin keväällä vaikeimmillaan. Sairaalahoidossa oli keskiviikkona 134 potilasta, kun keväällä määrä oli enimmillään reilut 200 kerrallaan. Määrät ovat loppusyksystä nousseet nopeasti.

Tehohoitoa tarvittiin keväällä enimmillään noin 80 potilaalle kerrallaan.

Keskiviikkona tehohoidossa oli 21 henkeä, mutta yhdeksän uutta koronaviruskuolemaa viikonlopun aikana luultavasti herätti hallituksenkin arvioimaan kovempia koronatorjuntakeinoja. Keskiviikkona uusia kuolemia raportoitiin neljä.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle keskiviikkona iltapäivällä. Kuva: Arttu Laitala

Nyt hallitus joutuu arvioimaan sitä, milloin koronapotilaiden määrä sairaaloissa on niin korkea, että terveydenhuollon täytyy priorisoida heidän hoitamisensa ja jättää muiden sairauksien hoitoa vähemmälle. Tällaiseen päätökseen tarvitaan valmiuslakia.

Valmiuslailla voitaisiin myös rajoittaa ihmisten oikeutta liikkua vapaasti, jos tällaisen hallitus katsoo välttämättömäksi koronatoimenpiteeksi.

Muihin koronatoimiin ei tarvita valmiuslakia, vaan niistä voivat päättää alueelliset viranomaiset. Esimerkiksi kokoontumisrajoituksilla on estetty yleisön pääsemistä esimerkiksi urheilutapahtumiin.

Hallituksella on mahdollisuus myös puuttua yökahviloiden aukioloon ilman valmiuslakia.

Korona ei hellittänyt

Vaikka vielä alkusyksystä näytti, että Suomi ja Eurooppa voisivat selvitä lievin vahingoin koronaviruksen toisesta aallosta, tilanne on nopeasti kriisiytynyt ympäri Eurooppaa. Suomessa kehitys huonompaan on viime viikkoina ollut nopeaa.

Se saa hallituksen ja presidentin pohtimaan, milloin valmiuslain kynnys ylittyy.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi maanantaina Lännen Medialle, että hän pitää koronaepidemian tilannetta Suomessa nyt erittäin hälyttävänä. Niinistö ei lähde kuitenkaan arvioimaan sitä, kuinka lähellä poikkeusolojen toteamista ollaan.

– Tällä hetkellä asemoitumiseni on aivan selvä. Jos hallitus tai valtioneuvosto ilmoittaa selkeästi, että nyt tarvitaan tätä tai tätä, johon ei muuten normaalilailla kyetä, kyllä minä olen tietysti valmis, Niinistö sanoo.

  1. Juttua päivitetty kauttaaltaan 25.11. kello 19:05

Uusimmat

Fingerpori

comic